用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 分享48網頭3志願入左咩學校
樓主: Elsa_y
go

分享48網頭3志願入左咩學校 [複製鏈接]

回覆:分享48網頭3志願入左咩學校

longyiu 發表於 14-6-18 20:11
我知今年又係第一都入唔到

今年第一都入唔到..下年咪.....唉..
多謝你意見...

我分享我排位, 甲1. 油塘基顯 乙1. 油塘基顯, 2. 聖愛德華, 3. 樂華天主教, 最後派第3志, 之後4-10都係2線, 係保守型,
我去聖愛德華交後補表格時, 同其他家長分享, 佢同我差不多, 佢乙1. 基法, 2.3一樣, 都係派樂華, 佢話今年好多人揀聖愛德華 乙1,
所以你地出年點排就要諗清諗楚

引用:我分享我排位,+甲1.+油塘基顯+乙1.+油塘基

原帖由 idemily 於 14-06-19 發表
我分享我排位, 甲1. 油塘基顯 乙1. 油塘基顯, 2. 聖愛德華, 3. 樂華天主教, 最後派第3志, 之後4-10都係2線, ...

我仲諗住聖愛德華擺乙二應該好穩陣

上年即而家小一,我地座樓已經好多家長放聖愛德華做第一志願

我家有對雙子公主

回覆:kitty 的帖子

我覺得聖愛德華幾好,不過有d人會覺得老師有點寸,但我反而感覺呢種寸可以同學生溝通好,加上佢電腦方面好過其他一線學校。
其實揀一線學校一點都不難,但點揀2線就要放多d時間參觀和睇多點,因為一派唔到心儀和叩唔到一線,就要去叩2線,如果到時先去揾,就太遲,加上太多人爭,最好諗清楚。

唔知今年有冇人秀官放乙二入到?

醒目開學勳章

引用:唔知今年有冇人秀官放乙二入到?

原帖由 taktakchichi 於 14-06-20 發表
唔知今年有冇人秀官放乙二入到?
乙一今年都有人入唔到,所以乙二一定無人入到。

idemily 發表於 14-6-20 07:36
我覺得聖愛德華幾好,不過有d人會覺得老師有點寸,但我反而感覺呢種寸可以同學生溝通好,加上佢電腦方面好 ...
八卦一問, 你有無叩聖愛德華?

聖愛德華其實o係區內, 都係1線學校...你選佢1, 都未必咁易收. 不過, 我個人就麻麻地like佢..xdd

rayeu160 發表於 14-6-20 14:11
聖愛德華其實o係區內, 都係1線學校...你選佢1, 都未必咁易收. 不過, 我個人就麻麻地like佢..xdd ...
點解唔LIKE?可否分享下. THANKS!

回覆 sundae525 的帖子

有叩, 但亞仔玩野, 聖愛德華考筆試填顏色, 比左一段文章話, (如橙色的太陽, 有藍色的大象和啡色的河馬, 在黃色的樹下休息, 藍色的天空和白雲)係咁上下題目, 我仔話唔鐘意大象係藍色, 太陽係橙色, 結果見到佢張紙太陽橙+黃, 大象有2隻色....衰晒....

rayeu160 發表於 14-6-20 14:11
聖愛德華其實o係區內, 都係1線學校...你選佢1, 都未必咁易收. 不過, 我個人就麻麻地like佢..xdd ...

乜原來聖愛德華是1線.仲以為是2-3線..因有個fd的侄女派了呢間不滿意要去叩平兆..被佢誤導咗

idemily 發表於 14-6-20 15:50

有叩, 但亞仔玩野, 聖愛德華考筆試填顏色, 比左一段文章話, (如橙色的太陽, 有藍色 ...
仔仔有他的堅持都無法, 可能樂華適合你仔, 我見都有人話鍾意.
另外, 想問你除了老師寸D, 你覺得聖愛德華校風如何? 謝謝.

聖愛德華係二缐學校

idemily 發表於 14-6-20 15:50

有叩, 但亞仔玩野, 聖愛德華考筆試填顏色, 比左一段文章話, (如橙色的太陽, 有藍色的大象和啡色的河馬, 在黃色的樹下休息, 藍色的天空和白雲)係咁上下題目, 我仔話唔鐘意大象係藍色, 太陽係橙色, 結果見到佢張紙太陽橙+黃, 大象有2隻色....衰晒....

我識一個小朋友舊年又係咁樣玩野法啊!   

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

其實聖愛德華今年要變做大班, 但依然得一個班主任, 真係覺得支援會弱咗D囉!

回覆:many0404 的帖子

其實都想知愛德華有無第二志願入到,有無家長可以分享?

唔好講今年,上2年d人放第一都未必入到。
我唔鍾意佢,因為我上2年有去聽佢介紹學校,我唔認同佢既理念。(記得佢話學校批左d $,用黎買左幾部x box...原因係雨天可以打機黎當運動。醫生都係睇住個mon黎做手術,同打機原理一樣)

‹ 上一主題|下一主題