用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 2014至15年小一新生
樓主: Freesia_cat
go

2014至15年小一新生

回覆:2014至15年小一新生

請問有無人知,學校給我們的那個銀行授權書,最遲幾時要搞掂呀?謝謝!

引用:銀行自動轉賬表格,應是自己安排交去銀行,

原帖由 emilylamlw 於 14-06-17 發表
銀行自動轉賬表格,應是自己安排交去銀行,銀行辨妥申請,多數會寄信通知你,而且也會扣手續費!
若不想時 ...
我明白用途,不過忘了學校話要幾時之前搞。

引用:Quote:原帖由+emilylamlw+於+14-06-17+發表

原帖由 Freesia_cat 於 14-06-18 發表
我明白用途,不過忘了學校話要幾時之前搞。
冇記錯,六月尾前呀!

引用:我仔上年考普通話試,話老師用普通話问:+姓

我仔上年考普通話試,話老師用普通話问: 姓名,年齡,喜歡食物? 簡單拼音 看图讀:天上有星星,天上有小鳥 ...
唔該晒,不過,我囡一啲拼音都唔識!佢同學仔已經好叻!

引用:Quote:原帖由+Freesia_cat+於+14-06-18+發

原帖由 CHOR~CHOR~ 於 14-06-18 發表
冇記錯,六月尾前呀!
Thanks,咁要搵日搞啦!

引用:我仔上年考普通話試,話老師用普通話问:+姓

我仔上年考普通話試,話老師用普通話问: 姓名,年齡,喜歡食物? 簡單拼音 看图讀:天上有星星,天上有小鳥 ...
如果這個我想我兒可過關,請問通常有幾多小朋友會被揀選以普通話授課呢?

大家好! 我個仔是叩門入上星期二注冊的。想問下有張自動轉脹 form (for 課外活動fee) 是否一定要申請? 每個月俾可以嗎?
如果 join 學校 lunch box 是否開學先收費?

引用:大家好!+我個仔是叩門入上星期二注冊的。

原帖由 JoeyTangMaMa 於 14-06-18 發表
大家好! 我個仔是叩門入上星期二注冊的。想問下有張自動轉脹 form (for 課外活動fee) 是否一定要申請? 每 ...
如果我無記錯,佢話係一些比較大額嘅收費,會以自動轉帳形式去俾,聽落唔係一些經常性嘅收費,但我估學校係要我地必須辦妥銀行手續,有需要時會自動轉帳。至於lunchbox,我估無咁快要俾錢,反正9月初的日子,小朋友只須返半日學,未需要lunchbox服務。我仲諗緊小朋友自己帶定lunch定點好,我怕學校lunchbox會無咁健康。

請問張銀行授權表係咪要 收手續費架? 如果係, 甘我可能搞錯D野, 以為屬於學費既 一種, 所以話吾使收費.......

引用:請問張銀行授權表係咪要+收手續費架?+如果

原帖由 Cynthiasia 於 14-06-19 發表
請問張銀行授權表係咪要 收手續費架? 如果係, 甘我可能搞錯D野, 以為屬於學費既 一種, 所以話吾使收費..... ...
我地係唔駛交學費,但我諗會有一些雜費一類,學校話會用自動轉帳形式做,有錯請指正。

謝謝回覆! 自已 bring lunch box 我應該不會了因住得不太近學校。不過聽人說 學校 lunch box 通常不好吃, 請問知不知用哪間 food supplier?

回覆:JoeyTangMaMa 的帖子

引用:Lunch+開学後有通告给你們,每月會派飯单给

原帖由 emilylamlw 於 14-06-20 發表
Lunch 開学後有通告给你們,每月會派飯单给選擇及付費!
書簿費和什費、課外活動費用是每学期收費,由自動 ...
請問書薄費,活動費等貴唔貴呢?同埋佢收之前會唔會先通知家長?

回覆:emilylamlw 的帖子

仲有想問星期五係早放學,是否放學後有學會活動?咁星期五放學後仲有校車搭嗎?如有,係幾點上車?

Freesia_cat 發表於 14-6-18 13:08
如果這個我想我兒可過關,請問通常有幾多小朋友會被揀選以普通話授課呢?

...
小女升三年級,每級兩班普教中,兩班粵教中,約每班普教中可以去到29人。雖然話小班教學,但它們以全級來計算的,所以要視付當年的收生情況而定。

JoeyTangMaMa 發表於 14-6-20 15:54
謝謝回覆! 自已 bring lunch box 我應該不會了因住得不太近學校。不過聽人說 學校 lunch box 通常不好吃, ...

來年九月將開始交由 ((德國漢莎膳食有限公司)) 承接開平午膳的供應商,因上兩年都不是由這間膳食公司去安排,所以未能知道這間是否好吃,但上年這間每天有四款選擇,女兒所算的大部份可以接受,有時還好吃的。

Freesia_cat 發表於 14-6-21 19:16
請問書薄費,活動費等貴唔貴呢?同埋佢收之前會唔會先通知家長?

你可以上開平網頁

http://www.hpccps.edu.hk/

這裏的最新消息可以看回書簿費,課外活動費用。

當報了興趣班後,參加到的話,還會出多一張收費通知書。

而書薄費會出溫馨啟示。

這間是很貼心的學校,有時還會在早會時通知全校學生,及之前設有家長區,可讓家長逗留來聽學校的早會。但會否有改變就真的不知道。

引用:Quote:Freesia_cat+發表於+14-6-18+13:08+

原帖由 shankybb 於 14-07-22 發表
小女升三年級,每級兩班普教中,兩班粵教中,約每班普教中可以去到29人。雖然話小班教學,但它們以全級來計 ...
如果今年被選入粵語班,下年是否可轉普教班?