用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想小朋友大膽D, 有咩好介紹?
go

想小朋友大膽D, 有咩好介紹?

回覆:cindywin 的帖子

我會俾個細路參加吓D有鼓勵性嘅比賽(例如朗誦)。近期見到個 中英數全能盃(2014) 我都想俾佢在暑假試吓,話每個小朋友都是自我挑戰,所以都有機會攞盃。

朗誦·彈琴都唔錯,但我想揀獎多嗰D,分豬肉唔緊要,最重要有得分,鼓勵吓!

跳舞都唔錯,都多機會表演或者比賽,又可以當運動,我仔仔4歲半學左三個月左右街舞,成日係屋企又唱又跳話要表演比我地睇
又或者音樂都幾好,都會多機會表現自己

回覆 aidac 的帖子

我都想俾仔仔學跳舞, 3.5歲可以學嗎? 可以給我資料嗎? 謝謝!

我會帶小朋友去定幾間鋪頭買嘢食嘢,等佢自己去攞位同俾錢買嘢,等啲店員同佢熟啲,人哋會撩佢講嘢,佢又撩人哋講嘢,幾互動,又唔駛錢。當佢覺得呢個環境好熟,就算換咗店員,佢依然唔怕醜!

又試過一次,佢好細,想攞人哋送嘅汽球,叫我幫佢攞。我話你自己去攞,姐姐唔會俾媽咪,淨係俾小朋友㗎。佢又膽粗粗咁去攞,我知佢好驚,但攞到後鬼咁開心。之後我同佢講,係咪好易呀,你有禮貌咁問,姐姐一定俾你㗎!

好多事情我叫佢自己去問,自己去攞,自己去搵答案,練練下就會越嚟越大膽,當然都要睇小朋友嘅性格。

回覆:monsterparentss 的帖子

讚同,我都係咁 train 我啲小朋友。

如實質想學嘢來 train 膽量,可考慮體操和雖要合作的興趣班,體操好玩之餘,也要小朋友有膽量做動作;要有合作性的興趣班可考慮足球、話劇等

yvonneng21 發表於 14-6-20 23:14
回覆 aidac 的帖子

我都想俾仔仔學跳舞, 3.5歲可以學嗎? 可以給我資料嗎? 謝謝!
我仔仔係Zeekers Danz到學,佢地好似有網站,你可以搵泥睇睇

回覆:aidac 的帖子

Thx

有無講粵語的話劇班推介,thx

回覆:想小朋友大膽D, 有咩好介紹

童軍

熱血勳章

回覆 choy1024 的帖子

這個不錯啊~~我都覺得朗誦最練大膽,其實凡事無論學乜,肯參加比賽同唔肯參加比賽系差好遠的,但是有時又唔想比賽結果令小朋友太有挫敗感

回覆:tangerine 的帖子

回覆:waikinluk 的帖子

回覆:想小朋友大膽D, 有咩好介紹

試吓比佢去參加賣旗,當中會遇到唔少人,從而培訓佢叫人買旗嘅膽量。