用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 頭先睇新聞睇到好火滾丫!!!
樓主: Suet813
go

頭先睇新聞睇到好火滾丫!!! [複製鏈接]

班家長既嘴臉真係好克人憎!!!!!!!!!!!!!!!

好似奉旨咁!!!

nieualma  agree  發表於 14-6-7 23:09

回覆:頭先睇新聞睇到好火滾丫!!!

其實小朋友最惨!早出晚歸!

其實定呢個小一制度嘅前高官根本係既得利益者。佢地在名校畢業,甚至有啲係同宗教,為左保證子子孫孫可以繼續讀名校又唔洗錢,咪定呢個制度。

點解前校長,或者前老師子女不能加分?比起曾經就讀,前校長/老師咪仲對學校有建樹! 好明顯係既得利益者所為!

引用:我係香港人,2年前个女都係派第13志願,结

原帖由 abinayams 於 14-06-07 發表
我係香港人,2年前个女都係派第13志願,结果讀私校,当年生女无得去政府醫院检查,叫我去私家医院生就唔好 ...
顶,我同你一樣,阿仔最終讀私校,我讀4年学校加價加足4年

回覆:xyzroom 的帖子

双非最好個個派去黃大仙或过海讀,返学3個鈡,放学又3個钟,日日香港遊,实开心死佢地D(老憑)双非

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+14-06-07+發表之前

原帖由 monkitkit 於 14-06-07 發表
佢地係要為自己做錯決定承受呢個後果,衰d講句,係抵死,明明父母都唔係香港人,落黎生做咩呢?最慘係我地 ...
完全同意你的說法!

引用:Quote:原帖由+monkitkit+於+14-06-07+發表

原帖由 BLUEYELLOW 於 14-06-07 發表
完全同意你的說法!
係!底死!

d父母乜都爭梗係抵死啦,不過到時搭校車或保姆車遊幾粒鐘香港係d細路囉
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

同埋早排越南排華,正常人都知唔好去啦;點解d雙非父母明知不受歡迎都係要送d細路黎?正常人都知畀人排擠幾乎係一定架啦,正常人唔會心痛自己個細路冇朋友既咩?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

呢班厚多士,爭夠未呀

gegemok 發表於 14-6-7 23:00
其實定呢個小一制度嘅前高官根本係既得利益者。佢地在名校畢業,甚至有啲係同宗教,為左保證子子孫孫可以繼 ...
仲有自行分配階段既宗教部分有分加可能遺反基本法,基本法保障左我地享有宗教自由,但宗教有分加涉及岐視其它宗教,剝奪其它宗教既人士申請入讀某一學校既機會,有律師同家長準備入稟申請司法覆核。

正乞衣.............話想派近D, 咁就咪鬼山長水遠黎香港讀啦....PK

monkitkit 發表於 14-6-7 22:02
佢地係要為自己做錯決定承受呢個後果,衰d講句,係抵死,明明父母都唔係香港人,落黎生做咩呢?最慘係我地 ...
非常同意!唔好成日話d雙非兒童慘,怪只怪佢哋貪心嘅父母做錯嘅決定,冇交稅重要搶我哋d福利,我哋同我哋嘅小朋友咪重慘!!把幾火!😡😡😡

塊布吉厚多士有病就睇醫生啦,阻住個天水圍位都未話妳。
咁叻咪叫個小朋友4:00am起身去返學囉!
再吾順氣嘅話,移民去瓦努瓦圖,最岩妳嘅地方呀,黎香港有寶咩!

引用:之前睇過報導,雙非d細路係慘架,佢地拎香

原帖由 MASAYA 於 14-06-07 發表
之前睇過報導,雙非d細路係慘架,佢地拎香港身份証好似唔可以返大陸讀書,所以香港派邊間都要讀,除非唔讀
...
可以大陸讀私校

什麼叩門靠人士關係!!!

王國會長

whychan777 發表於 14-6-8 00:03
正乞衣.............話想派近D, 咁就咪鬼山長水遠黎香港讀啦....PK ...
咪係, 駛唔駛在入境大樓起間小學比佢地?

引用:什麼叩門靠人士關係!!! +

原帖由 TTMA 於 14-06-08 發表
什麼叩門靠人士關係!!!
呢句都聽到我把幾火,乜嘢叫人士關系,你當呢度係咩地方

JassChow 發表於 14-6-8 00:05
塊布吉厚多士有病就睇醫生啦,阻住個天水圍位都未話妳。
咁叻咪叫個小朋友4:00am起身去返學囉!
再吾順氣嘅 ...

我真係好頂佢地唔順,成班都唔識尊重人唔識守法則,最慘佢地既歪風思維由佢地呢一代到下一代慢慢侵蝕我地既本土文化。  所謂近朱者赤近墨者黑,我真係唔係好想自己D仔女同佢地一齊讀書。  
其實大陸都有好多有識之士,但係唔知點解,我發覺自己身邊見既大陸人越來越唔掂,好冇禮貌,又大聲,又鐘意爭.......你唔識尊重人人地點去尊重你呀!大家都係中國人,見到你地咁既款出去外國,真係唔想認自己係中國人呀!

不過咁,上邊讀書真係靠關係,過時過節要去班主任,校長屋送禮

‹ 上一主題|下一主題