用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40綱,基愛vs善道
樓主: maniliu
go

40綱,基愛vs善道 [複製鏈接]

引用:收不到善導電話,應該落選咗。而家寄望基愛

原帖由 maniliu 於 14-06-18 發表
收不到善導電話,應該落選咗。而家寄望基愛是-間好學校。仔仔要加油了…… ...
Me too。 向學校既優點想。
我相信基愛不是太差。

基愛也是一間好學校

maniliu 發表於 14-6-16 22:56
估計善導叩門失敗,請問基愛同官立比,誰好啊?

我當初冇諗過基愛,所以冇睇過有關基愛嘅資料,所以不太清楚,但可以話見親深官同福榮街官小d學生大多都好曳,深官d新聞更唔洗再多講,有人見過深官高年級向低年級拎錢添

回覆 penpen 的帖子

謝謝你的意見

回覆:manchuyy 的帖子

我小孩在6月13日見善導的,今天上午善導來電話收我小朋友,因我已決定注冊了其他小學!所以回覆謝謝善導的電話☺️希望幫助有需要的家長和小朋友!

引用:基愛也是一間好學校

原帖由 Ronarudo 於 14-06-18 發表
基愛也是一間好學校
基愛

引用:我小孩在6月13日見善導的,今天上午善導來

原帖由 Ronarudo 於 14-06-23 發表
我小孩在6月13日見善導的,今天上午善導來電話收我小朋友,因我已決定注冊了其他小學!所以回覆謝謝善導的 ...
那間學校收了你小孩

引用:Quote:原帖由+luck_tang+於+14-06-17+發表

原帖由 cherrieshum 於 14-06-17 發表
基愛真的有問題,沒有考試,學生怎能溫故知新? 會勤力溫習嗎?世界沒有免費午餐,想成績好又不用溫書:nothi ...
基愛係 一年級唔考試咋,二年級開始要考架😁

對,基愛只是一年級無考試,2-6都有,另外,如果小朋友真是應付不到功課,可向學校提出要求小功課,還有,上次去他們的講座,介紹低班做的英文功課,都幾有創意。

引用:Quote:原帖由+Ronarudo+於+14-06-23+發表我

原帖由 manchuyy 於 14-06-23 發表
那間學校收了你小孩
Me too! Good luck to others!

引用:我小孩在6月13日見善導的,今天上午善導來

原帖由 Ronarudo 於 14-06-23 發表
我小孩在6月13日見善導的,今天上午善導來電話收我小朋友,因我已決定注冊了其他小學!所以回覆謝謝善導的 ...
Me too! Good luck to others!

回覆:40綱,基愛vs善道

我成日去揍我(善導)女放學,基愛D學生成日橫衝直撞咁跑,幾次幾乎撞埋黎,感覺上好曵

回覆:40綱,基愛vs善道

絕對吾會揀善導

引用:善導學生都好乖,+派位都幾好架!

原帖由 richmoney 於 14-06-16 發表
善導學生都好乖, 派位都幾好架!
派位好似係根據師兄師姐考ps1成績,影響之後六年級生,但唔知一年定兩年!所以不能用以往派位作準!好似每兩就會唔同!其實都係睇小朋友適合咩類型學校,多d參加不同學校舉辦既講座!自己了解多d會好d!各jm分享不是设用,但先自己最了解自己小朋友需要d咩!

cherrieshum 發表於 14-6-17 07:26
基愛真的有問題,沒有考試,學生怎能溫故知新? 會勤力溫習嗎?世界沒有免費午餐,想成績好又不用溫書:nothi ...
考試是"評估"的一種,叫總結性評估 (Summative Assessments)。 評估有不同的方法,亦各師各法。例如形成性評估 (Formative Assessment ),如使用得宜,是好好的輔助學習工具,及早回饋,讓同學學得更好。唔想長篇大論,請參考:

http://www.misd.k12.mi.us/departments/curriculum/instructionalservices/assessment/typesofassessment/

http://as.exeter.ac.uk/support/staffdevelopment/aspectsofacademicpractice/assessmentandfeedback/principlesofassessment/typesofassessment-definitions/

香港家長只著重考試,對其他評估方法不太熱衷可以理解。

利申
不過,本人並不瞭解[基愛]如何安排評估,用甚麼評估方法等等,只是路過回應一下。現在為小女(K2) 找資料, 會在40 校網找學校,來年會到基愛聽一聽校長的介紹。

引用:Quote:原帖由+luck_tang+於+14-06-17+發表

原帖由 cherrieshum 於 14-06-17 發表
我去聽介紹係話幼稚園剛升小一,孩子還小,考試令佢地好有壓力,改為階段式評估,我又覺得呢個意念幾好!試想想一個6歲小孩,字都識得唔多,考試得出來的成績確實意義不大,不過通常新idea,d人係較難接受,成功左d人又會赞有先見之明!所以好與壞真係不能過早定論!但係二至六年級係照舊有考試!

引用:絕對吾會揀善導 +

原帖由 bibabiba 於 14-06-26 發表
絕對吾會揀善導
Why???

boyceyan 發表於 14-6-26 18:37
我去聽介紹係話幼稚園剛升小一,孩子還小,考試令佢地好有壓力,改為階段式評估,我又覺得呢個意念幾好!試 ...

小一無考試的學校, 其實DPS都係咁啦, 以前的啟基都係小一無考試, 基愛並非開創先河。

引用:Quote:boyceyan+發表於+14-6-26+18:37+我去

原帖由 rainbowcov 於 14-06-27 發表
小一無考試的學校, 其實DPS都係咁啦, 以前的啟基都係小一無考試, 基愛並非開創先河。 ...
我並非指基愛開創先河,我指的是小一無考試既學校唔多,未普及!但我覺得呢個idea唔錯!!

‹ 上一主題|下一主題