用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 老師成日都逼我依佢意見填
go

老師成日都逼我依佢意見填

說到底呢d都應該係家長決定,但填完試填表,第二日一定會接到老師電話,話我唔應咁填,要再交,依佢排的志願填,當然我稍有調動一兩個,佢第二日又會打黎講一大輪叫我唔好咁填,要照佢所講再重填,但佢所叫我填的,完全唔係我想選的,我知我仔屬band2尾學生,但除左第一志願外,其他全部都係我選唔落手的學校,係校風好差的,我而家都怕左個班主任,試填表依佢指示填。但到真正落筆,我都會再執,有冇家長都有此煩惱?
我仔係灣仔區,有冇人有意見比下我?

B3學校真的很難選,我知道最少要填一間B3學校,否則隨機編號差,隨時跌落B3,要選一間好的B3,真的不易

sammili 發表於 14-4-16 16:59
說到底呢d都應該係家長決定,但填完試填表,第二日一定會接到老師電話,話我唔應咁填,要再交,依佢排的志 ...
系唔係老師估計同學屬B2尾到十分尾,有風險落入B3A?如果是這種情況,最好與老師討論,看他/她是否會暗示。

回覆:sammili 的帖子

問下其他老師,再決定啦。

freeman108  agree. 多點參考  發表於 14-4-16 23:29

最主要睇你對老師的信任程度有幾多。

sammili 發表於 14-4-16 16:59
說到底呢d都應該係家長決定,但填完試填表,第二日一定會接到老師電話,話我唔應咁填,要再交,依佢排的志 ...
me too, 覺得老師甘有經驗 一睇份表應該知家長想點(吾太熟悉填表的家長除外),只是吾合老師心意,但我校老師叫改的都是好的學校,如合適的我都會改,佢叫我跨區我就吾跟

稿就跟佢,到填正本跟返自己,填咗佢吹你唔漲,費事煩!

自己如果願意承擔後果, 當然是鐘意點填都得啦!

回覆:老師成日都逼我依佢意見填

因比我感覺,學校想學生中頭三志願個數字高,所以老師要我填一d較差的學校。
老師意見
第一,鄧鏡波
第二,黃鳳翎
第三,維多利亞鄧肇堅
第四,培僑(因費6千幾,可以的話,都唔係太想)
第五,李潤田
有冇人可比比意見,真係好鬼煩

回覆 sammili 的帖子

問多以位老師,多點參考

sammili 發表於 14-4-16 23:12
因比我感覺,學校想學生中頭三志願個數字高,所以老師要我填一d較差的學校。
老師意見
第一,鄧鏡波
仲有想英中個數字高,一味叫你博博博

outout 發表於 14-4-16 23:33
仲有想英中個數字高,一味叫你博博博
博吾到寫封千字文嘅推薦信比我都冇用

熱血勳章

老師意見
第一,鄧鏡波
社工叫唔好填鄧鏡波

熱血勳章

SORRY, 九龍個間鄧鏡波

moniquechoy 發表於 14-4-16 23:10
自己如果願意承擔後果, 當然是鐘意點填都得啦!
有得唔願意承擔後果?就算跟足老師填,最後都係得兩個結果。
一係向你講聲恭喜晒!

一係向你講聲隨機號碼唔好,我地都唔想!
:verycold: :verycold: :verycold:

李潤田系b2中,放第五,吾系好明,二至五個banding都相差不遠。點解咁排,

老師意見
第一,鄧鏡波
第二,黃鳳翎
第三,維多利亞鄧肇堅
第四,培僑(因費6千幾,可以的話,都唔係太想)
第五,李潤田

以 BAND 2生 角度, 這位老師意見中肯

老師意見
第一,鄧鏡波
B2 學生的合理選擇

chrischeung 發表於 14-4-17 11:03

李潤田系b2中,放第五,吾系好明,二至五個banding都相差不遠。點解咁排, ...
老師的建議是合理和安全的,把黃鳳翎擺在第二是出於安全原因,萬一隨機數高,進不了鄧鏡波,
學生仍然可以入黃鳳翎。
當然,如果想冒多一點點險,可以將李潤田或維官擺在第二位,黃鳳翎擺在第三位。

王家爸爸 發表於 14-4-17 11:31
老師的建議是合理和安全的,把黃鳳翎擺在第二是出於安全原因,萬一隨機數高,進不了鄧鏡波,
學生仍然可以 ...

因佢可能有機會會趺 BAND 3, 所以保守得合理