用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺區band3女生,怎排好……
go

油尖旺區band3女生,怎排好…… [複製鏈接]

劉皇發,信義,賽馬會官立

elbar  劉皇發 不錯   發表於 14-4-24 21:09
   1    0    0    0

劉皇發好似是 2B 的.

信義BAND 2喎!

如果肯定是b3生, 劉皇發和信義機會不大, b2生在油尖旺也學位也不足够, 這兩間學校是b2b和b2c首選, 後期也要放b3校, 只可以博一間本區b2校, 最多博多間他區b2,期後也只好選B3校了, 三肓是一間不差的B3校, 可以考慮

三間小學都曾遇見其校長,亦認識其中家長及學生,全部文化有異,唯一共通點是學業及個人才能競爭非常大,亦考驗每位家長及學生的承受力,有些學生開開心心考頭幾名,有些天天補習,還連續留級。有小朋友在??利小學六年級考頭幾名,家長都放棄直升其中學轉讀女?直資。真係唔知邊間是最好?

回覆:油尖旺區band3女生,怎排好……

如果排……1 協同 2 賽馬會官立 3 官立嘉道理爵士 4 蔡功譜 5 基道 6 新亞 7 聖三一
油尖旺區 band3 好難揀落手:

官立嘉道理爵士是英中, 不知深唔深, 可能英文要好少少

嘉道理入左去,香港學生變小數民族

可以怎排? 教教我

點解band1生咁多人幫,而band3生沒人理,他們不是學生?
沒有band3學生,怎會有band1學生……

回覆:lymlmyll 的帖子

劉皇發在甲一部博啦,阿仔有同學band3博到入,乙部可考慮勞工子弟,三育,諸聖,麗澤'

lymlmyll 發表於 14-4-24 14:05
如果排……1 協同 2 賽馬會官立 3 官立嘉道理爵士 4 蔡功譜 5 基道 6 新亞 7 聖三一
油尖旺區 band3 好難揀 ...
呢度d家長已答了。乙3的嘉道理是南亞裔同學較多,要跟唔同種族,生活背景各異而又係band 3組別的同學一起是比較辛苦和困難,要考慮清楚。其餘都好正路。

可考慮九龍城屬他區的勞工子弟和深水埗屬他區的香島。或再加埋黃大仙的扶輪都不錯。最後填返本區的band 2尾學校試下執雞和填回本區的band 3學校作總結。

以上9間(唔計嘉道理)全部都是band 3生眼中的band 1學校!希望幫到你。

:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 ohnono 的帖子

深水埗屬他區的香島是B1C-B2A, B3生應該無機會派到, 而且油尖旺甲部只有2個名額, 乙部有4個名額, 唔好填香島吧!

諸聖雖然成績band3, 操行band1, 學生師生關係好!!!! I AM OLD GIRL IN THIS SCHOOL !!!

http://youtu.be/Ct17Bsf6Ftc

新民轉左做男女校.  呢兩年阿仔間小學有推薦俾band 3生. 嘉道理多南亞裔又係英文中學, 你要考慮自己小朋友應唔應付得來先好.

引用:如果排……1+協同+2+賽馬會官立+3+官立嘉道

原帖由 lymlmyll 於 14-04-24 發表
油尖旺區 band3 好難揀 ...
當年我仔校長係家長會上講,嘉道理,唔好揀,1.多收南亞學生,香港學生唔夠佢地惡2. 一揀就中架啦!!:

所以,呢間唔好揀呀!!!

麻煩哂大家,感謝!

可能油尖旺區真係太多叻人吧!有一個B已經係band2, 兩個B就變band3了,真殘酷耶!

引用:可以怎排?+教教我 +

原帖由 lymlmyll 於 14-04-24 發表
可以怎排? 教教我
請查看 收發訊息

回覆 lymlmyll 的帖子

小兒油尖旺區B2A (2A1B1C), 一樣好少人給意見, 這區除了B1容易選校外, B2和B3 一樣難選校, 我校老師見意博1-2間B1C校, 其他要B2, 一樣難選, 最後B3一樣要填。

Crabtree  其實成績不錯,請問讀邊間小學?小女也是這區讀  發表於 14-4-26 07:42

回覆:PMAN0917 的帖子

何官/循道第一,劉皇發/信義第二,五旬節第三,基道弟四……

‹ 上一主題|下一主題