用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1生,老師叫我哋進取,但阿仔唔想>.< ...
樓主: NgoNgo
go

band1生,老師叫我哋進取,但阿仔唔想>.< [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:band1生,老師叫我哋進取,但阿仔唔想>.<

我女係讀一條龍直資,當年揀中學都未有公開試成績。我女果年最top果批,有人去神校,有人去第二d唔錯嘅中學,有人接受獎學金原校升。

過去兩年有畢業生了。舊年jupas degree 4x%, jupas offer 5x%, 幾好,未算最top,不過家長都放心了。

講返最叻又原校升果批學生。繼續top,我地都期待佢地會有一番成就。我會建議樓主睇返現時學校升u紀錄,如果都夠好,可以放心啦,都要顧及小朋友意願呢

NgoNgo 發表於 14-4-15 22:02
回覆 Horsebbj 的帖子

睇返以往記錄,都有55%至60幾%左右入U

入U個數字唔錯吖. 小朋友上到中學會好快認識其他新同學, 呢個唔係重點.

重點係阿仔好想升返自己聯繫中學, 除咗有一班相熟同學一齊升上去外, 可能重有對學校的一份歸屬感.

睇返阿仔意願吧, 學校他喜歡的, 也會讀得開心, 保持名列前芧應該唔太難, 咁樣對中四選科較有利.

既然自行阿仔順意面試了B1A的學校, 抽獎便大可順阿仔意願, 入自行或派抽獎, 隨緣好了, 反正聯繫中學幾好吖.

freeman108  agree  發表於 14-4-16 10:31

我覺得應該尊重小朋友的意願,況且佢間聯繫中學都唔差,最緊要佢讀得開心,如果夾硬谷佢去其他1A, 1B中學,佢可能會成日埋怨你,覺得唔開心,甚至影響學業。

kitbebe 發表於 14-4-15 22:06
我覺得都係Band 1中學, 最緊要個仔讀得開心
同意,最緊要讀得開心。如果學校的強項和個仔的強項互相匹配,學校教得輕鬆,個仔也學得輕鬆。

Band 1 學生比較容易選擇,例如在市區的學生,中文好英文一般可以首選金文泰和培正,英文和數學都好可以首選LSC(喇沙),QC,華仁(香港/九龍)和QES(伊利沙伯),英文好但中文/數學一般可以首選華英, 迦密,聖類斯和高主教。

回覆:band1生,老師叫我哋進取,但阿仔唔想>.

B1A除咗多少少叻同學之外,我又唔覺得同B1C有幾大分別,狀元同尖子唔一定出自1A,讀書氣氛亦唔一定較濃厚,所以我睇唔到有一定理由要離開一間兒子鍾意嘅學校,當然如果家長見到一啲小朋友唔理解嘅內情,又當別論!

Band5 發表於 14-4-16 15:08
B1A除咗多少少叻同學之外,我又唔覺得同B1C有幾大分別,狀元同尖子唔一定出自1A,讀書氣氛亦唔一定較濃厚, ...
個人認為,關鍵是能否進入精英班,入B1C(甚至B2A)的精英班,總比入B1A或B1B的補底(放棄)班好。

王家爸爸 發表於 14-4-16 16:19

個人認為,關鍵是能否進入精英班,入B1C(甚至B2A)的精英班,總比入B1A或B1B的補底(放棄)班好。 ...

我個人唔係咁睇,例如九華的非精英班,中英數三科係會各自拆細上課。呢種小班
的補底形式對能力爭少少的同學係一件好事。

organicfans  同意 !  總比夾硬上大班好, 老師照顧一定會好D.  發表於 14-4-17 10:54
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 ohnono 的帖子

我寫錯咗資料,係直屬中學,基本上只要乙部肯填第一志願,必收的,我都喜歡這間中學,然而綜合老師和各教育界朋友嘅意見,
以他們了解我兒子的性格和特質,
都傾向叫我哋進取啲,當然我也尊重孩子的選擇和意願,
所以還在商討中

奥脫福 發表於 14-4-16 16:48
我個人唔係咁睇,例如九華的非精英班,中英數三科係會各自拆細上課。呢種小班
的補底形式對能力爭少少的 ...
尊重你的睇法,但要知道:
1,學校有多少資源用於非精英班?
2,拆細後,如果一個學生在中英數三科中有兩科系補底組,這學生容易趕上與否?

