用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 緣盡了!
樓主: e12340
go

緣盡了!  

其實知唔知會出幾多waiting list 呢?

引用:回覆+Horsebbj+的帖子 希望在明天,讀其他

原帖由 freeman108 於 14-04-16 發表
回覆 Horsebbj 的帖子

希望在明天,讀其他學校一樣前途無限
絕對啱聽

不用失望,努力做好自己,是對方的損失!

Defeat is part of the game, "At the end, everyone is broken, but the brave becomes strong at the broken places."-  by Ernest Hemingway
Add oil xxd

不用那麼灰!好多時當你望番轉頭,你會發現原來退一步可以好海濶天空的!我女舊年都係去到2nd ln後緣盡,但而家諗番轉頭,好彩唔收佢,如果收咗,亞女就同而家讀緊嗰間- 佢嘅摯愛無緣!加油啊!

多謝晒咁多位!無言感激!

Seaboat 發表於 14-4-16 21:44
不用失望,努力做好自己,是對方的損失!

一個字: "爭氣"

引用:不用那麼灰!好多時當你望番轉頭,你會發現

原帖由 laiping 於 14-04-16 發表
不用那麼灰!好多時當你望番轉頭,你會發現原來退一步可以好海濶天空的!我女舊年都係去到2nd ln後緣盡,但 ...
的而且確你囡學校實而不華!

回覆:緣盡了!

加油!希望在明天!

回覆 NurseSally 的帖子

同意!希望你的囡囡(什至大家的小朋友)都找到她(他們)的摯愛!

e12340 發表於 14-4-16 20:22
其實阿女由5年級開始發力準備呈分試,由第一次考全級第九名,佢都有小小唔滿意,第二次佢好努力再追到考第四 ...
我囡和妳囡囡很像,等待期間每天check信箱最少兩次,放學後問住我有無收到電話;所以我都好明白妳囡囡和妳的感受。我只希望亞囡不會因此而對自己失去信心。最近,我跟亞囡說入不到那間學校,並不表示她比別人差,而是包含很多其他因素,無論去哪間學校也要比心機讀書,明白各人都有長處,說不定去到其他學校更能發揮自己的長處呢!大家加油!

miffy_sophie  agreed!  發表於 14-4-17 09:29
e12340  Thx!  發表於 14-4-17 07:10
freeman108  agree  發表於 14-4-16 23:08

978212 發表於 14-4-16 20:30
呢間今年我識個小朋友讀書唔得但運動得入咗
請問佢係咩運動得???

引用:亞女失望!點好?

原帖由 e12340 於 14-04-16 發表
亞女失望!點好?
同阿女講, 好學校唔係得呢一間! 我女當年都是以呢間做第一志願, 結果都係去左第二間, 一樣讀得開心,讀得幾好, 亦入左大學

e12340  唔該晒!Thx!  發表於 14-4-17 10:23

引用:Quote:原帖由+e12340+於+14-04-16+發表亞女

原帖由 88muimui 於 14-04-17 發表
同阿女講, 好學校唔係得呢一間! 我女當年都是以呢間做第一志願, 結果都係去左第二間, 一樣讀得開心,讀 ...

另外,樓主,當年我大女成績好,都諗住一定係嗰兩間,得知結果兩母女喊死咗,點知呢間第三志願讀落先係最啱佢,佢越讀越好(中二考試比中一時進步幾十名至全級二),佢有成功感,中四第一個選自己喜歡嘅科,佢同我講,佢好有信心入到大學,只不過係入邊間姐,呢啲全部都係意外收穫黎㗎。加油!

我朋友囡囡上年SECOND IN 後都係 waiting list... 7月PS1前收到offer但她入到自行第一志願所以無要個offer...仲有希望既

引用:Quote:原帖由+e12340+於+14-04-16+發表亞女

原帖由 88muimui 於 14-04-17 發表
同阿女講, 好學校唔係得呢一間! 我女當年都是以呢間做第一志願, 結果都係去左第二間, 一樣讀得開心,讀 ...
叻女!

回覆:緣盡了!

條條道路通羅路,只要堅持努力,讀边間學校都可以。如果唔努力,讀边間學校都冇用.

睇完樓上咁多個分享, 真係獲益良多.........做人好, 選學校好, 將來(阿女)識男朋友好, 都切忌太執著, 失敗過程當然會痛, 但最緊要係適爬返起身, 仲要做得比以前好, 咁, 所有事都只係一個歷練, 對將來做人嚟講, 可能比一帆風順嘅人, 更成功 !  

jemom  agree  發表於 14-4-17 17:10

引用:睇完樓上咁多個分享,+真係獲益良多........

原帖由 organicfans 於 14-04-17 發表
睇完樓上咁多個分享, 真係獲益良多.........做人好, 選學校好, 將來(阿女)識男朋友好, 都切忌太執著, 失敗 ...
所言甚是

樓主有收到WAITING LIST 信嗎?

e12340  冇!所以亞女有少少失望!  發表於 14-4-17 11:02