用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考YLE取得15個盾對扣門是否有所幫助?
樓主: sy119
go

考YLE取得15個盾對扣門是否有所幫助? [複製鏈接]

引用:哈哈!有人唔只操券,+係操考試,+我識有人係

原帖由 AgapePa 於 14-05-20 發表
哈哈!有人唔只操券, 係操考試, 我識有人係連環報考試, 考到15盾為止
個小朋友嘅人生咪一開始就考試考試再考試囉,為考試而過每一天,會唔會好快厭𠺢。

我覺得Movers個課本編得幾好, 對學英文幾有用

我覺得呢個考試, 要過串字個part, 要個小朋友受教同肯花時間去串. 同英文能力未必有關.  

相反好似我大仔, K2我有買過課本等佢試下, 未操過, 佢除了串字之外全識, 只是串字佢冇耐性, 如果要佢串我估會需要花我好多時間去逼佢睇, 我又覺得冇需要, 結果都考入左小學就冇去考Mover.   

佢依家英小P2, 串字佢自己來, 睇下都OK, 冇問題

引用:哈哈!有人唔只操券,+係操考試,+我識有人係

原帖由 AgapePa 於 14-05-20 發表
哈哈!有人唔只操券, 係操考試, 我識有人係連環報考試, 考到15盾為止
個小朋友好慘

AgapePa 發表於 14-5-20 13:34
我覺得Movers個課本編得幾好, 對學英文幾有用
請問可否提供書名?我想平時教下小朋友,不是考試性質

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-05-20+發表哈

原帖由 WinnieCatCat 於 14-05-20 發表
個小朋友好慘
Real test of English: ask the student to write a passage.

阿女6月15去考試,之前為了預備starter考試,串了超過200個英文字,挺辛苦的,例如favourite, complete, sentence等都是較深的,所以不能在5歲左右考試。想請問starter個多盾才是高分?15分是中文的優異還是卓越?

HaYi 發表於 14-5-20 14:20
我覺得呢個考試, 要過串字個part, 要個小朋友受教同肯花時間去串. 同英文能力未必有關.  

相反好似我大仔, ...
唔係喎, Starter 唔使考好多串字, 得一Part (約5個答案) 要串字而且都好淺( eg. Shoes, hair ),
其他都有字抄,或者答Yes,No,數字, 剔.
主要考認字和聽,講.
當日阿女唔係好識串字(eg.trousers), 都有15盾

回覆 cherrieshum 的帖子

計盾的,15盾是「滿盾」,計最高分。

cherrieshum 發表於 14-5-20 14:41
阿女6月15去考試,之前為了預備starter考試,串了超過200個英文字,挺辛苦的,例如favourite, complete, se ...
starter係唔會考串favourite, complete, sentence等
識認就得

babycute2009 發表於 14-5-20 14:29
請問可否提供書名?我想平時教下小朋友,不是考試性質
Cambridge 出個本Fun for Movers,  要買CD, 老師和學生書

cherrieshum 發表於 14-5-20 14:41
阿女6月15去考試,之前為了預備starter考試,串了超過200個英文字,挺辛苦的,例如favourite, complete, se ...
評分係分開3部分

讀和寫: 5個盾
聽: 5個盾
講: 5個盾
合共15盾

如果只係唔識串字, 應該有13,14盾

starter實在太多人15,  如果取冇串字考13.4盾基本上是不見得人掛..

AgapePa 發表於 14-5-20 14:55
Cambridge 出個本Fun for Movers,  要買CD, 老師和學生書
thx

AgapePa 發表於 14-5-20 14:50
starter係唔會考串favourite, complete, sentence等
識認就得

啊!幸好你告訴我,我每天都要阿女串字,早知就早點考啦!起碼有證書拿去面試。

引用:回覆+cherrieshum+的帖子 計盾的,15盾是

原帖由 Jane1983 於 14-05-20 發表
回覆 cherrieshum 的帖子

計盾的,15盾是「滿盾」,計最高分。
我囡starters 15 shields, movers 14 shields, 考試前做過3份past papers (冇所謂操卷,連串字我都冇同佢溫)。維記應記一功

回覆 Jupiter 的帖子

甘小朋友d英文真系幾勁!恭喜恭喜

Movers幾深,吾系易ga!

我一直以為要串很多字,浪費了很多時間在串字。我在淘寶買了幾本starter練習讓阿女做,阿女非常喜歡。
我想問starter試卷有沒有一些是聽指引話圖畫或填色的題目?

引用:回覆+Jupiter+的帖子 甘小朋友d英文真系幾

原帖由 Jane1983 於 14-05-20 發表

甘小朋友d英文真系幾勁!恭喜恭喜
其實佢做past paper果時每次都答對82% only, 所以收到cert時我有一刻懷疑寄錯左    下個月考flyers, 我拎份past paper出黎,佢話"好野!做flyers呀!"。見佢冇壓力就比佢做下,不過flyers reading and writing part 7 幾難,冇字揀的。

她樂在其中就得,難得她喜歡,又系有益的學術。
可能早左d,不過預祝你大抽獎/叩門成功!
‹ 上一主題|下一主題