用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 122 ...
樓主: BSCYL
go

95網(西貢)統一選校意願,結果及叩門 (相關論題#125, 1220)   [複製鏈接]

MC媽 發表於 14-6-9 19:41
我差不多所有區内津小都參觀過,
個人認為田小幾好, 不過佢好低調, 轉校長後, 方針進取咗好多, 又有國際交 ...

請問升中派位好唔好?THX~

PandaVV 發表於 14-6-9 19:55
Yes, totally correct. My son like it and we also.

請問田家炳校風好嗎?升中派位又如何呢?...新搬這區,完全唔熟,THX!

meilo 發表於 14-8-24 20:28
請問点解幼稚園都推介田小?我搬入這區,可否請指教一下...田小各方面好嗎?田小&將循比較各方面又点呢?THX~~ ...
應不是每間幼稚園都會推介田小, 可能兩校之間有老師或校長比較熟絡, 就幫手推一推.有間幼稚園力推一間無人揀嘅小學添

引用:Quote:chris0411+發表於+14-8-16+15:23+如

原帖由 meilo 於 14-08-24 發表
請問点解幼稚園都推介田小?我搬入這區,可否請指教一下...田小各方面好嗎?田小&將循比較各方面又点呢?THX~~ ...
因田小新任校長在教育界好似人脈不錯,同某D區外中學脈絡亦唔錯, 對學校及學生嘅方針進取好多, 好為學生切想(個人認為)。感覺佢想改革田小。 by the way..我同丈夫舆校長傾談數次, 非常認同佢嘅教育方向同對學生學術培育和全人教育嘅做法。眼見身邊各家長及學生對校長都讚不絶口。

我仔仔小一,返得好開心, 老師有愛心之餘都較嚴謹(阿仔話),功課適量, 可能剛剛開學, 抄寫比較少, 趣味功課的, 仔仔做功課做得很愉快,每星期也會有默書。整體來說我很滿意。

引用:Quote:PandaVV+發表於+14-6-9+19:55+Yes,+t

原帖由 meilo 於 14-09-03 發表
請問田家炳校風好嗎?升中派位又如何呢?...新搬這區,完全唔熟,THX!
如果要升上派位成績好的,一定選擇一線或谷的學校。

一分耕耘,一分收獲。

田小校長表明學校不是谷的學校,但要求學生必須尊敬師長,努力讀書,定下目標,亦希望學生要有多方面的思維。

在新生家長日裡,播放了一段卡通片,引導小朋友卡通卡內的小豬如何想法取得cookie,埸內的小朋友(學生)非常開心。

原來在上課時,所有小一生都睇過此片,所以非常興奮。

學校用了輕松簡單的方式,讓小朋友明白深奧的導理。

我個人覺得幾好。不過,我亦相信每間小學都有其優點及缺點。

最重要:家長,小朋友都喜歡學校。選擇幾間自己及小朋友都接受的小學,再決定填表次序。

好想向大家請教一下 "選小學"的問題,

本人有一對龍鳳雙生兒,選校真的很頭痛!!!
小女小兒都活潑好動, 家姐就各方面都好平均,讀書寫字不太擔心, 但細佬就有專注力及感統失調問題(做功課非常慢), 如分開他們, 家姐可跨區選本人母校聖家嘉諾撒...不過基於打孖上,現在上興趣班及細佬上特別訓練已非常辛苦,分身不暇,故爸爸偏向二人一起讀小學,到中學再看二人發展才分校, 請問如姐弟一起,以下哪些學校選擇適合小兒和小女嗎? (希望不太傳統不太谷,支援到小兒的問題, 同時又不是太差, 可令家姐得到優良之教育及發展)

問題一: 以下排位選擇好嗎? (本人喜歡教會聖安德肋多點,但沒教友5分,又見將循資源好好, 另黃永樹對SEN小朋友都好接受及支援好,故作出排位)
1. 將軍澳循道衛理小學 / 保良局黃永樹小學
2. 天主教聖安德肋小學
3. 東華三院王余家潔紀念小學
4. 仁愛堂田家炳小學
5. 基督教神召會梁省德小學
6. 聖公會將軍澳基德小才學
7. 順德聯誼總會梁潔華小學
8. 香海正覺蓮社佛教黃藻森學校

問題二: 還有其他推介嗎?
問題三: 男女一起讀好嗎?
問題四: 哪間直資/私小適合二人? (有報名播道,禮賢,崇真,陸慶濤,培僑,培道,啟基)

煩請幫忙~感激~

PandaVV  去年田家炳我放第3位, 都入唔到.   發表於 14-9-12 15:12
PandaVV  如果第1位派唔到, 必入第5位.   發表於 14-9-12 15:07
arlokmama  係有D危  發表於 14-9-12 14:14
arlokmama  今年多人升小一, 2,3及4咁樣排真   發表於 14-9-12 14:14

回覆 j96568595 的帖子

你好!我家孩子黎緊都要升小一,因為他是特殊需要的孩子,未知基德校風,學校老師是否可以?另是否有幼小銜接課程,及學校是否可以包容孩子的不足?
另學校的透明開放度高嗎???
謝謝!!

回覆 peggy@wong 的帖子

你好!請問你女女是否在劉德上學??如是你感覺OK嗎?

三王一后 發表於 14-9-17 14:35
回覆 j96568595 的帖子

你好!我家孩子黎緊都要升小一,因為他是特殊需要的孩子,未知基德校風,學校老師是 ...
基德未必適合有特別需要的小朋友

回覆 winnieandpooh 的帖子

最緊要好命, hahahaha. 都係架.  不過心地同性格都好緊要.  心地同性格好, 人生一定唔差就真.  

BSCYL    發表於 14-9-18 13:13

cocokan2004 發表於 14-9-18 00:07
回覆 winnieandpooh 的帖子

最緊要好命, hahahaha. 都係架.  不過心地同性格都好緊要.  心地同性格好, 人 ...
選校除成績以外, 學校對品格培養亦很重要

回覆:三王一后 的帖子

你好呀!我女女現在沒有讀劉德,而入了其他小學,真不好意思所以不太清楚該校情況呀!

請問大家有無聽過自行張form唔可以摺?

我係聽人講嘅,但我完全唔知,亦無學校提及過...

請問除咗宣基唔係普教中, 仲有邊間唔係普中? THANKS

家長電子專遞:公布小一入學自行分配學位結果
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

自行15分田小, 失敗了...  

BSCYL  甲一, 乙一繼續, 田小比大熱, 次   發表於 14-11-26 13:08

回覆 lai_tat 的帖子

我陪跑田小10分. 當然失敗

BSCYL  繼續努力, 祝成功  發表於 14-11-26 13:09

黃永樹15分唔中

BSCYL  王永樹是難抽, 記緊要早設定安全   發表於 14-11-26 13:10

lai_tat 發表於 14-11-24 10:43
自行15分田小, 失敗了...

下一Round放第一都仲有好大機會既

眼見幾個相熟嘅朋友仔都中田小, 真係好失望...  

我亦識得2個朋友仔陪我唔中...
‹ 上一主題|下一主題