用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)
樓主: 0909MAMI
go

時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)

Jackieson 發表於 14-5-9 12:22
當年阿仔細B讀幼稚園, 小學, 而家讀初中了...如時光倒流, 我都唔會.

如考慮吸收學術知識, 大細B無直接關 ...
佢考慮考直資私小, 大細B有直接關係。

Jackieson  ic... 如考直資私小, 大細B的確有直接關係  發表於 14-5-9 14:06

回覆:時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)

因為跟到,都會做細b。但學校班主任曾話過他好bb, 可能指貪玩及淘氣行為,未夠其他同學仔定性。

我選擇repeat P.1

回覆:0909MAMI 的帖子

如果已經大抽獎咗再repeat K3, 對出年再考小學有乜影响? 求教!

回覆 2LittleMonkey 的帖子

大抽獎只可參加一次,如果今年抽咗吾鍾意,去repeat K3,出年考直資私小,考吾到就好煩,向教育局求助,可能真係邊度都要去。
照計,讀住小一,再考跟住果年的小一直資私校,會穩陣d。

醒目開學勳章

引用:時光倒流+家長們,你們會選擇做繼續做『細B

原帖由 0909MAMI 於 14-05-08 發表
時光倒流

家長們,你們會選擇做繼續做『細B』 OR REPEAT K1 做『大B』呢?
你小朋友幾大? 如果今年第二年in K1有好offer就repeat 吧,越大佢就越知自己repeat,會唔開心。

如果家庭back up夠,做細B。

我既case,細女,12月,除了較矮(不是最矮),學習,社交,自理能都很好。

引用:Quote:BEBIBE+發表於+14-5-9+12:35+12月中,

原帖由 MrBeast 於 14-05-09 發表
不一定,只要meet age requiremnt, K2一樣可以考直資C校,反而有小部份小學列明不收p1考生。 ...
邊間小學列明不收P1考生呀?

MrBeast  As far as i know, yw  發表於 14-5-12 08:06

回覆 hadwinboy 的帖子

So, how is your son doing after promoting to primary?

My boy is also small boy but I decided to let him promote too as he can catch up with his school work.  But he is bb too and v shy.  Teachers did not complain but only say he does not try to outstand himself.....I found it difficult to push him to become more mature too...This gives others an impression that he is not ready for P1

我對仔係12月細仔,而且是早產
的,依家k2,但我先生講明不轉做大仔。學術上催谷下同中b差唔遠,只係唔太定性,但呢幾個月大孖都成熟左好多,係細孖未開竅。

細孖性格就係怕羞,慢熱,就算俾佢repeat結果都係一樣。我又唔係要佢地讀神級學校,所以直上算了… touchwood第時要lum班都唔太明顯。

我先生廿多年前由大陸黎讀中學,要lum兩年,佢讀書成績好,但佢話其實好大壓力,因為成班同學都細過佢,佢唔想佢的小朋友都承受呢種壓力。另外我朋友幫佢個女轉做大女,讀埋sc,但今年小學都只考到一線尾二線頭學校,言談間覺得佢後悔幫佢個女轉大女

引用:Quote:原帖由+0909MAMI+於+14-05-08+發表時

原帖由 LPN 於 14-05-10 發表
你小朋友幾大? 如果今年第二年in K1有好offer就repeat 吧,越大佢就越知自己repeat,會唔開心。

家長往往喜歡repeat高年級例如小一因為可以學多年深D,但忽略咗對小朋友心理的影響。

回覆:BEBIBE 的帖子

Same same

回覆:Macylau 的帖子

英華

twllc 發表於 14-5-12 11:57
我對仔係12月細仔,而且是早產
的,依家k2,但我先生講明不轉做大仔。學術上催谷下同中b差唔遠,只係唔太定 ...

原本唔想再involve in 這endless discussion, 唔知你早幾多,但不過我覺得最好leave ur options open,有機會問下e生(如復診,check up 時)意見(on development, 是否已追返哂,etc), 主要是因為現時小一都教得幾深,中B都可能會讀得辛苦。

Ps, 樓主不好意思,我知你post 原本不是想問這些的

MrBeast 發表於 14-5-9 13:24
不一定,只要meet age requiremnt, K2一樣可以考直資C校,反而有小部份小學列明不收p1考生。 ...
我咁樣講當然AGE果度無題先咁做啦. 因我仔是12月超細仔. 而且列明不收P1既都唔係好多間.

回覆:MrBeast 的帖子

睇番我又真係好似離左題添

我大孖發展完全冇問題,係細孖排緊政府。我對孖仔本身應該是下一年的二月b,但提前了6週出世。我曾問過健康院,佢叫我唔好成日稔佢係早產,總之佢邊個月出世就用果個月開始計進度。

siumak  的確早 6w 都唔係好算早產的了﹐   發表於 14-8-13 11:49
MrBeast  Glad to hear.    發表於 14-5-12 17:03

我小朋友(仔, 9月B, K1) 性格害羞細膽驚青,如要佢出去表演,一定拒絕。
但認知、中英文都OK......
15 / 16 中....

引用:12月尾細仔,今年repeat+K1,+表達大小肌肉

原帖由 bor_bor 於 14-05-09 發表
12月尾細仔,今年repeat K1, 表達大小肌肉表現進步咗好多,去年成個BB樣,係班內受盡大仔大女同學照顧同呵 ...

想請教各位前輩我仔仔学野好快好吸收,中意周圍explore,性格同学習好好,有信心今年考到,但基於龍年同蛇年人口差距甚大,教育資源緊張,我想比仔仔遲一年先讀做大仔,咁大家可以輕鬆d,吾想長期爭崩頭!但我仔系9月,如果今年考k,佢其中一年幼稚园就要repeat,我擔心影響心理。。。。如果讀pn..但同学仔都仲系兩歲bb,对佢又有冇影響?始終可能大成年。。。。。定直接做大報k1好?我想同佢周圍去玩,homeschool,再考k,但擔心会吾会太大,差不多4歲讀3歲課程,會否難有幼稚園收,比人當左bb学習差??我朋友話我咁做会否壓抑左佢?請大家比d意見我,感謝各位

回覆 0909MAMI 的帖子

自信同膽量可鍛煉到的

mybabycullen 發表於 14-7-13 11:04
想請教各位前輩我仔仔学野好快好吸收,中意周圍explore,性格同学習好好,有信心今年考到,但 ...
如做細ok, 咪keep 住,有好offer就直上,唔好彩冇就先再諗repeat k3 定插p2 。