用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會將軍澳基德小學
樓主: ngyoyo3243
go

聖公會將軍澳基德小學 [複製鏈接]

引用:就去分班試先,吳買書住。如果真係無其他學

原帖由 kommama 於 14-06-26 發表
就去分班試先,吳買書住。如果真係無其他學校收,就自己課後參加補習班吧。讀一年,再考慮有無必要轉校。

...
其實之前同依家都已有好多家長講這間小學不好,我相信他們說的確有其事而亦不必惡意只說基德,剛才有家長說小朋友已轉校,如果好又點解要轉,一定有原因,每個家長也不想別人說自己小朋友讀緊的學校差,但事實始終是事實,如果我小朋友不幸入了此校,我只會用盡方法改變,小朋友係唔知咩事,大人就要幫佢

引用:今年好多人派這間,我也是,但身邊個個都話

原帖由 yautanya 於 14-06-26 發表
今年好多人派這間,我也是,但身邊個個都話唔錯,唔知點解你地講到咁,我覺你地主觀左,唔應該叫人地唔好讀 ...
請不要介意直言,你仔女派了已經唔開心,唔通別人見到咁仲話唔好,咪雪上加霜

引用:Quote:原帖由+yautanya+於+14-06-26+發表今

原帖由 正義朋友B 於 14-06-26 發表
請不要介意直言,你仔女派了已經唔開心,唔通別人見到咁仲話唔好,咪雪上加霜

...
我就係聽D讀緊的人說呢兩年好左好多,所以我係唔會理人地點講,到入左去讀左先知! 好似馮晴有大把人講d老師衰到不得了,就大把人又入去讀!所以我覺得每間學校都會有人說好,有人說差!

引用:Quote:原帖由+正義朋友B+於+14-06-26+發表

我就係聽D讀緊的人說呢兩年好左好多,所以我係唔會理人地點講,到入左去讀左先知! 好似馮晴有大把人講d老 ...
同意!

引用:Quote:原帖由+正義朋友B+於+14-06-26+發表

我就係聽D讀緊的人說呢兩年好左好多,所以我係唔會理人地點講,到入左去讀左先知! 好似馮晴有大把人講d老 ...
其實差唔係講學術,有邊個唔想入間老師有愛心,校長有heart有經驗,品行又好,派位唔錯既小學,坦白講區內有的例如宣基,明道,將天,但本人都唔喜歡馮,因為知道入面老師校長也很惡亦冇愛心但人地又真係有經驗,派位好,行政掂,校風好呢,所以咪一樣好多人喜歡,但基X,無論邊方面都有問題,所以唔係有人話好有人話差的問題,係事實,我絕對對此校冇偏見,只是所見所聞,老實說我有一位朋友在校工作的但不是老師,她也說了其他比我知,不喜勿插

回覆:聖公會將軍澳基德小學

觀乎內容,似係過氣老師投訴前度上司。。。
真心想知間學校係咪咁差,可能要到學校門口觀察一段時間。

引用:觀乎內容,似係過氣老師投訴前度上司。。。

原帖由 CatEgg 於 14-06-27 發表
我都有咁諗過,但細心想,表面好似係,但實際太多例子證明這間小學有問題,講真,咁都話好,咁應該冇野係差,好定不好心中有數

其實大家不是持份者很難討論,我們又不是有小朋友讀緊,只不過道聽途說,況且現今教育制度家長其實沒有太多選擇權,真是派到不喜歡的學校都未必可成功叩門,倒不如叫讀緊的家長給予正面訊息

回覆:正義朋友B 的帖子

我對呢間學校真係零認識,只係從朋友口中知道以前是在黃大仙。

當無有選擇, 唯有樂觀面對.
相信不要所有老師都是這樣!
個別老師問題, 每間學校都會有.
頑皮學生, 每間都會有

我認識都因為我細妹係將軍澳區內某英中英文科主任,主要負責升中面試及收生,她說這兩年基德水準唔錯,同明道循道差不多,由於來年我要選校,所以特別留意除一缐外的其它學校

引用:我認識都因為我細妹係將軍澳區內某英中英文

原帖由 hintmama 於 14-06-27 發表
其實所謂好同不好的小學,唔係只講程度或學術方面,這間小學差的地方係師資,行政,校風,課程安排,整個架構也不及其他區內小學,所以家長們是知道邊間好邊間差的,當然最差小學也有出色分子,但他背後培育佢是學校還是自知仔女入了比較差的小學而努力額外培育呢,冇人肯定,如果真係咁好就唔會咁多家長派到喊咁口啦

引用:我認識都因為我細妹係將軍澳區內某英中英文

原帖由 hintmama 於 14-06-27 發表
我認識都因為我細妹係將軍澳區內某英中英文科主任,主要負責升中面試及收生,她說這兩年基德水準唔錯,同明 ...
請問知唔知景天o唔ok??

