用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試,終於來了
樓主: silvia_ng
go

呈分試,終於來了   [複製鏈接]

回覆:呈分試,終於來了

我大囡又係過左一半!仲有兩科!大家努力加油!

3 MORE DAYS TO GO

中英文總算考完了!

同感。

大家加油!
未考完的,更要鼓勵孩子向前看!努力!

Just finished today.  有出冊的感覺

引用:Just+finished+today.++有出冊的感覺

原帖由 saiwanho 於 14-06-06 發表
出冊+復活感

saiwanho    發表於 14-6-6 20:01

引用:Just+finished+today.++有出冊的感覺

原帖由 saiwanho 於 14-06-06 發表
Yes,今日剛考完,已經有放暑假的感覺。

saiwanho    發表於 14-6-7 00:59

引用:家長們加油啊!!!!我囡小六等708派彩~~~記得

原帖由 angelfan07 於 14-06-05 發表
家長們加油啊!!!!
我囡小六等708派彩~~~
記得考呈一和呈三時係最緊張,好多黑馬都會響呢個呈分試跑出....我 ...
死啦,阿仔音樂已衰咗,好灰

醒目開學勳章

我個都係星期一開始,好緊張,但又唔敢同阿仔講

阿囝已考左大半,考埋下星期就考完。我們由5月開始準備,特別數學最有機會摘A,在考試前一星期,每天操過佰題數,坊間的補充練習,我有成7,8本。但見到個囝考試前一晚同我講,我唔想返學,我唔想考試果陣,個心一沉。我話考完就去玩,咩都唔好理,考得唔好就算。第日放榜,最多叩門,叩唔到,讀住先再轉校,派入B3就盡力入精英班。總之我們一齊面對,我陪你考試。原來我們重要顧埋佢地心理起伏。

引用:Quote:原帖由+angelfan07+於+14-06-05+發表

原帖由 hyngok 於 14-06-06 發表
死啦,阿仔音樂已衰咗,好灰
why?  老師咁快通知?or 小朋友自以為衰左?

引用:阿囝已考左大半,考埋下星期就考完。我們由

原帖由 MimiCactus 於 14-06-07 發表
阿囝已考左大半,考埋下星期就考完。我們由5月開始準備,特別數學最有機會摘A,在考試前一星期,每天操過佰 ...
要架!老公尋日都帶左佢落街玩下,我又比佢地睇左陣電視,尋日冇咩温書,真係要比佢地輕鬆下。
我仔數學都係最有把握攞A 的,不過暫時未操佢。

回覆 MimiCactus 的帖子

每天操過佰題數!? 可能小朋友不知不覺承受了莫大的壓力, 身心​​疲累?

我囡小六, 這里分享她考數的心得: 考數前一晚要早睡(要有足夠的睡眠/休息),做卷時小心睇題目,及不要急,如有答案是影響後面一些連續題,就要計2次,因為就算之後有時間覆卷, 通常都很難看到錯處的.

感受到你的壓力, 不要太緊張,祝你囝囝能順利過關,考到好成績, 加油!

回覆 MimiCactus 的帖子

你付出過既努力,一定有回報的。不過要平衡,要全面發展(指運動,藝術),唔好只為讀書,如果5係都好沉悶!

王國會長

MimiCactus 發表於 14-6-7 07:35
阿囝已考左大半,考埋下星期就考完。我們由5月開始準備,特別數學最有機會摘A,在考試前一星期,每天操過佰 ...
"每天操過佰題數" , 唔累咩?

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

只是臨考果個禮拜姐先操過佰,之前每天操二、三十題。其實,學校考試只有50分鐘,但考45題數,所以驚唔夠時間做。阿囝話在最後覆卷時,在三分區救回一題。所以時間都是剛剛好。

引用:Quote:原帖由+hyngok+於+14-06-06+發表死啦

原帖由 silvia_ng 於 14-06-07 發表
why?  老師咁快通知?or 小朋友自以為衰左?
大仔話筆試同吹笛衰咗囉

引用:只是臨考果個禮拜姐先操過佰,之前每天操二

原帖由 MimiCactus 於 14-06-07 發表
只是臨考果個禮拜姐先操過佰,之前每天操二、三十題。其實,學校考試只有50分鐘,但考45題數,所以驚唔夠時 ...
每天操二、三十題數是要有毅力,但呈分試是每一科都要好和平均。操數的同時,別忘了中、英、常、音、視藝禸。

‹ 上一主題|下一主題