所以,我認為中英數三科拆細上課有一定的好處,但只對中英數三科中其中之一科稍弱的學生都有好處。對中英數三科中有兩科弱的學生效用並不大。

NgoNgo 發表於 14-4-16 16:54
回覆 ohnono 的帖子

我寫錯咗資料,係直屬中學,基本上只要乙部肯填第一志願,必收的,我都喜歡這間中學, ...
1A同學一般鬥心會較強,但小朋友對陌生環境,不多不少都會有抗拒而傾向於一個熟識的環境,而且男同學是比較喜歡跟玩得來的同學一起,繼續有得玩落去(其實去到第二間就會另一班同學,熟落後一樣可以玩得好投入)。如果因為唔瞭解而錯過一間1A中學,對父母來說是比較可惜,小朋友在現階段未必會明白。只是好多小朋友去了新環境,還認識了新朋友,同時又可跟小學同學繼續在社交網絡上保持聯繫。除了生活體驗大了,朋友圈子亦可擴闊。到慢慢長大成熟,同學不會再單一只考慮玩樂,開始追求學業上的表現和身份的認同,到時又再有另一番體驗。

小朋友本身都係一個個體,有自己的喜怒哀樂惡好,不能強迫。家長能做的只可以給與多一點資訊,讓他們從另一個角度去重新思考。

黃巴士  agree more   發表於 14-4-16 20:03
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:NgoNgo+發表於+14-4-16+16:54+回覆+o

原帖由 ohnono 於 14-04-16 發表
1A同學一般鬥心會較強,但小朋友對陌生環境,不多不少都會有抗拒而傾向於一個熟識的環境,而且男同學是比較 ...
Ohnono,想問你B1 囡葵青乙1林護, 乙2蕭明,3保禄 4善德,5李兆基。4,5 這排位仲有得執雞嗎?

NurseSally 發表於 14-4-16 20:14
Ohnono,想問你B1 囡葵青乙1林護, 乙2蕭明,3保禄 4善德,5李兆基。4,5 這排位仲有得執雞嗎?

...

葵青經過這幾年的調整,升呢嘅升完,反映出區內要跨出的同學開始逐漸減少,同學開始留返在區內。升中人口減少亦帶動出現空缺。上年整體上有兩百多個位,今年單係band 1,從數字看,band 1學位還是多一點點,再加上全港都出現供過於求的情況,區內供求比例仍算樂觀。

因此,估計區內同學會傾向盡填所有band 1的都會增多,反正最差的還不是派伍若瑜、八三或者陳兆民。相信放善德和李兆基第二的都仍不少,特別是區內男同學的選擇較少,多數在選擇伍、陳和八之前放善和李或只選一間,乙3之後而還有位剩的機會較微了。就算仁紀同學放陳在乙2,善和李都只係會益左將佢地放第乙2的同學。

你這個排法是女同學的正路,假若將善德或李推前,一但隨機號碼唔好就會派保祿或更後。善德和李兆基照放,之後按心儀次序盡填區內band 1學校就得。執雞都係要隨緣,唔好為棵木放棄個森林!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:NurseSally+發表於+14-4-16+20:14+Oh

原帖由 ohnono 於 14-04-17 發表
葵青經過這幾年的調整,升呢嘅升完,反映出區內要跨出的同學開始逐漸減少,同學開始留返在區內。升中人口 ...
唔該晒,ohnono!

簽名被屏蔽

回覆:band1生,老師叫我哋進取,但阿仔唔想>.<

我媽當年迫我甲一乙一選聯繫中學,我已經好唔喜歡班同學,成日蝦我,我媽係要我入去,我填其他,阿媽返學校揾老師改返佢心儀學校,我當時好唔開心。好彩我成績差入唔返,入咗間band 2, 入到去開心好多,讀書好咗好多,中3自己揾band 1轉校。

回覆 talent2000 的帖子

我哋已商量好,一致同意甲一填QC,乙部一會填直屬中學,
無論結果如何,大家都滿意這個做法,
安心了!

N111urseSally 發表於 14-4-1620:14
Ohnono,想問你葵青乙1林護, 乙蕭明3保六 善德,李兆基。4,5 這排位仲有得執雞嗎?

...

個人党得如上頭三位都OK。但如連乙三保6都派不到,則保6無位,及自身隨機号十分差。再填4,5位是善及李可算是白填。乙四或之後執鷄都只是執陳兆民,全完吧了。83都“難在4/5位執雞。雖然葵青區band1.校額ok,驟眼看好像很多band1校,但band1ab中学都是果幾間,家長一面倒已側重在揀它們了。形勢不同於沙田。

elbar    發表於 14-4-19 22:15

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-4-19+21:33+編輯

原帖由 黃巴士 於 14-04-19 發表
如你會怎排呢?Thx!

黃巴士  1-3按你意願.  4-5 李,善&quot;或&quot; 將陳/全/83推前至4-5都是一樣.  最差都派首間BAND2A伍/吳校.  如保6都沒位, 可知NO.極差.  ANYWAY, 希望你自行即&quot;中&quot;, GOOD LUCK!!   發表於 14-4-22 17:08

回覆:Horsebbj 的帖子

Me too, 最緊要讀得開心

I love my dear husband and dear daughter.
‹ 上一主題|下一主題