用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校這條起跑綫
樓主: edith208
go

名校這條起跑綫   [複製鏈接]

回覆 MASAYA 的帖子

當然,有部份責任是選校的人沒有了解小朋友特質去選

這種情況都有不少,除了學校,家長都要因材施教!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:edith208 的帖子

人生本來就是如此競爭激烈,有些職業更是絕不能犯錯的,如醫生,太空人...孩子早日適應,擁有過人能力,將來可以讓他自行選擇做醫生或是普通文員; 相反,底打得不好,將來即使有所抱負,往往因此能力不足而限制發展, 不過最終也是父母因應孩子個性而安排的,没有所謂對舆不對!

anntx3  有很多家長認為"一絲不苟、精益求精"要成長後才學,但原來"一絲不苟、精益求精"是從小培養出來的態度。  發表於 14-4-14 19:25

回覆:名校這條起跑綫

唔入名校唔會死,但有機會入的話也想試試。

Jackieson    發表於 14-4-16 15:55
rainbowcov  Me too.  發表於 14-4-16 09:18
天瑜  like!  發表於 14-4-15 09:11
ANChan59  勝在夠坦白!  發表於 14-4-14 22:37
Jane1983  人之常情!  發表於 14-4-14 20:06

回覆:tekkulas 的帖子

是谷與不谷的問題嗎?

我看這篇文章看到不是谷與不谷,而是在名校中的那位女孩對於組隊的意識。在二三線學校,真的小三就有如此思考模式嗎?真的是常見嗎?

回覆:anntx3 的帖子

agree your points. I don't think that girl is unhappy and feels regret for her results

Thanks

edith208 發表於 14-4-14 11:11
朋友的女兒今年八歲,在一間數一數二的名牌小學就讀三年級。成績雖然普通,但性格活潑開朗。一天放學回家跟 ...
support

這情况有甚麼稀奇?!非名校都會有,根本個社會係禁運作,老闆揀人都吾會揀叻過自己,又吾會揀太差既,好正常。同個女解釋下咪得,關名校咩事?

看完這兩版的家長回應,真的覺得痛心。

rainbowcov  呢D就叫做現實。  發表於 14-4-16 09:44

我覺得老師有問題,點解做組長有分加?組長通常係組員互選出嚟,大家分工合作,個個都應該有機會去做,老師亦應該在旁觀察,唔同成績差就咩機會都冇咩??!!

lauwingtai 發表於 14-4-15 08:26
看完這兩版的家長回應,真的覺得痛心。
反映香港社會價值觀,亦令人感受到香港社會、香港小孩子如何可悲。

回覆 little_woman 的帖子

完全同意!
你睇下那梁班子~~

rainbowcov  呢個係最懷的榜樣。  發表於 14-4-16 09:45

a_for_apple 發表於 14-4-15 08:34
我覺得老師有問題,點解做組長有分加?組長通常係組員互選出嚟,大家分工合作,個個都應該有機會去做,老師 ...
文章沒有說明組長的產生方法,有可能真係互選。

醒目開學勳章 貢獻勳章

一間學校裡面有唔同背景嘅人
亦有唔同嘅老師
唔同學校亦有唔同嘅教學理念
無可能做到one size fit all
只能夠講,如果好多嘢睇唔順眼,就轉走!但唔保証第二度唔會有相同情況
至於組長加分,我可以理解,呢個係訓練領導才能嘅手段之一,放手俾小朋友自己解決,亦未必係壞事!越係名校,學生學習過程嘅自由度就越高,如果唔喜歡,即係呢類學校唔啱你
恐龍家

回覆:littlefaith 的帖子

反映了社會某些的價值觀!
但我不願我的小孩有如此的思考模式,亦深知這些不是我杯茶!

這些人,長大後就算說是什麼精英,又真的會有能力帶領香港、服務大眾嗎?還是一樣的在計算當中對己可有多少利益?看那梁生、曾生!可悲!

同意這樣的教育方法為優越的教育方式,就更可悲了!

lauwingtai  agreed  發表於 14-4-15 10:50

我覺得己經吾係名校問題, 官校, 津校, 日日超多功課, 又默書, 又測驗, 再加埋呈分. 功課量同温書時間仲多過名校. 最離奇個呈分試, 上年成績又關下一年事, 你幾努力都好, 吾係個人成績可以控制.

依家係掉轉頭, 私校, 直資大多數講明功課量, 反而無官津校咁辛苦.

其實"名校"在香港有吾少,有傳統名校、有直資新晋名校,還有外區人從無聽過的地區名校。吾同睇完篇文,就一律吾讀名校?

始終back to basic,搵一間最好、最適合你小朋友,而有願意收他的去入讀,就系甘簡單。

melonfans 發表於 14-4-15 10:05
我覺得己經吾係名校問題, 官校, 津校, 日日超多功課, 又默書, 又測驗, 再加埋呈分. 功課量同温書時間仲多過 ...
上年成績關下一年事, 應該係Pre-S1試, 現時係隔年考,
呈分試係决定校内排名, 只要考得好就係Band1, 真係靠自己

令我諗起以前(容我離題的感慨一番)。。。以前高中讀一間新開既中學,未有banding(我諗屬依家既band3頭),我地同學之間都算相親相愛,因此校有好多間聯繫中學,故有3、4成學生係姊妹學校(篩)過黎,我地4班都可以一齊玩 ,冇欺凌,成績好既同學仲特別受到同學愛戴添!

我地果年會考成績當然唔好啦! 果個年代大家都唔太得到父母既"關注",求其搵份工養到自己父母已ok,但正因如此,反而令人"自動"發奮。。。雖然我地冇人做醫生、律師,但說也奇怪,大家都有份ok既正當職業,有個在外打交既男同學做左記者,有個考試仲去打麻雀既男同學做左會計師,另一個在外打交既男同學做左一間大公司既區域經理,有個女同學做左兩間鋪既老板,有個女同學教書。。。講唔晒!

我地唔想子女行冤枉路,亦唔捨得佢地跌倒,所以無微照顧及精心安排,小朋友只係得番一個軀殼,爭鬥及攞好成績係旨令、係理所當然,只為應付父母,取悦父母!

lauwingtai    發表於 14-4-15 11:10
‹ 上一主題|下一主題