用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 排位Band有出入?
樓主: loklok0104
go

排位Band有出入?

引用:Quote:原帖由+Fanny_ma+於+14-04-25+發表尼

原帖由 fionakong2008 於 14-04-25 發表
b2我地學校係咁排,再加聖道康樂,但唔明白呢幾年好多時都推何,khmama就排好後

...
何郭

fionakong2008 發表於 14-4-25 08:30
何郭
何中麻麻 校風吾好 文憑試成績又吾得

引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-4-25+08:30

原帖由 Fanny_ma 於 14-04-25 發表
何中麻麻 校風吾好 文憑試成績又吾得
但係我就係奇怪,我地學校年年b2都差唔多首推何郭咁濟,提議放乙一,乙二,年年都有成廿人入,真心覺得唔明白。

引用:Quote:原帖由+Fanny_ma+於+14-04-25+發表何

原帖由 fionakong2008 於 14-04-25 發表
但係我就係奇怪,我地學校年年b2都差唔多首推何郭咁濟,提議放乙一,乙二,年年都有成廿人入,真心覺得唔明 ...
如果係熱門band2, 又點會咁容易比你一間學校抽入廿幾人

fionakong2008 發表於 14-4-25 11:02
但係我就係奇怪,我地學校年年b2都差唔多首推何郭咁濟,提議放乙一,乙二,年年都有成廿人入,真心覺得唔明 ...
囝囝老師就會建議b1 簡五間英中 羅中或者救恩B2a 就試 救 圓 孫 又或者想讀英中既就去試恩主教 同 羅記

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+14-04-25+

原帖由 khmama 於 14-04-25 發表
如果係熱門band2, 又點會咁容易比你一間學校抽入廿幾人
即係話學校為了守頭三志願,唔理學生,不過我地學校真係好睇重呢樣嘢,唉!

何中文憑試 中文同英文科合格率只得 7X % 差得好離譜 人地好多b2a b2b 既學校都有8-90% 而且佢啲學生又成日係屋苑平台食煙 之前比人影到何中有學生係平台打野戰添 聖道仲好

引用:何中文憑試+中文同英文科合格率只得+7X+%+

原帖由 Fanny_ma 於 14-04-25 發表
何中文憑試 中文同英文科合格率只得 7X % 差得好離譜 人地好多b2a b2b 既學校都有8-90% 而且佢啲學生又成日 ...
我地學校真係好推第一圓,第二到呢間,入到仲要好似好高興咁

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-04-25+發表如果

即係話學校為了守頭三志願,唔理學生,不過我地學校真係好睇重呢樣嘢,唉!

...
同意

fionakong2008 發表於 14-4-25 11:36
我地學校真係好推第一圓,第二到呢間,入到仲要好似好高興咁

...
正常第一都應該簡救恩 先

同意 -------------- 孩子的真正實力去配對學校,而非單看排名及老師建議。

再者,近年升中又真是競爭大好多,家長及孩子壓力比我當年大好多好多!

fionakong2008 發表於 14-4-25 11:23

...

Agree x 2

我間學校真係咁排,我朋友間學校都係咁排,佢仔Band 3 ,佢老師首推聖道,話聖道DSE成績好過康樂好多,聖道有三科係英文教,maths & IT ,康樂話排後D都入到!我另一位朋友,佢女Band 2,學校首推何郭!

引用:我間學校真係咁排,我朋友間學校都係咁排,

原帖由 loklokma47 於 14-04-25 發表
我間學校真係咁排,我朋友間學校都係咁排,佢仔Band 3 ,佢老師首推聖道,話聖道DSE成績好過康樂好多,聖道 ...
其實我好想直接問學校㗎,但我怕佢話都唔關我事,問咁多做咩?

loklokma47 發表於 14-4-25 19:23
我間學校真係咁排,我朋友間學校都係咁排,佢仔Band 3 ,佢老師首推聖道,話聖道DSE成績好過康樂好多,聖道 ...
B2 我認為試下救恩 圓玄 先

七年前,,,大埔bank2 頭選校確實係,救,何同圓
因當年bank1,學生人數多過英中學位所以何收到—定數目bank1生
但這五年已收到bank1生所以水平下跌不過佢好像有英文班所以可吸引—定bank2生而且有小學會同某某中學掛鈎收一定小學人數。家長可參考下是否.

cckalex 發表於 14-4-26 09:29
七年前,,,大埔bank2 頭選校確實係,救,何同圓
因當年bank1,學生人數多過英中學位所以何收到—定數目bank ...
理應何郭收生應比聖道 康樂 好但最後學生品行 成績 都差過聖道同康樂 點解?
由此可見 , 何郭係一間負增值既學校