用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?(Part 4) ...
樓主: Moneyy太
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下?(Part 4)

回覆 sheepmydear 的帖子

我小朋友都要上9個字左右,你小朋友咁快既??

回覆 kinling 的帖子

三科都HANDLE到真係叻女不過你都要留意下囡囡升左之後會唔會多功課,
記得多溝通明白囡囡會唔會有吃力情況出現

想問公文對學業有幫助嗎?如由幼稚園開始讀,升小後會有幫助嗎?

回覆:Charliemon 的帖子

人人想法唔同,我個人覺得數學可以幫到,中、英文是讀文章未必可以幫到…但日日讀文章可以幫助將來中學課程

回覆 Charliemon 的帖子

我發覺而家都幾多家長係用即刻見到默書好左同埋成績要有飛越既進步黎斷定一間補習/中心用斷定有無效,當然你問我公文有無用,因為我大仔真係由細開始讀,讀到DSE,
我無特別HARSH ON佢成績有無用,我當呢個係輔助,
但佢真係明顯慢慢見到成績好,呢個係BONUS,
見到呀仔係呢邊開始得到成功感,同埋學到堅持,真係最有用(我覺得)

答返你問題就係公文對升小有幫助,因為幼稚園同小學課程有差,
而小學再升返中學真係好大差距,
所以如果係小學唔打好個底,佢升上中學D野愈黎愈難就會好易放棄
公文可以一步一步令小朋友有系統咁學返課程上既野
希望你明白隨時我都可以再分享下呀仔既心得

回覆 kinling 的帖子

語言當然都要全面聽、寫、讀、說。之前睇呀仔升中之後真係要睇好多書,買書都買唔切。
不過有時佢都寧願去圖書館借都唔想用屋企咁多錢買

有無JM係暑假都有比小朋友上KUMON呀???

引用:有無JM係暑假都有比小朋友上KUMON呀???

原帖由 Moneyy太 於 14-08-12 發表
有無JM係暑假都有比小朋友上KUMON呀???
我仔学左幾年,全年365日都唔会停,暑期仲主動話做double 添

回覆 longlokma 的帖子

其實暑假做多少少都幾好,因為佢暑假都無咩做,我都唔想佢練懶左個心同埋DOUBLE對佢黎講一日都係多15分鐘去做工作紙

好耐無上黎啦

回覆:請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下

小朋友剛K1, 暑假開始公文數。請多多指教。

上了個半月,仍是10以內數數,可一眼就知道物件的數量。他上公文之前未學寫字,現在都叫做識識地寫數。諗住培養佢自己做功課的習慣。

回覆:請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下

想問下應該幾大開始上公文較適合呢?

引用:想問下應該幾大開始上公文較適合呢? +

原帖由 2299 於 14-09-02 發表
想問下應該幾大開始上公文較適合呢?
k1 or k2, 越快超学年越好,孩子会更有動力去学!

我剛去過公文分店了解K2英文(非英語為毋語個班),想知有冇家長比小朋友讀過?讀完之後小朋友聽同講有冇進步?

回覆:Moneyy太 的帖子

今年亞女終於完成埋Eng (ERP)、成為公文三科competer,過程不容易、(特別ERP),想過放棄。

引用:今年亞女終於完成埋Eng+(ERP)、成為公文三

原帖由 melissaman 於 14-09-04 發表
今年亞女終於完成埋Eng (ERP)、成為公文三科competer,過程不容易、(特別ERP),想過放棄。

...
叻! 阿女幾大?

回覆:longlokma 的帖子

其實未寫完, 正想寫,雖然三科competer,亞女並不是叻也不會因此有特異功能、她今年升中五、数學ok 、公文有助學M2。英文也不俗成績、中文就很水皮、但都没後悔讀公文中。
讀公文差不多十年、學了堅持、不怕辛苦、自學自習。 值得嗎?  ~ 值

cutebhailey 發表於 14-9-4 13:31
我剛去過公文分店了解K2英文(非英語為毋語個班),想知有冇家長比小朋友讀過?讀完之後小朋友聽同講有冇進步?
...
我囡囡K3, 學左ERP 4個月, 最初報讀係想阿囡認多D 字, 幫助睇書。
讀左後, 明顯認多左字, 而家去到4A, 要串字, 又唔係好難, 我覺得英文有進步,
最緊要係阿囡有興趣讀﹐而家每晚都會抽時間同佢串下字溫習下。

melissaman 發表於 14-9-4 20:40
其實未寫完, 正想寫,雖然三科competer,亞女並不是叻也不會因此有特異功能、她今年升中五、数學ok 、公文有 ...
囡囡好犀利﹐可以堅持咁耐﹐仲要讀三科
有咩心德可以分享?媽媽有咩需要配合?
請問為何有考慮放棄ERP?