用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 頭先睇新聞睇到好火滾丫!!!
樓主: Suet813
go

頭先睇新聞睇到好火滾丫!!!

我都係看到火滾

之前睇過報導,雙非d細路係慘架,佢地拎香港身份証好似唔可以返大陸讀書,所以香港派邊間都要讀,除非唔讀
但係要怨就怨之前中左伏既前輩唔提醒你,係都要黎香港拎身份証,真係好d既咩?

其次又唔係香港政府規定雙非拎香港身份証一定要0係香港讀書...

雖然香港政府一開始就唔應該畀香港身份証d雙非...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

無言!

回覆:頭先睇新聞睇到好火滾丫!!!

佢果句,大家都係香港人。仲滾。。

家下你地剝奪我地定我地剝奪你地呀。

唔好下下受害人自居好喎,我地當求你地落黎生既咩

karen55407    發表於 14-6-7 22:13

但我同意個派位制度要檢討

岩岩先睇到新聞,無線訪問第二個雙非家長果真係大陸人,話叩門一定要靠關係,仲話自己一定會叩門,但肯定無用,個樣串到無朋友,好似香港欠左佢咁。比我係校長,係電視見到佢,連門口都唔俾佢入呀!

[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

引用:之前睇過報導,雙非d細路係慘架,佢地拎香

原帖由 MASAYA 於 14-06-07 發表
之前睇過報導,雙非d細路係慘架,佢地拎香港身份証好似唔可以返大陸讀書,所以香港派邊間都要讀,除非唔讀
...
佢地係要為自己做錯決定承受呢個後果,衰d講句,係抵死,明明父母都唔係香港人,落黎生做咩呢?最慘係我地香港人比佢地攬住一齊死

回覆:wuwu2012 的帖子

好認同

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+14-06-07+發表之前

原帖由 monkitkit 於 14-06-07 發表
佢地係要為自己做錯決定承受呢個後果,衰d講句,係抵死,明明父母都唔係香港人,落黎生做咩呢?最慘係我地 ...
冇錯,只可以講自食其果!

小一派位呢個制度係: 假若一個人今世無運抽到好學校,之後呢個人嘅子子孫孫後代都唔會有運行(世襲制度)。。。。好似中左大魔咒或者朱九族咁,而家加埋有內地雙非子女,連再抽獎嘅機會都細埋(甚至無埋),好趕絕人!

講的好,我生個仔被逼到私家生。讀個書又被派不到心儀個學校。今日真是火都滚埋。

嚟緊嗰幾年喺雙非高峰期,肯定大混亂

引用:我係香港人,2年前个女都係派第13志願,结

原帖由 abinayams 於 14-06-07 發表
我係香港人,2年前个女都係派第13志願,结果讀私校,当年生女无得去政府醫院检查,叫我去私家医院生就唔好 ...
我地兩個哥哥讀咗私小後,三弟咩分都冇,要靠叩門先入到津小

都唔知她們邊部分係香港人

引用:岩岩先睇到新聞,無線訪問第二個雙非家長果

原帖由 miffy_sophie 於 14-06-07 發表
岩岩先睇到新聞,無線訪問第二個雙非家長果真係大陸人,話叩門一定要靠關係,仲話自己一定會叩門,但肯定無 ...
正!

其實既然這樣不滿,回去讀就是了。

引用:我都有睇,覺得佢地真系好低能。住布吉,派

原帖由 Jane1983 於 14-06-07 發表
我都有睇,覺得佢地真系好低能。

住布吉,派天水圍,鬧叫佢點讀wor。返去讀lor! ...
唔派去黃大仙咪好囉!

其實最慘係d細路仔!佢地父母咁樣安排小朋友尼香港讀書,對小朋友、對佢地本身個家庭都未必係好事!識念既都唔會咁做,會咁做既父母,佢地既質素............................

不知所謂, 唔滿意咪返大6囉又冇人逼你黎香港