用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 做個有責任嘅成年人
樓主: pcpcbbc
go

做個有責任嘅成年人   [複製鏈接]

其實遲早都要決定, 點解唔早早解決 ? 以自己為例, 有3間私小收左, 揀最心儀果間放其餘兩間, 直到大抽獎中左, 註冊當日放埋間私小, 就係咁簡單 ,有時諗野唔駛諗到咁複雜, 做個有準備既人不要拖泥帶水 , 以身教教育下一代 . 令這社會更和諧 .

回覆:做個有責任嘅成年人

其實都希望那些家長盡快決定讀那間學校,但亦多謝他們問什麼學校比什麼學校, 使我們了解更多。(我也在註冊日前已決定讀那間,並不追求入最top 的學校,入那間都好最緊要小朋友適合那所學校)在升中那边有位家長話升小的家長博晒命入最top 的學校,但可能只取到b2位,但在普通學校已是b1成績,真不明升中玩法,要在這裡多多學習

政府應訂為學界訂立規則,建議每位合資格的小朋友,應每人一個註冊証,而所有學校(包括私校)收生應以註冊証為準,咁啲人就唔可以一人hold幾個位!

回覆 jy0022 的帖子

Good, some private schools already request this

引用:今時今日點解有人幾間學校在手,+點解有人重

原帖由 梵高 於 14-06-18 發表
今時今日點解有人幾間學校在手, 點解有人重心慌慌搵學校中?
諗清楚前因後果啦, 有責任嘅成年人系會一早為小 ...
我覺得你咁講有啲過份囉,係咪即單打緊冇去搵直資私校in嘅家長先?
個個家庭經濟環境都唔同,你估揀津校做好準備就得咩?咁你當初又係唔係大分了解你為仔女揀嘅要考嘅學校先?

引用:回覆+梵高+的帖子 得,你要晒命梗得架,無人

原帖由 pcpcbbc 於 14-06-18 發表
回覆 梵高 的帖子

得,你要晒命梗得架,無人可以阻止你,同埋標準唔係俾幾多錢去培養小朋友,我無錢,係未代表 ...
講得好

回覆梵高貼子.
我覺得家長hold住學位,到依家都唔決定,真是很自私..小朋友最終只能就讀一間,霸住咁多做乜呢?...咪就係唔想益人,話知你死.呢D就叫做乞人憎囉..學校就冇眼光,揀埋D騎牛搵馬的家長,到頭來,又要搵番D先前 waiting 或reject的家長.增加工作量,自降身價..而呢D hold位的家長,就話之你死,大條道理( 鬼叫你比位我呀),最終可能連覆都費事,由得學校心急.成日發生的係....千揀萬棟,一定揀個爛燈盞.而且,好彩唔會一世的,千祈唔好衰呀,衰左唔好同人講呀..無人可憐架..唔好彩的事,成日發生架.........我就係咁啦

回覆:梵高 的帖子

直接啲講,呢位咁高尚嘅人兄真係好歧視我地呢批茶餐廳客囉!原來食茶餐廳食物就唔會有美食嘅!

理論上,有幾間Offer在手的家長都係好早,亦好用心幫孩子籌謀的一群。心裡面應該早已把所有學校熟好熟壞過濾清楚。以我為例:一早放棄直私,自行選母校,遠小小但一線尾做保險。叩十一間一早分清先後。叩入心儀小學後,再有offer直接同佢講不要。一收叩門offer第二日已去自行果間退學。畢竟人家有300多個叩門,也有三百對家長正飽受煎熬。

K1,K2已經識得幫孩子籌謀的人,不至於信曬EK的家長們吹水,用來決定孩子將來6年讀邊間吧!

Jane1983  同意,多數心中有數  發表於 14-6-18 22:44

個人感覺:「有幾間在手,唔知邊間好!」
問呢類問題的人有點虛偽囉!你自問係咪真心唔知邊間好,要來一個哀鴻遍野的地方攞意見先!

Jane1983 發表於 14-6-18 12:19
回覆 fayfeily 的帖子

有直資系手,系無得抽的。如果有得抽,一定仲癲!
幾年之前,派彩前一日先有直資OFFER,都叫有野係手等大抽獎!不過知道抽獎結果,諗左一個鐘都即刻打電話放番個位.其實RANKING一早在心中,想咁耐都真係無謂!

回Jillbaggio &  cutekiddy :
呢D 咪講得好囉.你估淨係顧住自己的就係好父母咩,顧埋其他人先致係冇得頂

回覆:pcpcbbc 的帖子

一個大人帶住兩個小朋友搭巴士,3個都有比錢,係總站上車坐3個位真係無問題.不過架車越嚟越多人,企位D人又唔知點解鐘意行到去中間就塞係度,攪到好多人上唔到車要等下一班.最慘仲要落大雨,明明見到架車有位都上唔到,心情可想而之.

如果你係坐係度個大人會點做?雖然我係比足錢,但係我會3個人坐兩個位,讓一個出嚟.有個原本企係度自然坐低,又多一個企位.再多口D,叫D人儘量行去車尾多D,等多D人可以上車.仲排緊隊嘅人唔會期望有位坐,只係希望早D上到車.個個人都肯行一步,已經幫到好多人.

但係有D人覺得我比左錢,我有權唔讓位.望住出面等上車嘅人,仲要講:  

就算我地讓左個位都唔到你坐啦!今朝又唔睇新聞,明知塞車又可能落大雨都唔早D去總站上車,個位係比有準備的人坐,你今時今日上唔到車仲要林雨係你抵死!我係唔讓呀!

法律上佢無錯,因為真係有比錢.但係人情上呢?呢D咪叫自私,唔識關心體諒人.大人嘅行為,身邊小朋友好多時咪又係有樣學樣,覺得自私係理所當然!

另外,我真係見唔到點解版主唔可以自由發表意見.

好少打咁多字,但係真係睇唔過眼!

我覺得那些無直資私校還在扣門的家長,並不是無準備,相信每個家長也是為仔女好,但現在間間好學校都咁多人爭,有幾個offer 的可能是你有較多時間train 仔女或跟本你仔女的性格就適合玩這個面試遊戲,有些一心諗住讀津校,無私校back up 好正常。

而有些家長還在問边間好,亦不是晒命,當兩間都好時,真是驚決定錯,問了有答案就快些放啦!

引用:今時今日點解有人幾間學校在手,+點解有人重

引用:其實我唔是好明白大家討論緊的論點在哪?我

原帖由 angel_soso 於 14-06-18 發表
其實我唔是好明白大家討論緊的論點在哪?
我有1間私小Back up, + 加埋政府派左一間好遠的津小,兩間我都註 ...
唔算,加油呀,希望你叩門成功

‹ 上一主題|下一主題