用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試天大的笑話(蘇菲)
樓主: elbar
go

小一面試天大的笑話(蘇菲) [複製鏈接]

新香港人祗要是真正住在租住單位,真的可以選校網架!教育局可做的祗是多抽查,查到是真地址,都要比他抽。而由於新港人沒有自行分數,對本地人可算是有小小優惠啦!

引用:新香港人祗要是真正住在租住單位,真的可以

原帖由 5tgb 於 14-04-21 發表
新香港人祗要是真正住在租住單位,真的可以選校網架!教育局可做的祗是多抽查,查到是真地址,都要比他抽。 ...
新港人起碼15分啦。應該要扣佢哋5分!

宏心 發表於 14-4-21 13:39
近日見強國人在網上成立不同群組,搵人合租全港各區私樓參加大抽獎,點解吳局長又唔正視下呢個共用地址問題 ...
呢個方法係好多國家都出現...亦無辦法阻止...一個地址1X個唔同姓氏
香港仲好d...起碼有個表面機制去查~~~

回覆:小一面試天大的笑話(蘇菲)

呀局長真係唔得掂,仲好傻好天真!

SCMP今日有報導話吳生子女在Australia Int'l School就讀,不知是否中學才轉

poonseelai 發表於 14-4-22 09:37
SCMP今日有報導話吳生子女在Australia Int'l School就讀,不知是否中學才轉
我一直以為他孩子在IS讀,所以之前先問大家!
因為看他完全唔熟書,唔似本地學生家長,似IS家長多些!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

宏心 發表於 14-4-21 13:39
近日見強國人在網上成立不同群組,搵人合租全港各區私樓參加大抽獎,點解吳局長又唔正視下呢個共用地址問題 ...
阿局長唔答尤字可,一答(家長)把幾火,佢慣例會quote d 吳知點來的數字,跟著話冇問題law.

引用:其實係家長們一廂情願地認為証書有助考小一

原帖由 chingcging 於 14-04-19 發表
其實係家長們一廂情願地認為証書有助考小一啫。學校收咁多份application, 份份同你睇証書?傻啦,仲要好多 ...
非常同意第一句。
考小一,D咩cert 物cert 真係冇幫助,除非有特異功能,例如識得揸火箭。

非常串嘴 發表於 14-4-19 14:03
小一收生時,若
1. 不准用獎項及證書作甄選準則;
2. 不准用K2成績表;
很贊同!那些什麼兄姊就讀,舊生有分仲唔公平喇!
小朋友靠自己實力,無論是學術或良好品格有什麼問題?怎麼有可能沒有甄選準則?

當教育也被功利化、商業化,教出來的究竟是人才還是禍害?若不醒悟,這地方與敗亡近矣!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

覺得好似着了魔似的,好恐怖

希望列舉一些大家都遺忘了的數據,可幫助大家更理性討論。現時小一派到頭三志願的百份比約8成多小小。而派不到頭三的原因多為過度進取。需知道8成已不是一個低的比例。再加上自行階段已考到心儀學校的學生。對派位制度不滿的,相信絕非大多數。要因為小數家長不滿(相信大部份來自派不到頭三志願者),而改變制度,是否對滿意現行制度的一群,有點不公平呢!

王家爸爸    發表於 14-4-24 14:32

回覆 最緊要健康 的帖子

Agreed with you!

想提出要提升頭三名的百份比,一是增加名校學位(此不切實際),二是建議家長選校不要太進取(此更加不切實際)。請教有何方法去提升頭三名百份比呢?

另外想提一提,教育局查地址是絕不馬虎的。本人就有幸領教過啦。當年自已自行前收回名校區物業自住報小一,交齊自已名的差餉、水电费單,都重要查,最後自已為免麻煩,比錢物業公司,列印當月(報自行那月)的個人八達通入閘記錄才收手。要抽中被查又過到關,相信一D都唔易!唔好成日以為教局唔做野。

引用:另外想提一提,教育局查地址是絕不馬虎的。

5tgb 發表於 14-4-23 19:36
想提出要提升頭三名的百份比,一是增加名校學位(此不切實際),二是建議家長選校不要太進取(此更加不切實際) ...

我囡囡現小一, 考四間私小有兩間唔收profolio, 其餘兩間都係限頁數。我諗家長都有好多選擇, 有重視證書的學校, 有重視面視的學校, 燕瘦環肥。除咗講明重視小朋友profolio的學校以外, 考直/私都係要靠小朋友面試表現佔大多數, 奬狀證書真係無乜大幫助。我都讚成大抽奬係要靠運氣同家長的填表部署, 三甲不入明顯係無set好止血線。

之前有媽咪提議過,直/私只可以同時留位兩間,我覺得呢個建議好好!music chair早d玩,早d停,大家早d有offer,大人细佬無甘大壓力。

‹ 上一主題|下一主題