用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 請教住得較遠的家長.....
go

請教住得較遠的家長..... [複製鏈接]

我很心儀真道,但唯一擔心是路程較遠,怕小朋友花太多時間在交通上。可能低年級還好,但到了高年級,學業越來越繁重時,對他們的影響會不會很大?
因此想請教住得離校較遠的家長,你們的小朋友每天回家後會否很累?還有精力應付功課或閱讀嗎?尤其是高年級的學生,他們會不會因花了太多時間在車程上,而對學業有很大影響?

我自己很困惑,所以想請過來人幫忙分享一下,非常感激!
   1    0    0    0

引用:我很心儀真道,但唯一擔心是路程較遠,怕小

原帖由 kkpopeye 於 14-06-03 發表
我很心儀真道,但唯一擔心是路程較遠,怕小朋友花太多時間在交通上。可能低年級還好,但到了高年級,學業越 ...
我自細由新界出九龍返學,緃來唔覺得有問題。

1) 學校有校巴, 功課量也不多. 但中學較多活動.
2) 可以學'孟母三遷'!

回覆:請教住得較遠的家長.....

請問有校巴路缐提供嗎?我地住得比較遠,但我都好鍾意真道,希望有機會入到

supericy 發表於 14-6-6 02:30
請問有校巴路缐提供嗎?我地住得比較遠,但我都好鍾意真道,希望有機會入到

...
你住邊區的? 以我知就算青衣都有車到的..因學校的車隊的確好大, 好多地區都cover到, 所以你亦可先問一下..路線年年唔同..因中小學部都會係一齊放學, 一齊坐車的

引用:Quote:supericy+發表於+14-6-6+02:30+請問

原帖由 vincy310 於 14-06-13 發表
你住邊區的? 以我知就算青衣都有車到的..因學校的車隊的確好大, 好多地區都cover到, 所以你亦可先問一下.. ...
我地住深井、唔知有無車到呢?

supericy 發表於 14-6-14 15:15
我地住深井、唔知有無車到呢?
真的不知道丫..你可以打去學校的校車部問一下27026636

vincy310 發表於 14-6-14 17:10
真的不知道丫..你可以打去學校的校車部問一下27026636
thx vincy310.....

joyjoyparent 發表於 14-6-5 00:11
1) 學校有校巴, 功課量也不多. 但中學較多活動.
2) 可以學'孟母三遷'!
孟母三遷, 學不起啊

很久以前, 已知道有小學生每天由深圳到藍田上學!

引用:Quote:supericy+發表於+14-6-14+15:15+我地

原帖由 bigboyenzo 於 14-06-23 發表
我仔架車有深井同青龍頭同學仔,所以係有車到的
oh...thx for the info ....不過要考到先得

我住馬鞍山,請問有同區現正就讀的家長可分享嗎?
如上下校車時間、孩子回家後是否還有精神應付功課、高年級情況如何等?

謝謝!

引用:請問有校巴路缐提供嗎?我地住得比較遠,但

原帖由 supericy 於 14-06-06 發表

...
我住mos,好多學校都好早甚至無車到,真道有幾十條缐,沙馬有3車,我最近先知可能更多,因為mos有2車,一車經西貢去,另一車經大老山去,對我黎講,上車時間比任何一間九龍區學校好。你打去學校問下。

剛打去問, 而家仲排緊線路, 8月中會通知站頭和幾點上車
‹ 上一主題|下一主題