用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 同時有陸慶濤、播道的家長?
go

同時有陸慶濤、播道的家長? [複製鏈接]

最後你們的選擇是什麼?
   1    0    0    0

回覆:bebe媽 的帖子

應該係睇自己小朋友適合邊間,個個小朋友都唔一樣,人地揀邊間你就揀邊間咁兒戲?

回覆:同時有陸慶濤、播道的家長?

我覺得因為某一啲家長確實真係無經驗,所以先想喺呢個請教多啲有經驗嘅家長嘅意見啫,我小朋友舊年都玩緊呢個考小一嘅遊戲,我舊年都好徬徨,完全唔知邊間好邊間唔好,我都有喺呢度發問過去請教其他家長

睇到呢類問題真係令人好無奈,無奈這邊廂仍有家長為選擇而煩惱,那邊廂卻有家長為未有理想學校而奔波。

引用:睇到呢類問題真係令人好無奈,無奈這邊廂仍

原帖由 erniec 於 14-06-17 發表
睇到呢類問題真係令人好無奈,無奈這邊廂仍有家長為選擇而煩惱,那邊廂卻有家長為未有理想學校而奔波。 ...
exactly

引用:我覺得因為某一啲家長確實真係無經驗,所以

原帖由 爸爸愛您 於 14-06-17 發表
我覺得因為某一啲家長確實真係無經驗,所以先想喺呢個請教多啲有經驗嘅家長嘅意見啫,我小朋友舊年都玩緊呢 ...

其實係度分享得,問得只係想再多聽唔同嘅意見!唔係人講乜我就揀乜,這當然不會,只係無諗過這個本來比我們家長交流的平台,竟然會這樣的家長去攻擊人,實在可悲!
每個人也有迷失,拿不定主意的時候,你不回應不幫人,反而這樣說人,你這樣的態度又怎樣可以教好小朋友,請你做好自己再去抨擊人啦!

聽講陸 谷的, 真道開心的
樓主心中應有排位。

真道收左,我無交留位費,早放了。

引用:真道收左,我無交留位費,早放了。

原帖由 bebe媽 於 14-06-17 發表
真道收左,我無交留位費,早放了。
你放了真道,現在考慮播道,想知什麼令你覺得播道比真道好些?

聽說播道的DSE成績較差喎!去聽簡介會,見播道同學的英文好一般呢!

至於陸慶濤,我覺得唔錯,如真道和陸小之間選擇,我真係唔知點揀!

williskg 發表於 14-6-17 20:05
聽講陸 谷的, 真道開心的
樓主心中應有排位。
真道?樓主不是比較"陸慶濤、播道"嗎?

yes, 我是講陸小和播道!但有家長說真道,我咪答佢放左真道!我好慶幸將軍澳四小龍也收我兒,我好清楚自己要乜,所以優才,真道我無留位即時放左,因我唔想霸住曬,比d機會其他真正需要的人。
我好明確,除名校,我要近的學校,所以我只in六間。淨下來最近我家和我覺得較好的係陸小和播道,他們確是差不多的學校……所以才煩惱問下、傾下姐!
覆返之前個位家長先,我不喜歡真道coz 我想兒子讀DSE,和我不喜歡學校不用穿校服,仲有接觸真道的人麻麻

引用:yes,+我是講陸小和播道!但有家長說真道,

原帖由 bebe媽 於 14-06-18 發表
yes, 我是講陸小和播道!但有家長說真道,我咪答佢放左真道!我好慶幸將軍澳四小龍也收我兒,我好清楚自己 ...
如果妳清楚小朋友要考DSE, 哪就更容易選擇。 論banding排名和教學資力,LHT 絕對跑贏。

回覆:同時有陸慶濤、播道的家長?

一百個讚同!

明白……我最後選了播道,交左留位和學費……因為多謝一位朋同我說了這兩校最大的分別……宗教!謝謝各位有心人……希望大家也早日有好消息!

引用:yes,+我是講陸小和播道!但有家長說真道,

yes, 我是講陸小和播道!但有家長說真道,我咪答佢放左真道!我好慶幸將軍澳四小龍也收我兒,我好清楚自己 ...
吓?你反而放棄優才而揀陸慶濤,舊年我地優才,真道,播道考唔到,反而考到陸慶濤,但最後揀左福建而放番陸慶濤出來

引用:明白……我最後選了播道,交左留位和學費…

明白……我最後選了播道,交左留位和學費……因為多謝一位朋同我說了這兩校最大的分別……宗教!謝謝各位有 ...
多謝哂。最開心見到vs完有答案的post。

‹ 上一主題|下一主題