用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁? ...
樓主: HappiMom
go

應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁? [複製鏈接]

引用:回覆+HappiMom+的帖子 你要入好過德望的,

原帖由 Jane1983 於 14-06-16 發表
回覆 HappiMom 的帖子

你要入好過德望的,如女拔、St Paul Coed等等,除非成績好出眾,否則多數係成績好, ...
我唔知TsL有幾多上女拔或spcc?

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-06-16+發表回

原帖由 Argyle 於 14-06-16 發表
上年好似五個左右

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-06-16+發表仲

原帖由 HappiMom 於 14-06-16 發表
其實考中學是否真需要特異功能?我見今年考小一成績不錯的都無特異公能。

...
大部分都會有計"課外活動"分,越名既學校,要求特異功能既功力越高。升中自行計分辦法,可於一月左右上各大中學校網睇睇。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-06-16+發表回

上年spcc 好似七個,dgs 兩個。再者,有啲唔想比錢讀(我係其中之一), 所以都唔會去考呢啲學校。

德望講求紀律自覺,大班教學以致老師不能尊注某位學生
其校車網絡完善,交通應不大問題

引用:樓主呀女性格如何呢?我諗呢個方向諗會好啲

原帖由 silvia_ng 於 14-06-16 發表
樓主呀女性格如何呢?我諗呢個方向諗會好啲。陳守仁上中學確實有壓力的,不過都係家長自己比自己啦。同時, ...
䔥亞姨,我囡囡唔屬超主動(我超主動係見到陌生uncle auntir 會主動傾計個種),不過在班中算是帶領其他同學仔個種。愛英文,中文,愛繪畫,唱歌跳舞,看書,很喜歡我陪她一起溫習、做練習。非常守規矩,亦非常愛玩的。

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-06-16+發表我唔

上年好似五個左右
我覺得你係target DG or spcc。我感覺GHS畢業生,唔會覺自己 inferior than DG or Spcc. 如果你喺TsL考頭10,GH 都唔會差,就算將來考DG都有机啦。

德望,聖芳濟各同陳守仁都收我個女,但無須問,一定係選德望

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+14-06-16+發表

䔥亞姨,我囡囡唔屬超主動(我超主動係見到陌生uncle auntir 會主動傾計個種),不過在班中算是帶領其他同 ...
哈哈,呢啲性格去到邊都受歡迎呀!tsl 好多呢類小朋友,唔怪得會收你女。我女係超主動型,三九唔識七都吹到水,雖然佢讀書唔叻,但學校係佢小三已經搵佢做tour guide.  學校亦都好多超叻同學,佢雖然唔可以變成spotlight, 但佢呢三年學識輸得起,欣賞其他同學,會為同學加油打氣,安慰唔開心既同學。我諗,呢啲因素讓我會放棄爭入band 1,等佢自由發展。
記住,如果你放棄一間一條龍中學,要預左比親戚朋友插爆!仲要插足好多年

回覆:應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁?

我投GH。

引用:Quote:原帖由+HappiMom+於+14-06-16+發表䔥

原帖由 silvia_ng 於 14-06-16 發表
哈哈,呢啲性格去到邊都受歡迎呀!tsl 好多呢類小朋友,唔怪得會收你女。我女係超主動型,三九唔識七都吹到 ...
唉!蕭亞姨!我就係未過到哩關!
我非常欣賞TSL 能夠提供比小朋友哩種學習環境!

我有2個朋友一男一女都考到TSL,2個都係自信型!但同時男的考到培正,結果都放棄TSL,女的就照叩SRL,今日收到call,開心到震,佢話都會放棄TSL!真係唔明有幾難決定?我有親戚2個女都係GH畢業,又有禮貌又有品德,大的入HKU,細的成績都好好,可惜我個係仔,如女一定揀GH

德望舊年開始課程有改革,要留意………
另外應該唔係…100% 上番中學

女仔油尖旺升中選擇有限,要考慮清楚

TsL係我好尊重的一間學校,因為佢嘅揀選學生過程好嚴謹,不過缺點係冇中學,所以吸引唔到喺幼稚園階段最早發亮嘅學生。冒犯講句,TsL整体學生質素好難超越直資龍校。好多時係身處環境(主要係身邊人)和學校文化,令學生發揮谮能,多過因為教學模式。亦唔多相信GHS係一間死讀書學校。

回覆:a_for_apple 的帖子

除非超唔buy傳統教學和很介意要俾12年學費(假設繼續升其中學),無可能唔讀德望。

另外,一邊讀德望,一邊部署下年插兩間瑪利,天神或聖馬,攻守皆宜。

希望TSL有天可辦埋中學,到時應該好多家長唔駛咁struggle.

引用:除非超唔buy傳統教學和很介意要俾12年學費(

原帖由 lumcmk 於 14-06-16 發表
除非超唔buy傳統教學和很介意要俾12年學費(假設繼續升其中學),無可能唔讀德望。

另外,一邊讀德望,一邊 ...
TSL其實有間影子中學,NPL.....

引用:除非超唔buy傳統教學和很介意要俾12年學費(

原帖由 lumcmk 於 14-06-16 發表

另外,一邊讀德望,一邊 ...
我都有類近諗法,努力一點準備同部署!
Thx so much for the advice!

引用:TsL係我好尊重的一間學校,因為佢嘅揀選學

TsL係我好尊重的一間學校,因為佢嘅揀選學生過程好嚴謹,不過缺點係冇中學,所以吸引唔到喺幼稚園階段最早 ...
我好明你所說的,亦有親身經歷!

我選TSL

我朋友的女女讀TSL,媽咪說因課程不像一般傳統學校,有些担心小五呈分跟不上。現在不斷在外進補中,校內好多東西也沒有教授。
‹ 上一主題|下一主題