用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)
樓主: 0909MAMI
go

時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子) [複製鏈接]

回覆:camomile00 的帖子

Hell8, my boy is also nov bb, could u plz advise which k3 ur boy is studying? Thx !

回覆:時光倒流 - 細B (9月至12 ...

好想聽聽今年的媽媽們點睇

引用:唔會+-+11月尾男仔。 K3幫呀仔轉去間有小學

原帖由 camomile00 於 14-05-09 發表
唔會 - 11月尾男仔。
K3幫呀仔轉去間有小學back up又有得大抽獎o既學校,同埋搬去好o既校網。而家,心情輕 ...
醒目喎

我囡係2011年10月兔B,上年考K1時也有不錯offer ,有幾間熱門學校都收, 但不算top 的幼稚園, 最後為她選了間happy school 但有100%直上小學的二缐龍校給她,因她很outgoing , 不怕生,喜歡表演,但學術上只是一般,不想她跟得辛苦而失去學習的樂趣.......K1 畢業了,我最怕她學習上跟不上,但老師說完全沒問題,她不是全班top 的幾個,但一定是中上的一批,所以我也放心了⋯⋯

阿囡今年以超大B的身分考到了一間港島top龍校,可repeat 1年,但最後決定不repeat k1 了,忍痛放棄offer ........

做大細B其實好睇家長心態同小朋友性格能力,說實在做大B較容易考到很好的學校,但我唔一定要所謂神級學校,佢做細B讀的學校我已收貨,佢又讀得開心冇壓力,我就ok....... 另外其實好多top的學校已列明不收細B了, 如你要求高那做大B吧,做細B你的要求他可能要較辛苦同谷去達到

引用:+本帖最後由+Josephine816+於+15-8-7+10:28

原帖由 Josephine816 於 15-08-07 發表

我囡係2011年10月兔B,上年考K1時也有不錯offer ,有幾 ...
最緊要讀得開心⋯

引用:時光倒流+家長們,你們會選擇做繼續做『細B

原帖由 0909MAMI 於 14-05-08 發表
時光倒流

家長們,你們會選擇做繼續做『細B』 OR REPEAT K1 做『大B』呢?
繼續做細 B , 因小朋友除自理和美勞差少少外,學術上無問題。小朋友屬早說話, 未到兩歲讀 PN 已好多野講,人人以为係大仔,所以無揀 repeat。現在高小, 非常高大,真不能想像他讀低一年!

引用:Quote:原帖由+0909MAMI+於+14-05-08+發表時

原帖由 Isaacmommy 於 15-08-08 發表
繼續做細 B , 因小朋友除自理和美勞差少少外,學術上無問題。小朋友屬早說話, 未到兩歲讀 PN 已好多野講, ...
我個仔都係睇落似大b嘅細B, 生得高大,講野大小肌都好。但不少朋友建議做大仔,所以有少少困惑。

回覆:時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)

做大還是細,我認為除了考慮小朋友的能力之外,另亦看家長會否以直資私小為目標。如果一心派位,大細機會係均等,當然讀上去是否吃力就是能力問題。但無何否認,大B考直資私小係著數d,機會大d,見d直資私小係有收细b,但比例上一定比大d少。

:wave:

回覆:時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)

我會選擇做大B,最好直接遲一年才讀幼稚園,唔使重讀,就算唔係為咗考學校,學習上也會掌握得好啲!

我個仔同個朋友個仔都係9月尾,當年都有人叫我repeat,好彩冇聽。宜家兩個p1都考全級頭十。

回覆:Andrewbaby 的帖子

看了好幾年EK,從來沒有貢獻,只看沒有留言。見到成日有人話EK變了,沒有人分享,心想自己也是,也反省我應該正面地出一分力。

我囝囝是11月尾B,細仔,升小二,在港島一間出名”辣”同”多功課’的男津校讀。

我囝囝是慢熱兼說話能力偏慢,學習能力正常,一定唔係叻,少少叻都唔係。幼稚園三年,佢都係班上隱形個批,唔叻但冇跟唔上,不過不失,但社交能力比其他人係慢。
我有想過比佢做大B,但我諗深一層,佢只係慢,但冇跟唔上,成績係冇人地咁好,但我覺得0.1分的進步都係進步,我不用急著要一個幾歲人仔有哂自信、班上領先,又或其他,我只想佢在佢在自己的步伐上繼續摸索。在教育路途上,沒有急事的。如果更阿Q咁諗,唔做大B,他日真係留班,都唔會大其他同學好多。

另外,係佢小一生活,我覺得作為細B嘅佢係有足夠能力適應,如果普通B平均用2個月去適應小一生活,我覺得我個囝用左4個月。適應我係指同人交往,反應快慢同聽到明老師指令。佢個間係男校,當然有不少男仔係話頭醒尾,而個囝係絕對跟人衫尾個批。對我,呢個絕對不是問題,就算大B,呢個適應問題也可能存在。我覺得好多問題係家長的心結或取態,做大B做小B其實有些少關乎起跑線的問題。你想佢自理好、自信好、領先一點,做大B也是一個好選擇。不過,我覺得真的不用以月份去一刀切肯定。

