用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 做個有責任嘅成年人
樓主: pcpcbbc
go

做個有責任嘅成年人   [複製鏈接]

引用:政府應訂為學界訂立規則,建議每位合資格的

回覆:pcpcbbc 的帖子

我係放榜前一個offer都冇,甚至waitlist都冇,放榜派了四寶,如果係你,我唔知你呢個時候係咪都仲會只叩你最心儀個一間。我選擇了大包圍,因為交表嘅是但一間都俾四寶心儀,完全唔合理念嘅都冇交。雖然我不斷收電話interview,亦有d有offer,但從來冇hold兩個offer多過30分鐘。我唔明點解有得選的時候,選一間教學,佩套都最適合自己嘅都有錯。校車確係我一個concern,兩公婆要返工,得一個工人睇住個細嘅,冇校車確係唔方便,除非那是神校我值得為佢請多個工人或司機。

回覆 catcc2000 的帖子

thank you for not holding offer more than 30 minutes. wished there are more parents like you in Hong Kong.

回覆:做個有責任嘅成年人

還有,自從有第一個offer後,不是最心儀的,我們已冇再去interview,最小5間冇去,我地都知好多人等緊位

其實,你叩多少間係完全冇問題,亦人之常情。但hold住幾個位遲遲唔肯放就自私。重响度講d風涼話就十分乞人憎。

重未有人正面回答到重點 只有是低質數的謾駡

香港政府對每名適齡兒童都有安排
問題唔系無學校收, 人人都有學校收

點解重叫人放學位?

都唔知你係萌塞定蠢。我就蠢到再答你。。。重點係好多家長都想求一個好d的學位比小朋友,所以想一d手頭上有幾個offer的家長唔好再拖,快d棟好就放返其餘的出嚟。咁簡單的請求你明唔明呀。當然你可唔放,但好自私。記住
。好彩唔會一世的。千祈唔好求人呀。

從你提出的提問,亦可見得你是井底之娃。除左毫無守望相助的精神,比我更冇同情心。佩服

又或者咁講。你呢d咁高質素的是無法同我呢d咁低質素的溝通。而你梀到的學校亦可能有大量低質素的家長和學生。你應該比小朋友去讀IS 或留學。

bxxd 發表於 14-6-19 12:50
都唔知你係萌塞定蠢。我就蠢到再答你。。。重點係好多家長都想求一個好d的學位比小朋友,所以想一d手頭上有 ...
你意思是有班本身有學校收的家長唔心足,

上網發放消息叫其他家長放棄 之後自己跟手去搶.

照你所說果班家長很自私. 因為他們是整件事的得益者

bxxd 發表於 14-6-19 12:53
從你提出的提問,亦可見得你是井底之娃。除左毫無守望相助的精神,比我更冇同情心。佩服 ...

算了吧!那個是真正低質素的人大家心裹明白!樓上同厚多士真係無咩分別!

突然出現以下畫面:

bxxd  :  做人唔好咁自私hold咁多個位!

煩糕  :  你厚多士!你厚多士!你厚多士!厚多士......厚多士......厚多士......厚多士......厚多士......厚多士.....厚多士......厚多士......厚多士.......厚多士......厚多士......厚多士......

咁參加統一派位,政府一定派個位比你既,旦呢間學校位係咪你想要果間丫?! 人望高處,能力範圍做得到既就盡做囉,正常丫?!

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 討論已偏離主題, 現將此帖關上, 多謝留意
‹ 上一主題|下一主題