用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 想請問選擇民生的家長,最終是放棄什麼offer? ...
樓主: anpanman888888
go

想請問選擇民生的家長,最終是放棄什麼offer?

請問PC是邊間?

sysy474  PC = 培正  發表於 15-2-24 14:54

回覆:suk_yan 的帖子

PC=培正

cchowls 發表於 15-1-21 12:54
MS係活動教學的。讀左半年k1,暫時唔覺得谷,每天一份劃線功課,weekend多少少有英數再加份親子功課。  ...
有沒有家長可分享以下問題呢?

請問學校如何做到鼓勵閱讀?每星期有親子閱讀計劃?
學校有沒有SHOW AND TELL時間比小朋友訓練自信呢?
學校會迫父母幫小朋友介片嗎?
有沒有聽過老師會如何HANDLE非常”活躍"的小朋友?

學校有否每日安排手工,藝術,唱遊活動之類?
老師會幾耐同家長通電傾學生在校情況?

老師對學生人數比例為1:15?

民生父母多BIG6 或有錢人嗎?

如只想TARGET重英語的直資或私校 e.g. tsl, cky, st margret co-ed,在此校讀英語能力足夠嗎?學校對小朋友之表達力,信心及思考訓練夠嗎?

謝謝各位的分享!

請問PC同lh係邊間?

回覆 Fchu 的帖子

培正學之園

I gave up KV, TT, 宣道 and chose MS for my son

回覆 Hopeforb 的帖子

TT係?

回覆 Fchu 的帖子

崇真

你小朋友好叻,考到咁多好學校,請問你花左好多心機培養你小朋友嗎?定係你小朋友本身就好叻?

回覆 pollychowpc 的帖子

你真客氣,其實很失禮,KV和宣道都是今年5,6月收到call waiting 的。 由於龍年生的小朋友競爭太大,所以還是先取民小的優先票,民小也是自己心儀的小學,可以直升已算不錯而且亦可以培養對學校有歸屬感。我仔係二十個月已經認得及讀出全部英文字母及數字,到兩歲就已經可以自己寫出所有字母和數字。因為這是他的興趣。但在自理方面比較差,如自己穿外套或開食物盒,都未完全掌握,尿片也剛剛是過去的暑假才戒掉。

謝謝你回覆,你小朋友真係好叻

引用:Quote:cchowls+發表於+15-1-21+12:54+MS係

原帖由 snoopy123456 於 15-11-20 發表
有沒有家長可分享以下問題呢?

以下只是自己的小小分享。希望幫到你。

>有閲讀計劃,在校借閲圖書,另外再派課外書。但我覺得這部份家長的角色會重要些。

學校有沒有SHOW AND TELL時間比小朋友訓練自信呢?
>平時功課中已包括,小朋友要回校分享。

學校會迫父母幫小朋友介片嗎?
>不清楚。自己小朋友入學前已介。

有沒有聽過老師會如何HANDLE非常”活躍"的小朋友?
>extreme case未聽過。普通的坐唔定的話,老師會教他們,亦會和家長傾,我自己覺得係正面的。

學校有否每日安排手工,藝術,唱遊活動之類?
>有,但未必一日有齊全部,因為有其他活動。

老師會幾耐同家長通電傾學生在校情況?>depends. 老師有需要會call, 家長也可致電給他們。

老師對學生人數比例為1:15?
>一班三十多人有5個老師,包括1個NET。

民生父母多BIG6 或有錢人嗎?
>唔覺得。自己是普通家庭。認識的同學家庭也很平實。

如只想TARGET重英語的直資或私校 e.g. tsl, cky, st margret co-ed,在此校讀英語能力足夠嗎?學校對小朋友之表達力,信心及思考訓練夠嗎?
>我覺得ok。但如果target考熱門的直私,不可只靠學校,要自己跟再加強競爭能力。