用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享48網頭3志願入左咩學校
樓主: Elsa_y
go

回覆:rayeu160 的帖子

今年好似唔你好多人選擇藍循。好似不再是首選?

回覆 rayeu160 的帖子

聖愛德華小學?
個idea 幾得意喎~

回覆 奥脫福 的帖子

我都知呀, 所以我如自行報左樂華, 可以話入硬, 但就冇左心儀個間, 但如自行選擇心儀 GE 油基顯, 油基法, 咁好大機會要抽, 抽GE話乙二填樂華, 其實係咪9成會入呢?
我就係唔知博唔博好, 其實我都唔係高要求, 第時升中, 都只諗BAND 1 尾, BAND 2頭個D (如蒙民偉個D), 所以如果升中率OK, 校風好, 我都接受到, 始終最TOP唔一定好好, 2線也唔係差MA

我喜歡油基顯/油基法因為係活動教學, 同埋見升中率都OK

引用:回覆+stefi+的帖子 第二填什庅?

原帖由 zanezane 於 14-06-11 發表
回覆 stefi 的帖子

第二填什庅?
第一油基顯
第二牛基顯

引用:我仔下年選校啦,+都想知道今年48區情況我心

原帖由 MVH 於 14-06-17 發表
我仔下年選校啦, 都想知道今年48區情況
我心儀油基顯, 如111油基顯, 跟住乙二選樂華天主教(20分)
如唔好彩 ...
乙部唔係計分,都係抽,但乙二入樂天機會都大

引用:+本帖最後由+kathysiu829+於+14-6-16+14:54

原帖由 kathysiu829 於 14-06-16 發表

堅樂定秀明小學易入D呢?
朋友第三志願入左秀明

回覆:分享48網頭3志願入左咩學校

我個人都覺得聖愛德華係2線
我都唔係咁鐘意呢間學校,因為果次去聽簡介會,校長講明如果聽完即揀佢學校,會派1份form俾佢,必收! 可能校長搞爛gap,又或者我誤會卦

stefi 發表於 14-6-23 13:41
朋友第三志願入左秀明
我識人第三志願入堅樂, 佢第一和第二選聖馬太和官立(秀明道)

stefi 發表於 14-6-23 13:50
我個人都覺得聖愛德華係2線
我都唔係咁鐘意呢間學校,因為果次去聽簡介會,校長講明如果聽完即揀佢學校,會 ...
你係誤會左, 那次我都在場. 係叩門會加分, 唔係必收.
事情大致係咁:
簡介會最初安排在課室內進行, 因為佢地無預咁多人去簡介會. 後來人越來越多, 企都唔夠位, 就大家臨時急急轉去禮堂. 所以為表歉意, 同多謝家長支持, 就話家長如果喜歡學校, 填左份問卷寫上名, 叩門時會有加分.

回覆 sundae525 的帖子

我都有在場,仲話加分, 但連2nd in都無, 不過我都唔記得個主任呢句說話了

牛基第二入到要好好彩

引用:回覆+stefi+的帖子 牛基第二入到要好好彩

原帖由 zanezane 於 14-06-23 發表

牛基第二入到要好好彩
我仲諗住牛基顯唔算熱門,以為乙2都有機

引用:Quote:stefi+發表於+14-6-23+13:50+我個人

原帖由 sundae525 於 14-06-23 發表
你係誤會左, 那次我都在場. 係叩門會加分, 唔係必收.
事情大致係咁:
簡介會最初安排在課室內進行, 因為佢 ...
可能係我個人問題啦,我覺得學校咁樣講明好似唔係咁好,唔係咁公平

引用:Quote:原帖由+sundae525+於+14-06-23+發表

原帖由 stefi 於 14-06-24 發表
可能係我個人問題啦,我覺得學校咁樣講明好似唔係咁好,唔係咁公平

...
感覺可能係咁,但事實係,不嬲叩門都係用學校自己的準則,無得話公平唔公平。

回覆:rayeu160 的帖子

打機?是否有誤解?有一隻game是運動程式,例如跑步等,是方便天氣太凍或雨天時,學生可以在室內進行運動。

jessicap 發表於 14-6-25 01:39
打機?是否有誤解?有一隻game是運動程式,例如跑步等,是方便天氣太凍或雨天時,學生可以在室內進行運動。

...
我都隱約記得簡介會上講過D類似...

回覆 jessicap 的帖子

我小朋友都讀緊聖愛德華,你地說的打XBOX 係因為下雨時上唔到運動堂,先會留係室內玩些運動GAME,我大女現在讀小六,細的讀小一,佢地返學都返得好開心,而且呢幾年我自己覺得學校真的在努力進步中的

引用:回覆+jessicap+的帖子 我小朋友都讀緊聖愛

原帖由 yee828 於 14-06-25 發表

我小朋友都讀緊聖愛德華,你地說的打XBOX 係因為下雨時上唔到運動堂,先會留係室內 ...
我有2個小朋友讀緊,小三同小一,哥哥當年叩門入,其實呢間算唔錯,雖則不是最top,亦不是最差, 大仔今年有玩普通話朗誦及音樂節之單獨牧童笛比賽,講真就算入到一線學校,未必有機會可以出去比賽,因為佢地實選最叻的同學。

yee828  你小朋友都係小一呀,我個仔都係讀A班。其實聽老師說我地學校升中派位也不錯,但當然同兆強無得比啦,但起碼都有三分一以上學生可以入BAND 1中學  發表於 14-6-25 16:31

佢係有講厘D...但, 我真係唔太欣賞對住部機黎做運動LAW....
加上我O個年, 學校真係有講...做醫生同病人做手術, 都係對住D機器, 同打機按制一樣...我真係唔識欣賞..

我個人覺得學校係教育小朋友既地方..而佢地既思想好似有D問題, 批左$用黎買X BOX?比小朋友RAIN時可以做運動?(其實, RAIN O係有蓋操場做運動, 都一樣可以, 拍下球, 跳跳繩..都唔會用好多地方遮..運動堂除左可以有益生心內, 都係同同學相處既時間黎...WHY要對住部"機"呢!! 如果講, 對住部機可以做運動. 咁, 對住電腦一樣可以交朋友, 對住電腦一樣可以學習啦!! 學都一樣唔駛番...)

其實聖愛德華厘幾年都好多家長講佢, 佢亦成為區內, 一線既小學, 好多人選1ST CHOICE都未必一定入到. 至於好唔好, 我諗係睇下個小朋友適唔適合啦!! 我之前表達的, 都係我個人感覺遮!!!