用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Down Syndrome - Not disable, differently abled.....
go

[唐氏] Down Syndrome - Not disable, differently abled..... [複製鏈接]

Down Syndrome - Not disable, differently abled.....

hello ~~~ 有冇人一齊分享吓  

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled.....

chelsea.mama
我睇完長金啦 ~~~  
你係邊樹呀   係咪瞓左覺啦
sat我地會去唐氏協會,你會去嗎    

Re: Down Syndrome - Not disable, differently abled.....

Hi!我囡囡叫澄澄,27個月,好開心有人可以sharing。點解你囡囡那麼late才做早期訓練?你幾時替她排隊?我囡囡1星期上3天,每次1小時,包括職業治療,物理治療,巳經做了年半,下個月有言語治療,因為澄澄最近才能叫叫爸爸,媽媽,治療師謂要小朋友能發單音,才能言語治療.進步都幾好.你囡囡呢?

我好早就sleep.因為澄澄7:30起身,起身後會叫醒我,而且澄澄到現在仍要食夜奶,所以要早點sleep
你原來有join唐氏協會?我沒有。我其實都想參加。可以有人傾嚇幾好.

reginang :明天再同你傾。

點解你囡囡那麼late才做早期訓練?你幾時替她排隊?..... 嘩呢個問題一疋布咁長  :cry:  最初果個社工乜都唔知,糧就照支,因為佢我差點要睇精神科醫生  :evil: 其實astha由四個月開始一路都有係醫院做物理&職業治療,個社工有好多事情延誤左早期個邊的輪侯,我叫佢check下點解咁耐,成日都話內部文件check唔到,我覺得有問題又叫佢問,跟住佢仲話乜乜私穩條例,唔會話比我聽,跟住我去投訴佢,同佢個上司講,個上司一路聽一路令頭     佢已經比我炒左啦  
依家的社工已經是第三個啦,佢地真係有好多野都唔知架,如果可以,我寧願比$$$,搵d有經驗的社工去幫自己好過   

暫時astha一星期返一次,可能遲些cut左醫院個邊會返密d  

不如你今個sat都一齊嚟,佢地有個講座,2:30-4:30pm
上星期因astha病,我地miss左骨科果個講座  :cry:

astha一個多月便戒左夜奶,我都餵左10個月人奶,但夜晚冇乜點喊,好在佢都似我咁,係爛瞓豬一名,她一般10pm瞓覺,第二朝8:30am便起身  

goodnite  

Dear reginang, chelsea.mama,

我只是路過的, 我亦看過reginang之前的分享,我覺得妳們很偉大, 我個仔現時十個月大,自從成為母親後,我才到明白"棉乾穗濕"的道理, 要照顧正常的孩子已經十分辛苦, 更何況是唐氏嬰兒,忍受壓力,別人的眼光及擔心孩子的前路,我最近看過本書"幸福的六年"可能妳已經看過了,相信妳必有共嗚.大家努力吧.

Connie

chelsea.mama 寫道:
因為澄澄最近才能叫叫爸爸,媽媽,治療師謂要小朋友能發單音,才能言語治療.

我並不同意這個看法。
言語治療不應該在孩子懂得發單音後才開始。因為言語治療包括非口語的溝通技巧,即使孩子還未懂發音,也應該開始訓練。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

hi conniekwok
多謝你的留言  
其實我不是一個什麼偉大的母親,祗是盡力去做一個負責人的媽媽
我都比較幸運,astha出世後沒有什麼大病,比起其他唐氏bb,一出世便要做心臟或其他手術,所以他們的父母親更加辛苦  
幸福的六年 - 我都有一本   ,大家都努力啦    

稚言治語,chelsea.mama
astha現在可發ba ba 的音,有時一次,有時同一時間可發3,4次的
一次在唐氏協會見過言語治療師,她建議我地常常找機會教bb發音,讓他們去模仿,又家長可以用手去刺激小朋友的口部,始終他們的肌肉張力低,可以及早訓練他們

請問astha而家幾大?我由頭開始睇都揾唔到...

這位治療師的提議很好,你試過後結果如何?除了多做口部按摩,也可以在進食時盡量在安全的情況下給小朋友大塊一點的肉,讓她多咀嚼,訓練口肌。
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

稚言治語
heheee .... 我地astha月尾就18個月啦  
佢細時婆婆就訓練佢食香蕉仔,依家食野都幾好,有時煮d南瓜會大粒size,等佢可以咀嚼下  
而且我地會在好面前做一些誇張的口部動作,好似用力將上下唇合埋再張開,希望佢會模仿  

我已經剛由另一個板面看到啦﹗
唐氏小朋友其中一個主要的問題,是肌張低。所以應加強訓練肌肉的力量,記得讓她多咀嚼﹗
除了你提到這個動作,不妨多做"呀"(盡量張開口)、"烏"(豬咀)、"衣"(衣起棚牙)等,讓小朋友模仿。

稚言治語
我會記住,多謝指點  

Hi!Reginang:
我現在才有點點時間做自己事.明天你去唐氏協會?我不是member也可以去嗎? 有甚麼講座呀?

你可一齊參加,明天的講座是講從社區會得到什麼援助,或有其他資料,我唔是記得十分清潔  

astha都幾口力,澄澄最近2星期才能發b音(爸,餅,bye) 之前只會發d音.
astha 心(heart)沒事嗎? 澄澄心有個5mm hole,2yrs照超聲波,現在只有3mm,唔知會會合埋.所以每年要check.其他都托賴ok,不過甲狀線小小偏高.

astha初時心臟都有個hole,後來慢慢大照過話收返埋,暫時我覺得她瞓覺有d聲音,4月會入院瞓一晚再check
‹ 上一主題|下一主題