回覆:anitalove 的帖子

Sorry,這裏不太方便講,始終寫完有機會影響你選校決定,我祇能講有幾間學校叫我排志願時不要太前,景林天主教同基德都不是

我個女都派左這間,但校車不到住屋苑,又沒有工人,不知點好?

我感覺此校不是太差. 學生偏乖, 有禮貌, 校舍是千禧校社, 干淨新. 程度吾算好深, 近幾年學校好積極, 係有心辦學. 我叩門收左, 但九龍城收左,所以放棄. 我諗可能是之前負面的事令家長較為擔心, 不如自己去參觀及親身上問吓家長感受下. 吾好咁快肯定他們吾好.比信心自己, 名校都會有負面. 最緊要小朋友讀書開心.

[img align=left]http://www.geocities.com/ces_fancy/ces-fancy_logo-s.jpg[/img]請到我的靚女/潮人特區觀看http://98.to/cesfancy/

Re: ngyoyo

為了被你的評論而矇在鼓裡的家長, 請你澄清你所謂的事實

你好像很清楚了解你所說的不公平問題,
"例如:在一段距離聽到某班嘈吵就斷定係平常態度差那班的所作所為,大聲責罵全班學生。
此舉令學生不斷向身邊的人投訴亦令已經變壞的學生變本加厲。"

1. 你既然說得出來, 請列明時間,地點,人物~

2. 既然你說得出控訴一位小學校長, 你所說的是那一屆的校長, 校長的名稱又是什麼?

3. 你又覺得那一位老師受盡屈辱呢?

4. 什麼課堂的活動只為做而做? 你又知道這些課堂的活動對學生從學習上沒有得著麼?

5. 你憑什麼說該校收生人數一直下跌? 難度你有數據? 請拿出來看看~

6. 你又憑什麼說如入讀該校前請三思?

以上6條問題對你來說很簡單吧, 請三思作答澄清, 不好誤人父母!

還有請你小心說話, 凡事講證據, 你的胡亂評論隨時可以觸犯法例!

Re: bechumeimei

1. "你朋友仔仔讀了一年都覺得好差,今年已轉校",

原因不能矛頭止向學校, 亦有可能是學生資質也出現問題, 經常轉校對學生也不算是一件好事~

2. "有家長參觀係咪應穿得整齊莊重一點,校長竟然著涼鞋,唔洗我形容,你們也想像到衫著到點,老實講我亞媽仲似校長"

我未知你今年貴更, 怎能一點常識都沒有, 涼鞋不等如不整齊和不莊重, 涼鞋屬於鞋的一種, 你是不是把涼鞋Sandals和拖鞋Slippers混淆啊?

穿著涼鞋也可以舒緩身體不適, 請你不要那麼無知!

3.  老師有什麼問題可以向校長反映

4.  我相信你又時講野都會口窒窒咁, 咁係咪代表"總之你就係一個好有問題的人" 吖?!  

引用:Re:+bechumeimei1.+"你朋友仔仔讀了一年都

原帖由 掂過碌蔗 於 14-07-12 發表
Re: bechumeimei

1. "你朋友仔仔讀了一年都覺得好差,今年已轉校",
我唔會再回應,太無聊又唔關我事,只是最後一句,lee間咁既小學,你覺得好咪送你仔女入去讀囉,唔需要叩門,一定收

唉! 見到呢度D負評, 唔係聽人講, 就係自己覺得, 好心唔好喺度嚇人啦, 七月十四都未到, 講埋D負評野都唔 Make Sense, 你地知唔知自己講緊咩嫁, 我相信有智慧嘅人都唔信你啦, 滴汗 ==;  

‹ 上一主題|下一主題