用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 统一派位後,搬離所屬校網最早時間?
go

统一派位後,搬離所屬校網最早時間?

為了孩子派位,已挨了一年多貴租。如6月底搬離報敎處校網,OK嗎? 派位結果公佈後,敎處仍會抽查地址嗎?請指教。

為o左抽獎, 你捱貴租一年, 抽完搬去第二度, 你小朋友就開始捱遠dd交通6年.......正!
不過如果只係搬去隔離區都ok o既.......如果由kowloon搬去NT就要諗清諗楚啦~~~

引用:其實我打過電話比教處,回覆系+"搬屋系個人

原帖由 學做好爸 於 14-04-24 發表
其實我打過電話比教處,回覆系 "搬屋系個人决定,你於任何時間按個人需要搬屋。教處可幫你搬後轉校網"。至於 ...
教署醒咗喎,識咁答。

其實我打過電話比教處,回覆系 "搬屋系個人决定,你於任何時間按個人需要搬屋。教處可幫你搬後轉校網"。至於搬後吾轉校網得5得?教處就5答。

回覆 學做好爸 的帖子

之前問過,主任話住到九月開學後,十月佢地就唔會理啦.
但我情況係抽奬前搬屋,上教局改地址,唔知呢個係咪佢地一貫做法,定係改地址先係咁計.
你打去問下好D.

回覆:统一派位後,搬離所屬校網最早時間?

先前好似有睇過其他家長話要住到小一開學為止。但最好自己真係打去小一入學組問吓。

回覆:统一派位後,搬離所屬校網最早時間

搬咗之後就要捱交通,條數一樣架咋

醒目開學勳章 貢獻勳章

你不如直接問教育局?
理論上,派咗位佢就唔應該管你住邊
恐龍家