用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 一間沒有教育理想的屯門中學,宣道中學 ...
樓主: TuenMunResident
go

一間沒有教育理想的屯門中學,宣道中學  

ANChan59 發表於 14-6-13 10:08
其實大家沒提及,絕大部學校會以考勤包括在計算操行分內,這兩位極品「成年人」操行分都唔會高,可能只有出 ...
最重要的是遊戲規則(校規)一早說得很清楚。

回覆:一間沒有教育理想的屯門中學,宣道中學

一間成績大插水的学校,教育理想何在?

引用:問題是,校規的機制,有沒有給他們改過的機

原帖由 TuenMunResident 於 14-06-12 發表
問題是,校規的機制,有沒有給他們改過的機會呢?只是叫他們返學,不要曠課,正好反映校方只顧量,不重質! ...
無比改過機會, 學校都講明咗一早上年九月時通知同學生家長要留意佢哋問題所在, 又搵社工幫手跟, 咁都唔叫比機會,唔係幫佢哋改過, 點為之比機會呢, 唔通要老師毎日去佢哋屋企接佢返學先係幫佢哋改過

樓主要記住一點,佢哋已經18歲, 成年人, 自己要為自己過錯負責任

回覆 TuenMunResident 的帖子

多謝分享,認識咗一間
教學生要承擔責任
尤其係學生要對自己付責任
挍長老師們不離不棄由開學一直堅持,主動聨絡學生和學生家長,瞭解及跟進

一間有教育理想的中學
辛苦挍長老師們
希望正就讀嘅同學要好好珍惜

亦希望樓主及受影响個2位同學和家長
知錯能改
依度跌倒,依度起番身
學習誰是誰非,被尊貴嘅議員利用作自我宣傳工具

引用:一間成績大插水的学校,教育理想何在? +

原帖由 glory32 於 14-06-13 發表
一間成績大插水的学校,教育理想何在?
成績,可因為有資質所限。但起碼教識學生做人應有態度。難道因為學校成績插水,就唔識尊重學校?

joyjoyparent    發表於 14-6-13 23:15
黃巴士  AGREED!!  發表於 14-6-13 17:52

全件事只能用悲劇來形容。每一件事的發生都係唔啱timing!同學還年青,日後嘅努力仍然可改變自己的命運,一次考試能代表甚麽?學懂把握機會才是現今年青人的資產!

傳聞深水埗名男校,大把隱形生,人地都冇所謂,

引用:傳聞深水埗名男校,大把隱形生,人地都冇所

原帖由 brother4 於 14-06-13 發表
傳聞深水埗名男校,大把隱形生,人地都冇所謂,
先唔好理人地唔好嘅野先,先參考人地好的方面才有意思。否則會變左成龍。男人犯錯,雖則是天下男人都會犯的錯,結果都係錯,唔會咁樣而變成啱的!要說服別人,還得要先做好自己,用行動來說服別人比用說話更有說服力!

最重要的是遊戲規則(校規)一早說得很清楚。成龍???佢是舊生定學校想個個將來成為龍(發揚光大),不明?男女都會犯錯,校長都是人,將心比心,如果有錯是自己孩子,連畢業証書冇,一定不會有大公司請佢,去留學都難怕佢走堂,學校連機會冇俾佢,還要說服別人學校有責任有心辨教育,不如學校先做好自己,用行動來說服家長比用說話更有說服力!

brother4 發表於 14-6-13 19:44
最重要的是遊戲規則(校規)一早說得很清楚。成龍???佢是舊生定學校想個個將來成為龍(發揚光大),不明 ...
呢件事無如果,無如果自己個仔喺禁又會唔會double standard。咩將心比心?呢度d家長就喺緊張自己子女,先唔會俾呢d事發生,而且仲要到呢個地步。早知如此,何必當初?而家嘈人殘忍,自己早就做好d。

阿媽教落,梗喺同d好榜樣比,唔通同d差既比?點解要用你所講既SSP校比?隨便俾逃學威龍畢業,等d公司請d好有機會曠工、唔責任心既人番黎?

唔覺事件中曠課同學有幾重視番學、考試,甚至有無諗過你講既後果,禁重視自己前途既,就唔會曠課,唔會校方社工warn曬你仲依然固我。好明顯個學生喺唔care。家長禁care個仔畢唔畢到業既,就早應正視曠課事件。

joyjoyparent    發表於 14-6-13 23:24
bb_2001  非常同意 不過啲呀媽都好偉大, 那麼勇敢肯站出來為呀仔說話,  這也代表她們仍未明白自己呀仔錯在那裡, 以為愛佢, 其實給了呀仔錯誤信息.  發表於 14-6-13 23:19

brother4 發表於 14-6-13 19:44
最重要的是遊戲規則(校規)一早說得很清楚。成龍???佢是舊生定學校想個個將來成為龍(發揚光大),不明 ...
學校連機會冇俾佢?

你還是仔細再了解發生乜事至再討論啦

回覆 brother4 的帖子

現在有不少家長常常要求自己小朋友犯錯從寬處理, 萬大事也代他們出頭.
這真是愛他們,為他們好嗎?

