用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同 call waiting
樓主: 08angels
go

港同 call waiting [複製鏈接]

回覆:港同 call waiting

其實我最心儀的係港同。無奈冇緣去第三次面試。
所以每次見到人地放位,感覺好難過。點解依家個制度要搞到個個小朋友閒閒地都見10間8間,間間學校都幾千人去報?
煩到學校又煩到家長小朋友。可否有改善方法,令大家都好過一點?

回覆:sexymami 的帖子

Agree

我係去年讀小一既學生,真係忍吾住要讚一讚呢間學校啊!我仔讀左一年,成個人吾同晒!個人有自信,野有條理,學校好多support。幫阿仔做左評估,原來他是資優生,學校會用心發掘小朋才能!  個個小朋友都會比機會他們發揮個別所長!  真係一間以學生為本的好學校!

Charlotte_mom  讀得開心就好  發表於 14-6-19 11:41

可否分享一下港同喜歡收那一類型的學生呢?

引用:幾個可能1.+叩門去左其他私校/直資/官校/津

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-18 發表
幾個可能

1. 叩門去左其他私校/直資/官校/津校
那其實得很小後補位?

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-06-18+

原帖由 luxxxx 於 14-06-19 發表
那其實得很小後補位?
我估要放的早放了,相信暑假才放的只有少數。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-06-18+

原帖由 luxxxx 於 14-06-19 發表
那其實得很小後補位?
我估要放位的都已經放了,當然,始終會有人最後一刻才放,但也不會很多吧。

醒目開學勳章 王國長老

嗯....呢個星期會係高峰期, 因為通常一到家長日/迎新, 要俾錢時家長就會唸清楚
之後應該都有d"散位", 音樂椅嘛, 一個走一個坐, 都會有d變數, 唔好灰心, 我都等到7月尾至有位

醒目開學勳章 王國長老

sarworld28 發表於 14-6-19 04:37
可否分享一下港同喜歡收那一類型的學生呢?
外向主動又合群, 中英文閱讀及表達能力高, 收放自如, 唔怕羞唔怕唔識, 唔識都勇於發問同搵答案, 大概係咁

woodstockada  仲有轉數快,有古靈精怪IDEA,性格純樸率直唔造作,呢啲學生喺學校見唔少  發表於 14-6-20 01:29

係啊!我當年都係等到7月架!大家不要灰心啊!

引用:Quote:原帖由+非常串嘴+於+14-06-18+發表是

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-18 發表
呢個校長都做足5年喇
早晨版主,真心請教您(無意challenge):想請問校長做5年之後走是短,還是正常?那次third in,見到短短創校好似換校長都幾多(記憶中有5個)。是我記錯,還是正確嗎?真心覺得呢間同學仔非常「對板」。應該係一間開心快樂的小學。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 非常串嘴 於 14-06-20 發表
早晨版主,真心請教您(無意challenge):想請問校長做5年之後走是短,還是正常?那次third in,見到短短創校 ...
無咁多三個姐。創校頭三年(一個約)係陳梁淑貞Gloria,之後佢辭任,而家係救恩校長。2006起三學年,任竹嬌由副校長升任校長,完約後任校長返母校路德會沙崙做校長。09年起就係現任黃校長,已經完左第一個約,而家係第二個約。每幾年轉校長,相對其他老牌學校黎講,係比較密。港同係一間十年新校,所有野由零開始,變化較大在所難免。至於2015之後校長仲係咪留任,真係要問返黃校長喇

引用:Quote:原帖由+非常串嘴+於+14-06-20+發表早

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-20 發表
無咁多三個姐。創校頭三年(一個約)係陳梁淑貞Gloria,之後佢辭任,而家係救恩校長。2006起三學年 ...
請問今年有大约有多少個waiting 位?

醒目開學勳章 王國長老

每年都差唔多, 最後一輪shortlist約400人, 除正選120人外, 其他就係waitlist

引用:每年都差唔多,+最後一輪shortlist約400人,+

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-21 發表
每年都差唔多, 最後一輪shortlist約400人, 除正選120人外, 其他就係waitlist
那wait list 上最終可入的機會大嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-06-21+

原帖由 luxxxx 於 14-06-21 發表
那wait list 上最終可入的機會大嗎?
舊年收唔晒

Charlotte_mom 發表於 14-6-20 12:26
無咁多三個姐。創校頭三年(一個約)係陳梁淑貞Gloria,之後佢辭任,而家係救恩校長。2006起三學年 ...
上個月有報導講黃校長辭職,已有新人選。這報導正確嗎?

請問係唔係港同收咗, 仲可以參加大抽獎?

引用:請問係唔係港同收咗,+仲可以參加大抽獎?+

原帖由 checkylam 於 14-06-25 發表
港同係直資,所以註冊咗唔可以參加大抽獎,除非係waiting

引用:請問係唔係港同收咗,+仲可以參加大抽獎?+

原帖由 checkylam 於 14-06-25 發表
港同係直資,所以註冊咗唔可以參加大抽獎,除非係waiting

‹ 上一主題|下一主題