用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 今年小學派位成績如何?
go

今年小學派位成績如何? [複製鏈接]

5    0    0    0

貢獻勳章

你太唔了解 KV 的家長, 每年都有人開呢個問題, 但唔會有人答.

講真派位無乜特別可以分享, 純粹運氣. 好似你買六合彩電腦飛, 中咗頭獎, 有乜好分享呢?

因為你住邊區, 就派邊區, 仲要係 lucky draw. 就算你係 KV 最勁, 如果你住沙頭角, 都唔會派 LS / MCS.

gwengwen    發表於 14-6-8 03:56

回覆:今年小學派位成績如何?

都係睇下大家派唔派到心儀小學分享下啫。喜歡咪分享下囉。無話了唔了解KV家長架

回覆:joemyt 的帖子

其實我諗樓主係想知根德小朋友考私校同直資的戰果。
根德的家長都好主動分享的。

引用:其實我諗樓主係想知根德小朋友考私校同直資

原帖由 lukimama 於 14-06-09 發表
其實我諗樓主係想知根德小朋友考私校同直資的戰果。
根德的家長都好主動分享的。

...

貢獻勳章

咁你咪扒下文, 睇下以往幾年的 "分享" 啦! 我講真的, KV 家長係無乜幾多個會話比人知去邊間小學.

你個話題幾日都無人答你, 就知啦, 連上面答你嗰位會員都無講自己邊間, 係咪?

我小朋友不是K3, 所以我未能回應到樓主的提問。

樓主, 揀得KV 的家長大部份都希望小朋友train 到獨立做功課和易於適應傳統學校, 亦是因為kv畢業生比很多小學良好印象, 在扣門時有好處。 要知KV畢業生考得好唔好,最好睇1)考到咩直資私校, 2)再過多兩,三個月知佢地扣到咩學校。

joemyt  Sorry !  發表於 14-6-10 19:53

引用:咁你咪扒下文,+睇下以往幾年的+"分享"+啦!+

原帖由 joemyt 於 14-06-09 發表
咁你咪扒下文, 睇下以往幾年的 "分享" 啦! 我講真的, KV 家長係無乜幾多個會話比人知去邊間小學.

你個話 ...
人地仔女不是今年升小學咪無分享囉

引用:我小朋友不是K3,+所以我未能回應到樓主的提

原帖由 lukimama 於 14-06-09 發表
我小朋友不是K3, 所以我未能回應到樓主的提問。

樓主, 揀得KV 的家長大部份都希望小朋友train 到獨立做功 ...
知道,謝謝

貢獻勳章

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2755664&extra=page%3D2
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2512542&extra=page%3D8

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2477596&extra=page%3D9

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2462507&extra=page%3D10

小兒2008年在KV畢業到而家, 我都未見過有家長分享, 問就多啦, 可能你地無睇過舊 post 啦. 希望今年會有人同你地分享

啦!

您小兒2008 年畢業, 您仲入黎KV 既forum 做嘜?

看她/他的回應就知目的何在。

We should be grateful ex KV parents come back to share their precious experience.
I know I have benefited from them, and especially joemyt for all her informative posts in the past.
I'll soon to be an ex KV parent myself but will keep on coming back here (and the kindi too) to relive the fond memories of this lovely school and also to see how KV is evolving.

貢獻勳章

twolilmonkeys 發表於 14-6-12 03:43
We should be grateful ex KV parents come back to share their precious experience.
I know I have bene ...
多謝你的回應。只要有一個會員需要幫手,我都會義不容辭。我唔需要其他人認同,只要我的升小學資料對你地有幫助便ok.
我兩個仔分別在08及11年於KV畢業,因為思念並感謝母校,所以不時在這裡將我所知的與他人分享。亦因大仔曾在兩間小學就讀 (私校及津校),所以對插班略有經驗。認識我的會員都知,只要我知道的,而又幫到你地,我會如實地講你知。

在你開這話題之前的,每一年都有會員問同一個問題,但係都無人回應。呢個係KV的特色,因為第一輪入津小係講分數,第二輪甲部係講運氣,乙部就講地區+彩數。派 (考) 得好的驚比人話 "晒命",派得唔好的又唔想提D唔開心事!

如果你純粹想知同學升邊間,返學校問其他家長便可 (就算連學校本身都唔會公佈派位結果!) ;如果你想知報私校/直資的策略,更應到 EK 該校的版區查看,肯定得到你想要的資料。

請你唔好誤會,我唔係攪事,只係,你等多幾日,睇下有無人話你知!

brrbaby2007    發表於 15-1-7 09:23

樓主, 你唔好介意, 我諗你都係想知直資, 私小結果, 因為派位就真係講彩數的...可能遲少少等8月左右, 差不多大局已定, 先會多D人分享....
..但其實我都唔明點解有D人答人問題要用一個"串"的態度, 唔想答咪唔好答囉...講到自己好有經驗咁, 放條link係度又扮分享...我覺得有D影衰KV家長...

引用:樓主,+你唔好介意,+我諗你都係想知直資,+私

原帖由 tokwawan 於 14-06-17 發表
樓主, 你唔好介意, 我諗你都係想知直資, 私小結果, 因為派位就真係講彩數的...可能遲少少等8月左右, 差不多 ...

14-15年英華小學的小一,有三分二是來自KV和SC

我隻馬騮前年(13年)畢業,我識嘅同學仔嘅有嘅直資私小offer都不錯,叩門也成功。
不過而家每年都咁多細路,靠學校也要靠家庭,裝備好小朋友,平常心就是了。

littlemonkey09 發表於 14-10-25 23:40
14-15年英華小學的小一,有三分二是來自KV和SC
I wouldn't be surprised if 1/3 or possibily more boys are from KV.
In my older son's class (2012-13) there were 5 boys with YW offers.
In my younger son's class (2013 - 14) there were 4 boys.
We see many familiar faces.
My younger son has a classmate who's with him in K2, K3 and now P1. He's happy about that.

我覺得純粹問下啫,唔需要咁答囉……'

73662710  咪係,巴巴闭闭,六七百个家長,   發表於 14-11-25 23:53
‹ 上一主題|下一主題