用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 頭先睇新聞睇到好火滾丫!!!
樓主: Suet813
go

頭先睇新聞睇到好火滾丫!!! [複製鏈接]

羅湖雙非話遠,要一早起身搭幾小時車,最好沙頭角中英街起學校,不用過關,更加理想,再起商業城,有齊奶粉及香港食品賣,有馬會有六合彩,賺人仔,到時香港像澳門年年派......

回覆:頭先睇新聞睇到好火滾丫!!!

第二位真係堅乞人憎!

十分同意,學校的資源不是很多由政府提供,學校要新增及改善設備(如電腦,投影機,改裝課室設備,冷氣等),大多要向校友及家長籌款或自己的會很有錢(如:同鄉會或教會)。如學校太多厚多士,教學設施都差D。厚多士覺得全世界都欠佢。

澳門就沒有雙非問題,因為澳門特區第8/1999號法律規定「在澳門特別行政區成立以前或以後在澳門出生的中國公民」需要「在其出生時其父親或母親在澳門合法居住,或已取得澳門居留權」,方可取得澳門特別行政區永久性居民資格。

簽名被屏蔽

既然覺得香港唔公平,就唔好落嚟香港讀,阻住地球轉!滿口鄉音仲大大聲話自己係香港人,連屯門喺邊都唔知,除咗「禮義廉」三個字之外,我都唔知應該講乜!

引用:成班「厚多士」 +

原帖由 bubuG 於 14-06-07 發表
成班「厚多士」
來香港生已經係製造問題的開始,派去屯門間屯門係边咪唔好讀囉,叩唔到喇沙就走,不如悭返D時間喇。咁有錢嚟香港生,你估香港乜都可以用錢買?呢度香港,唔係佢地祖國呀!

有錢就讀直資,無錢就快過主。

回覆:bighead9849 的帖子

講真比我係校長老師,一見到呢d野蠻家長即叮走佢地,費事第日入左學投訴多多。

kachunpapa    發表於 14-6-9 12:41

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-06-07+發表成班

原帖由 edith208 於 14-06-08 發表
來香港生已經係製造問題的開始,派去屯門間屯門係边咪唔好讀囉,叩唔到喇沙就走,不如悭返D時間喇。咁有錢 ...
在香港生唔一定有俾$,政府醫院好多人生完無俾$

返大陸讀啦,你地咁辛苦…
我怕香港小朋友成績太叻,攪到大陸小朋友考第尾咋,你到時唔好又投訴話香港課程太深喎…笑咗

我諗係現有制度下主要為香港居民而設,即不管你孩子是否香港人,只要孩子合法在香港居住,大部分人都會獲得原區就讀。無論你係雙非、港童或外籍家庭,尼個條件都係一視同仁。

一年交十幾萬稅就係養呢班XX

唉!其實啲跨境學童最慘並非派得遠,而係有啲咁嘅父母。成日想不勞而獲,攞福利,教壞下一代。父母身教重要過嚟香港讀書啦,父母自己都不能俾小朋友正確嘅價值觀,去邊度都無用。真悲哀!

引用:回覆+yovin+的帖子 其實政府是資助學校,很

原帖由 smallfoothk 於 14-06-08 發表
回覆 yovin 的帖子

其實政府是資助學校,很多費用要籌款,錢何來,舊生及現有家長取來,舊生出錢出力,學校要留 ...
同意……只係想解釋俾家長知道,世襲學生只得固定數目,即使有多,也不可攞派位的位。攞了部份位的位,都是兄姐現有就讀的那些同學。

我是同意現行制度的,有兼顧舊生,有兼顧宗教家庭,也有講彩數的。有錢的或不滿意制度的又可以讀私校或直資,幾公平吖!如果乜都無,唔應該怪政府喎。落地喊三聲,好醜……

小朋友讀書,關父母是否該校舊生咩事?

記得陀個仔時,登記約期照結構,排我前面果個比埋check唐氏個期,我就只有結構一個期,其實之前都聽聞唔係個個人都會有二個期,但當時就好唔忿氣,就問點解佢有我冇,e院話冇辦法,人太多做唔到人人都check埋唐氏,重介紹我自費的方法,又係雙非搞到我地少左福利

我覺得有線訪問戴眼鏡聲淚俱下的媽媽說得很正確,香港邊有那麼多細路爭學校,希望家人安慰下佢,希望北區校長有位優先考慮呢D真正港人家長。
‹ 上一主題|下一主題