用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 今年小學派位成績如何?
樓主: dv2bb
go

今年小學派位成績如何? [複製鏈接]

Girly 發表於 14-11-18 19:00
我覺得純粹問下啫,唔需要咁答囉……'
咪係,巴巴闭闭,六七百个家長,冇可能个个明白阿!

回覆:73662710 的帖子

其實interview 表現重要過在什麼學校出來,我個仔KV出來,考試成績每次都九十幾至一百分,但interview表現被動害羞,最後要到七月才有正式offer.
我朋友個仔不是名幼稚園出來,父母亦不是專業人士,更沒有參加面試班,但表現主動,敢發言,最後SFA,九龍塘,宣道和培僑等都同時收了他。結論是學校是重要,但小朋友interview時表現/小朋友本身的性格更重要。

引用:其實interview+表現重要過在什麼學校出來,

原帖由 phyllisliu0138 於 14-11-29 發表
其實interview 表現重要過在什麼學校出來,我個仔KV出來,考試成績每次都九十幾至一百分,但interview表現 ...
說得很好😊

引用:其實interview+表現重要過在什麼學校出來,

原帖由 phyllisliu0138 於 14-11-29 發表
其實interview 表現重要過在什麼學校出來,我個仔KV出來,考試成績每次都九十幾至一百分,但interview表現 ...
有見地

引用:Quote:twolilmonkeys+發表於+14-6-12+03:43

原帖由 joemyt 於 14-06-14 發表
多謝你的回應。只要有一個會員需要幫手,我都會義不容辭。我唔需要其他人認同,只要我的升小學資料對你地有 ...
可否分享一下kv係咪真係傳聞咁嚴㗎?

好多私小直資都出左RESULT了, 但仲未出哂. 好似DB, DG.
KV一級好多人, 有好OFFER比例比人多唔出奇, 但當中都有真係全軍覆沒的.
叩門試明年6月先開始, 我相信到時先會見到真正根德仔女既成績, 因為我相信叩門比起前哨面試更難, 叩得入一線小學既全部都係有能之士.

引用:樓主,+你唔好介意,+我諗你都係想知直資,+私

回覆:今年小學派位成績如何?

This year, I know 5 girls who are Honor student/ first in class got DGJS offer.
But boys (that I know of) with Honor / first in class, none got DBSPD offer.

回覆:littlemonkey09 的帖子

KV 和 SC 大約各30位小朋友入讀14-15年度英華小一

其實我唔覺得果位EK Senior人兄串咀, 只係直腸直肚有數據講事實, 或者講多咗句"太唔了解 KV 的家長"就被圍插, 講真扒下文就知, KV 家長係無乜幾多個會話比人知去邊間小學~

回覆:今年小學派位成績如何?

其實真係好講interview表現,朋友仔仔得1,2張cert,但interview肯主動講野,所以DBS, 陳守仁,林文燦,培僑全部都有offer

引用:我小朋友不是K3,+所以我未能回應到樓主的提

原帖由 lukimama 於 14-06-09 發表
我小朋友不是K3, 所以我未能回應到樓主的提問。

樓主, 揀得KV 的家長大部份都希望小朋友train 到獨立做功 ...
大膽一問,我心儀地區名小學,因屋企校網內小學麻麻,預了將來要扣門,故好想從KG著手。但眼見KV家長大都心儀一線直資/私小。如果好似我咁搏KV會否適合?

爬了文,很愛KV可訓練小朋友主動做功課及溫習。小兒龍細b(2012/11月尾)有點小聰明但就較活潑、有點坐唔定,我想訓練他的紀律,怕happy school 他會一發不好收拾。想年尾報KV試試,大家認為適合嗎?謝謝各位意見/分享。🙇🙇

引用:Quote:原帖由+lukimama+於+14-06-09+發表我

原帖由 TP2von 於 15-04-08 發表
大膽一問,我心儀地區名小學,因屋企校網內小學麻麻,預了將來要扣門,故好想從KG著手。但眼見KV家長大都心 ...
kv唔收細b, 好似截9定10月,你想讀 kv一定要做大B.

引用:Quote:原帖由+TP2von+於+15-04-08+發表大膽

原帖由 sissysze 於 15-04-28 發表
kv唔收細b, 好似截9定10月,你想讀 kv一定要做大B.
謝謝回答!

引用:Quote:原帖由+lukimama+於+14-06-09+發表我

引用:Quote:原帖由+TP2von+於+15-04-08+發表大膽

原帖由 Gerard 於 15-05-02 發表
能夠考到一線小學,單靠任何一間幼稚園都不足夠,家長的培育亦十分重要,我認為考小學要10分,就算幾好的幼 ...
謝謝指教。我仔年尾會重點出擊KV,因為是龍細B,下年便是超大b了。

現在在家開始教佢Jolly Phonics,希望有幸考到啦!唔知仲有無咩要準備呢?🙇🏻🙇🏻

回覆:TP2von 的帖子

要訓練小朋友能在陌生人前唱一首歌,考既task 都是大路野,有禮就成功了七成了,其餘3成是運氣

‹ 上一主題|下一主題