用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 老師明明話係band1a-b生,點解第三志願就要填band2學校? ...
樓主: chanyukyan
go

老師明明話係band1a-b生,點解第三志願就要填band2學校?

YYJC 發表於 14-4-14 17:42
請指教:荃青區全完,陳兆民,伍若瑜是不是英中?

陳兆民

2014/2015 學年擬開設科目
中一至中三

以中文為教學語言 :

中國語文、普通話、中國歷史、生活與社會(中一校本成長課程部份)、音樂、體育、家政、設計與科技、視覺藝術

以英文為教學語言 :

英國語文、數學、綜合科學、生活與社會(中一及中二)、地理(中二及中三)、經濟及公共事務(中三)、世界歷史、電腦

按班別/組別訂定教學語言/校本課程 :

-

全完

中一至中三

以中文為教學語言 :

中一至中三級: 中國語文(均以普通話授課)、中史、音樂、工藝、宗教、通識教育、視覺藝術

以英文為教學語言 :

中一級至中三級:英國語文、電腦、數學、地理、家政、體育、歷史、科學

-

伍若瑜

中一至中三

以中文為教學語言 :

中國語文、中史、數學(中一)、電腦、音樂、體育、家政、設計與科技、普通話、視覺藝術、圖書館課(中一)、德育、生活與社會(中二至三)

以英文為教學語言 :

英國語文、綜合科學、綜合人文

數學(中二至中三)

Cheunghoming    發表於 14-10-25 20:10

醒目開學勳章

BallBallMaMa 發表於 14-4-14 21:46
九龍城K3咪可以一直排到11先排B2
我的B1姪兒是這樣排。
[img]http:/

回覆 elbar 的帖子

elbar: Thank you!

引用:回覆:老師明明話係band1a-b生,點解第三志

原帖由 Johnnylaisma 於 14-04-14 發表
回覆:老師明明話係band1a-b生,點解第三志願就要填band2學校

好難一概而論, 要看所屬校網, 究竟是B1生多於 ...

Cheunghoming    發表於 14-10-25 20:09

Cheunghoming 發表於 14-10-24 19:52
為保學校前三志願入中學率
係 好多學校為咗中頭三志願率高, 就會出口術想你地放B2
好彩我地老師比我地放頭6-7間擺1B, 1C, 1A, 1B..... 咁排,  差不多最尾我至放2A
不过其实唔太影響我地, 因為我地都鐘意自己間直屬中學, 放向乙一, 所以唔影響派位

johnnywalker  直屬放乙一,咁填乜都無所謂啦   發表於 14-10-27 14:07
Cheunghoming  好彩  發表於 14-10-25 20:09

我哋最後無聽老師講填哂所有BAND1 , 才填BAND2,最後入倒最第一志願個間

有,但無得見

引用:比我頭3一定唔填B2校,+4或5先考慮

原帖由 kitbebe 於 14-04-14 發表
比我頭3一定唔填B2校, 4或5先考慮
我上年阿囡1-6志願全排b1, 結果第一志願!

miffy^ 發表於 14-10-29 14:53
咁要睇番校網係咪強網, 間小學本身係咪強校

如果本身個校網band 1位又少, 間小學又唔係強校, 梗係填得保守 ...

但唔理強校弱校, 道理上學校應該知道自己大約有多少% band 1生喎, 咁如果唔係邊緣人, 衰極都只會派到第一間band 2, 除非咁邪好多band 1生一大早揀咗band 2校, 收晒人, 都無理由要人第三志願就揀band 2掛。

如果係咁, 我寧願保守D, 自行時一間1A, 一間1C了。

miffy^ 發表於 14-10-30 16:43
但要考慮自行得咗, 就無得抽獎

如果自行填兩間1A冇得in, 抽獎仲有一次機會抽心儀那間1A, 首志願唔得, 第 ...
雖然係咁講, 但如果你果區band 1位唔夠分, 咁都有機會大抽奬抽咗入band 2, 話晒大抽奬唔理你係1A定1C, 得個1字, 其餘就靠運氣。
咁如果成績係1A-1B, 可唔可以自行一間1A, 一間1B, 穩陣啲, 或一間1A, 一間較無咁熱門既1A, 務求自行入咗先。仲可以睇下1A有無份in, 咁就估計下自己有無估錯band, 因為自行時學校知道小朋友全港banding, 如果無得in, 大抽奬時可能要再穩陣啲, 以免估錯band。不過, 依家學童少, 要第三志願排band 2, 真係那個咗啲。