用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 觀塘福建中學2014/2015新生揮手區
樓主: 123WING
go

觀塘福建中學2014/2015新生揮手區

多謝回答

請問聲福中英文係咪用自己NOTE敎多,定好似一般官津校咁依書直說呀,上堂吹水之後叫人返屋企自己睇呀⋯⋯?
其次教書會唔會好死板?
因為自己曾是BAND1英中SO CALL 名校過來人,受盡5年"勞敎"之苦,唔想自己仔女再受同樣嘅苦......
THX!

回覆 joe3805 的帖子

咁沒有聽阿囝說過老師依書直說或要佢地返屋企自己看書. 佢地好多不同種類工作紙做.   

回覆 WaiWai媽媽 的帖子

band 1尾 band 2頭, 如果英文5, 6年級全部 A, 喜愛讀英文, 面試表現好, 有機會入, 因為福建好睇個面試; 現在福建初中已轉為全英中, 我聽唔到有人講普通話, 個個講廣東話, 冇左 "左派" 味道, 系一間辦得好好, 資源豐富既英文中學

因為小朋友依家讀緊間直資小學,雖然學內多嘢玩,但平時功課又唔多,操練較小,但到考試時又比其它小學深,真係好想搵間中學真係教書教好啲!
所以想了解福中敎學方式多啲,唔係只係想知"有愛心,資源多"呀之類⋯⋯
所以真心問教學方式偏重邊類,如:
A)一般官津教法,依書直說,無自家補品NOTE,功課係又多唔係又多,成績好壞好靠學生自己自學自讀咁制;
B)教得快,著重操練,功課都多但有原因,如"堷正,英華"嗰類,但因為操得多,一般成績都有番咁上下;
C)著重自家NOTE同教法,功課正常但精,如"男女拔",因為教得精,學生成績一般又係有番咁上下,
有無現任家長可以SHARE 下?
THX!

現在開學個多月了, 各個家長可以分享感受嗎? 謝!

今年小五,我想知今年幾時有簡介會, 是否電話報名or網上,謝謝

引用:其實我對福中不太認識,只知道在A+level年

原帖由 yovin 於 14-06-24 發表
其實我對福中不太認識,只知道在A level年代,她辦學出色。因學校早辦interview,所以叫仔仔用福中練習面試 ...
你好
請問福中interview要in埋家長嗎
謝謝

yovin  yes. Student must go with parents in the second interview.  發表於 15-10-14 03:04

回覆:yovin 的帖子

Thanks

joe3805 發表於 15-1-9 22:00
因為小朋友依家讀緊間直資小學,雖然學內多嘢玩,但平時功課又唔多,操練較小,但到考試時又比其它小學深, ...

I want to know too!
can some parents share? your comments are very valuable! many thanks!

subyat 發表於 15-10-15 11:50
I want to know too!
can some parents share? your comments are very valuable! many thanks!
我係升中派位有小小的分享,希望可以幫助大家

引用:Quote:subyat+發表於+15-10-15+11:50+I+wan

原帖由 MMM888 於 15-10-15 發表
我係升中派位有小小的分享,希望可以幫助大家
請問有何心得?
謝謝

回覆:Anniewinky 的帖子

小女今日已交中一入学申請表(2016),想請敎各位家長上年面試考什麼。

英文,睇一首詩,要用英文講番首詩講乜,中文考普通話,填表,要識寫中,英文地址,表入面需要用中,英文作答,用電腦做數

書包好重

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:觀塘福建中學2014/2015新生揮手區

我女被福中取錄16-17中一,學校資源及教學質素實在很好,是一間高增值學校,現心大心細中,最擔心是左派....特別是最近有關中國的新聞,學校會不會避談呢?

有講普通話的學生,但沒有人講大陸野,冇左派味道,只是一間傳統,嚴格,書包好重嘅英文中學。如果成绩b1c~b2a,屋企離校吾太遠,可考慮。但預左好辛苦

引用:有講普通話的學生,但沒有人講大陸野,冇左

原帖由 anna59 於 16-01-18 發表
有講普通話的學生,但沒有人講大陸野,冇左派味道,只是一間傳統,嚴格,書包好重嘅英文中學。如果成绩b1c~ ...
您好!我們住葵青區的,但62十分希望我囝去讀福建中學,我對這所中學唔認識,我囝校內成績不差,可讀B1,請問它有什麼優勢令人想去入讀呢?

回覆 clyl03 的帖子

首先,上中學後已經是另一個天空,吾好去估佢中學會點,吾好理佢小學成績怎樣,最重要是佢英文好吾好,住葵青區,太遠了,書包又重,福建返0800-1600,有時成1645先放學,好多活動要求早15分鐘前到達。不如原區就讀吧!其實,間學校系好,你62想比個孫讀有佢理由。
個post 冇左系因為D家長轉左玩whatsapp group