好啦,要講最現實的學業問題。我個囝並冇返補習班,一星期只上一個小時英文班,亦無其他班上(由幼稚園開始都係咁安排)。上小一,中文科對佢最難,因為中文字太多筆畫,而且佢間學校的中文亦非常”哽”。佢學業成績係一般,即一班30人佢考15名,我非常收貨。我認為細B在學習上許多都能夠跟得上,當然要考得前,可能要加把勁,但學習差異並不是我們想像中咁 大。反而,一個小朋友是否能否坐定定在傳統學校中學習是一個重要關鍵,因為很多傳統學校的要求是坐定定學習。當然如果你選的學校不是傳統學校,這個可能不是一個問題,因為佢地包容性更大更高。我個囝的學校,我覺得是非常傳統的。幸運地,我個囝因為人比較笨,所以佢係能夠用到坐定定學習,亦對功課不抗拒(當然不是好喜歡啦)。

而到了一年級後期,我覺得本來說話能力同社交能力差的囝囝比一年前的佢進步了不少,如果以百分比去講,一年前的佢同普通B有70分之差,一年後,我覺得距離收窄到30分。經過一年男校生活,他學懂在群體中自我調節。我覺得我以前的憂慮是多心的,我們的小朋友是會一天一天的成長的。步伐很大可能同別人不同,但是我們其實是不用那麼急的,對嗎?

以本人愚見,如果小朋友在幼稚園沒有出現重大情緒或學習上問題,其實真的不用刻意做大B。當然,如果考到龍校,那又是另一個策略問題。

lambeanmama  好喜歡你的那一句「我們其實不用那麼急」。  發表於 15-8-11 16:18
jlbb1  good sharing  發表於 15-8-11 11:46
MrBeast  Glad to hr a success story.
通常差異在小一至二收窄  發表於 15-8-10 21:33

Andrewbaby 發表於 15-8-10 12:56
我個仔同個朋友個仔都係9月尾,當年都有人叫我repeat,好彩冇聽。宜家兩個p1都考全級頭十。 ...
咁可能若repeat 左會考第一then open other opportunities lei
Anyway, 細又好大又好,最重要係work for u n dont look back.

回覆 chick1stbb 的帖子

一般家長會對細B比較包容,低線會set得低啲,老師都一樣。試想象,如果細B一年後在同一情況下,他的表現同依家比,會是不一樣的嗎?

回覆 karen55407 的帖子

對呀!我對細仔要求不高,但我不知道小學老師有沒有同樣降低要求,但有一樣很現實的事情是大細B同時間面對,就是學業成績。而呢一點係很多家長的心結。成績好,自信便好,很多人相信亦非常重視由成績建立而來的自信。我同時有個大女在另一間學校度讀,非大非小的中女。

過去幾年觀察,小朋友的自信心建立可以很多方面,像交朋友、課外活動又或簡單如在學午飯和做行長,但可惜是大部分家長看重以成績(或識得多唔多嘢)去幫助建立小朋友的自信。其實,我覺得呢種方法是很狹義的。

至於,推遲入學,我覺得比重讀好得多,小朋友跟同班同學一齊升級已經是一個難得的回憶。一起學習、一起長大,這是我比較推崇的學習之路。而你說押後一年後先入讀,我想是回到我說的起跑線問題。

對我,無論我個囡囡定囝囝,他們能夠在良好的心理情緒下適應初小生活是最重要。至於,其他學習上的問題,我想我是比較看得開的家長。他們叻還是不叻,我也會欣賞他們的努力呀!

忘了說當年我個囝囝考K1時,考左10間8間,冇間收,家姐讀緊個間都不收,最後要寫信先有一間後補收,考P1, 當然又係冇間收,又係考10間8間,有2-3間仲一粒聲唔出⋯⋯唉。佢而家9月升小二,多左野講,亦開始識同人搭咀。俾多少少時間同耐性,細B會成長架。

回覆:chick1stbb 的帖子

「成績好,自信就好!」這並不然。碰巧我家也有一大女兒,她從少便自信心爆栅,但她成績麻麻。相反,小兒子成績名列前予,卻單單欠缺自信。小朋友究竟有沒有自信,源於性格主導,和自信培養亦由家庭教育輔佐,價值觀纏在學業成績上的話,才會「成績好,自信就好」吧!

引用:看了好幾年EK,從來沒有貢獻,只看沒有留言

原帖由 chick1stbb 於 15-08-10 發表
看了好幾年EK,從來沒有貢獻,只看沒有留言。見到成日有人話EK變了,沒有人分享,心想自己也是,也反省我應 ...
感謝你,你說到我心坎中。我的想法是一樣的。不過,現實的問題亦要面對。我非常認同你所說學葉不是,亦不應是建立自信的主因,家長必須從多方面協助孩子。不過,在現今世代,要堅持想法實不容易。

karen55407 發表於 15-8-11 07:52
「成績好,自信就好!」這並不然。碰巧我家也有一大女兒,她從少便自信心爆栅,但她成績麻麻。相反,小兒子 ...
雖然必有例外,但都不是沒道理,尤其在傳統學校,成績好自然得到老師認同和肯定,知道自己有能力做到,自信便會慢慢build up.
For the same argument, most 細B在學前階段比同班大同學disadvantage, 人地做到自己做不到, 對自信心/self esteem 唔多唔少會有影響,當然性格也是一major factor.

引用:「成績好,自信就好!」這並不然。碰巧我家

原帖由 karen55407 於 15-08-11 發表
「成績好,自信就好!」這並不然。碰巧我家也有一大女兒,她從少便自信心爆栅,但她成績麻麻。相反,小兒子 ...
( 碰巧我家也有一大女兒,她從少便自信心爆栅,但她成績麻麻。)我囡都是這樣,哈哈

‹ 上一主題|下一主題