從新聞中看到舉報自己小朋友吸毒的父母, 多說他們大義滅親. 難道這不是愛嗎?

joyjoyparent 發表於 14-6-13 23:23
回覆 brother4 的帖子

現在有不少家長常常要求自己小朋友犯錯從寬處理, 萬大事也代他們出頭.
所以校長講 .... 而不是溺愛

joyjoyparent    發表於 14-6-13 23:50
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 14-6-13 20:10
呢件事無如果,無如果自己個仔喺禁又會唔會double standard。咩將心比心?呢度d家長就喺緊張自己子女,先唔 ...

agree....我絶對唔會容許子女曠課,"的"都要"的"佢入學校
入到學校,佢唔聽書/上課睡覺...呢D叫無符.....但最基本學一定要返
疼愛子女到呢個地步,仲有面走出黎嘈.....今我想起"怪獸家長"一詞  

事實勝於雄辨,而是信任學生的能力:(名校生走堂 校長稱不干涉 ) 2005-11-16

盛產大學尖子、更獲喻為政治名人搖籃的傳統名校皇仁書院、拔萃男書院及喇沙書院,被指學生經常走堂以爭取校內外比賽的獎項,並有學生走堂自修以備戰公開考試,希望為校爭光。有名校校長直言,只要學生目標清晰,鼓勵他們自由發展。  

高期十多同學缺席

中大新聞與傳播學院刊物《大學線》今期訪問了多名曾於上述三所名校就讀的學生,學生們均稱為提升校譽,經常走堂以備戰校內外比賽和公開考試,以及參加課外活動。
喇沙書院前學生會會長、現就讀中文大學政治與行政學系的 Chris稱:「中七時,從九月開始,我讀個班每天最少有一兩位同學缺席,高期每天有多至十多位同學缺席,約佔全班三分之一。」除喇沙外,該報道又指,皇仁書院及拔萃男書院均有學生走堂的傳統。拔萃男書院校長張灼祥解釋「學校信任學生的能力,才鼓勵自由的校風,容許這些事情(缺席、走堂)發生。」點解以上校長和家長能相信學生,大家想一想吧.....講錯勿插

stellaflyd  走堂,缺席不等於礦課,此例子已完。  發表於 14-6-14 19:00
bb_2001  你的例子說實話很牽強。。。不過,勇氣可加!  發表於 14-6-14 14:10
Yanamami  间间校規不同,禁果两位同学应轉去DBS讀。既然校方批準就皆大欢喜。  發表於 14-6-14 11:54

經常走堂以備战校切内外公开赛及公开考試喎,唔係走左去染髮打机遊魂喎,人地总要出師有名向校方請假吧!

brother4  good idea(果两位同学应轉去DBS讀。既然校方批準就皆大欢喜)  發表於 14-6-14 12:12

brother4 發表於 14-6-14 10:57
事實勝於雄辨,而是信任學生的能力:(名校生走堂 校長稱不干涉 ) 2005-11-16

盛產大學尖子、更獲喻為政治名 ...

你最大問題是甚麼叫曠課都不明白,家長有申請或報備,學校有合理安排是另一回事,不叫曠課,而且學校會安排補課!

再者,看事物要看時間性,2005,不如盤古初開,天下混沌。新校長上任,已經不輕易這樣做!

批都無謂,不如做些實際的事情,例如重考,讀青年學院,學一門手藝例如髮型設計都好,不過唔好再曠課或曠工,神仙都救唔番。你要幫他悪補做人的基本態度及正確的價值觀,如果你無辦法或無能力,向社工求助吧,唔的再搵區議員啦,盞教壞細路。

唔啱聽就算啦。

Yanamami  名校嘛!成日俾人抽水!  發表於 14-6-14 14:19
bb_2001   說得好!  發表於 14-6-14 14:08
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

令我想起我個part-time EE,想加我價。由$60(前年)加到$90/hr。我她話:我姐妹同鬼佬打工都喺收呢個價。我叫她去搵個鬼佬請她,我請唔起!又令我諗起,有個靚仔話:我以前間公司番5日工o咼,又有彈性上班時間,點解你間公司無?你估我點答?

廠商會中學校長麥耀光認為,即使學生曠課,都不應剝削其考試機會,並指不讓學生考試只會構成威嚇,不能解決學生問題。.....講錯勿插

Yanamami  廠商會中學校長好想吸納學生,原來兩位同學出路不俗,既可去DBS,亦可去廠商會中學。  發表於 14-6-14 15:32

引用:廠商會中學校長麥耀光認為,即使學生曠課,

原帖由 brother4 於 14-06-14 發表
廠商會中學校長麥耀光認為,即使學生曠課,都不應剝削其考試機會,並指不讓學生考試只會構成威嚇,不能解決 ...
校長都解釋咗比佢去特别室考畢業試,冇人唔比佢地考試。

joyjoyparent    發表於 14-6-19 00:00