用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考YLE取得15個盾對扣門是否有所幫助?
樓主: sy119
go

考YLE取得15個盾對扣門是否有所幫助? [複製鏈接]

回覆:Jane1983 的帖子

Thanks!  不過movers 14 shields 扣門都應該唔大幫助,香港太多神童

cherrieshum 發表於 14-5-20 17:08
我一直以為要串很多字,浪費了很多時間在串字。我在淘寶買了幾本starter練習讓阿女做,阿女非常喜歡。
我想 ...
可以係官綱下載Sample卷, 真正考試形式係一樣, 而且古惑位一様,
只考簡單串字, 淺過練習好多

http://www.cambridgeenglish.org/exams-and-qualifications/young-learners/starters/

畫線填色係必考,

回覆 Jupiter 的帖子

Movers有d睇頭,同埋坐低考卷就知龍與鳳,有才實有人知的,有好消息記得上來報喜!!

引用:回覆+Jupiter+的帖子 Movers有d睇頭,同埋

原帖由 Jane1983 於 14-05-20 發表

Movers有d睇頭,同埋坐低考卷就知龍與鳳,有才實有人知的,有好消息記得上來報喜!! ...
承你貴言!希望可以不勞而獲中甲一

,英文勁,好多學校愛才。知道有case,成功小二插Maryknoll,都系因為英文叻叻!

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-05-20+發表回

原帖由 Jupiter 於 14-05-20 發表
我囡starters 15 shields, movers 14 shields, 考試前做過3份past papers (冇所謂操卷,連串字我都冇同佢溫 ...
好多人以為考movers, starter, flyers 一定係操卷操成績返嚟,我覺得做past paper唔代表係操卷,做paper時其實有好多得著,其模式同香港嘅英文考試模式很不一樣,我覺得過程有很大的得著,尤其當中的listening

引用:Quote:cherrieshum+發表於+14-5-20+17:08+

原帖由 AgapePa 於 14-05-20 發表
可以係官綱下載Sample卷, 真正考試形式係一樣, 而且古惑位一様,
只考簡單串字, 淺過練習好多
阿女做的聆聽練習有畫圖兼填色,例如畫一串葡萄並填上紫色; 又如畫一隻鴨子並填上黃色。我覺得幾難。

回覆:cherrieshum 的帖子

如果小朋友唔抗拒,考吓無壞。不過有啲家長真係明知自己小朋友未ready都梗要佢攞十五就好無謂啦,唔sel| 英文咪sell 其他囉。

如果冇o甘多錢, 要 phonics 和 starters 二選一, 你地會點 ? 女女 k2, starters 開始了兩個月, 重有慢慢長路先考到.....

rabbit.melody 發表於 14-5-21 11:01
如果冇o甘多錢, 要 phonics 和 starters 二選一, 你地會點 ? 女女 k2, starters 開始了兩個月, 重有慢慢長 ...
如果唔係英文好好, 5歳後學starters.
亦唔需要上好多堂, 自己買Past Paper 做都得

要一個5/6歳的小朋友去考Mover, 甚至Flyer, 其實我覺得有D變態.....
Starter多串生字(約200個左右), 再多做練習就可以, 但Mover開始要"閱讀理解"
要5/6人仔去做英文閱讀理解? 就算係外國小朋友都未必得(如果冇特訓的話)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:如果冇o甘多錢,+要+phonics+和+starters+二

原帖由 rabbit.melody 於 14-05-21 發表
如果冇o甘多錢, 要 phonics 和 starters 二選一, 你地會點 ? 女女 k2, starters 開始了兩個月, 重有慢慢長 ...
Phonics. Starter 冇咩用

引用:要一個5/6歳的小朋友去考Mover,+甚至Flyer,

原帖由 hkpapa852 於 14-05-21 發表
要一個5/6歳的小朋友去考Mover, 甚至Flyer, 其實我覺得有D變態.....
Starter多串生字(約200個左右), 再多做 ...
一個閱讀習慣既小朋友考mover 是可以應付得來的,並不辛苦。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-05-21+發表

原帖由 bubuG 於 14-05-21 發表
一個閱讀習慣既小朋友考mover 是可以應付得來的,並不辛苦。
同意,有看開英語卡通和英文書,即使考Flyers也可應付。

香港而家好多英文叻的幼稚園小朋友,5歲人仔,在讀、寫和串字,叻過native外國人一d都吾奇。

但家長點樣同小朋友keep住英文甘好,就系吾容易。

引用:如果冇o甘多錢,+要+phonics+和+starters+二

原帖由 rabbit.melody 於 14-05-21 發表
Phonics. 係度回覆嘅多數係cam 成功人事,具備英語成功因素,真正十五係咪咁易?平心而論,对一個五歲而無閱讀英文小孩,一啲都唔易。

bubuG 發表於 14-5-21 11:32
完全同意, 如果小朋友有閱讀英文書的習慣, 其實真係唔難, 因為佢地閱讀時已經做緊閱讀理解.  反而我覺得FLYERS LISTENING 難係因為要靠聆聽, 消化先可以做到PAPER, 程度比MOVERS難, MOVER有說明題目係no. 1, no. 2.... ...但flyers 係無, 真係可以了解小朋友喺聽GE時侯消化到幾多.

Argyle 發表於 14-5-21 11:55
Phonics. 係度回覆嘅多數係cam 成功人事,具備英語成功因素,真正十五係咪咁易?平心而論,对一個五歲而無 ...
所以閱讀真係好重要.對一個無閱讀習慣的小朋友來說, 即使STARTER都可能係難, 要做得好, 又要短期考到好成績, 可能真係要下些苦功, 短時間要做多些PAPER.

Argyle 發表於 14-5-21 11:55
Phonics. 係度回覆嘅多數係cam 成功人事,具備英語成功因素,真正十五係咪咁易?平心而論,对一個五歲而無 ...
其實15  shields 真係唔易, 要每部份唔錯多過1-2條, 我覺得確實難.

系咪難,小朋友做到系咪叻,同考學校幫吾幫到,真系兩個題目。

好似小六鋼琴8级,你去世界各地問吾同的人,他們都會認同這對一個12歲的小孩系項成就。但香港,有名中校長講到明,不是一回事!
‹ 上一主題|下一主題