用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算 ...
樓主: khmama
go

2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算表)   [複製鏈接]

cowboymama 發表於 14-4-18 18:15
回覆 二天 的帖子

等我諗諗點寫得再簡單些,要今晚夜些先答到你。
真的好多謝你,麻煩晒你!

引用:organicfans,+可解答我之前的問題嗎?謝謝 +

原帖由 fuluk 於 14-04-18 發表
organicfans, 可解答我之前的問題嗎?謝謝
對不起呀!我不太熟屯門區,真的幫不到手。但有幾個大原則,熱門學校只可放第一,放第二只會等同讓賽,要避開,乙二可填無咁hit b1學校,中機會大d, 另外係計數,計進入大抽獎的b1生有多少,估下都要,然後計b1學位,睇下多過定少過,再決定博唔博盡,即填哂所有b1校,根住最重要係保險線,擺2-3間b2學校,即所有b1+2間b2學校學位大過b1生數字,就係最後碌到個可能性。

祝好運。

回覆 二天 的帖子

宜家寫緊,但可否講些少你唔明乜,免得牛頭唔搭馬咀。

回覆 二天 的帖子

二天:

試試簡單講,根据khmama的數據:

1)
西貢區小六考生有2350人,其中B1生有783人 ( 2350 / 3 ),乙部大抽獎band 1英中位有310個。

2)
西貢區雖有2350位小六考生,但大抽獎此區派位學額則只有1235個,意味著有2350 – 1235 = 1115考生離場不玩大抽獎,代表全區離場率有47.45% (1115/2350 X 100%)。

3)
假設B1生離場率 = 全區離場率47.45%,則剩下412位(783 – 783 x 47.45%) Band 1生爭310個乙部band 1英中位,仍有102 Band 1生(412 - 310)抽不到B1英中位,需要跌落Band 2中中。

4)
慕德有79個位,王華湘有70個,兩間Band 2A校加埋有149位,夠102Band 1生抽,故慕德和王華湘就是Band 1生的保險線,最壞情況就是碌到慕德或王華湘。如果你覺得碌到兩間是旦一間都OK,可考慮執哂Band 1位雞先放這兩間Band 2A校。

5)
此47.45%是否一個合理的推算,不太高估或低估,要自己決定。你可參考你帖其他EK朋友的意見。抱歉我對西貢區沒有認識。

cowboymama

回覆:organicfans 的帖子

thxs sooo much😊

cowboymama 發表於 14-4-19 02:18
回覆 二天 的帖子
唔該晒cowboymama,我明白了。

英中學位都唔夠分,仲有得雞執咩?

引用:英中學位都唔夠分,仲有得雞執咩?

原帖由 二天 於 14-04-19 發表
英中學位都唔夠分,仲有得雞執咩?
講明執雞,當然唔好抱太大期望,不過試下冇蝕底!

家陣咁多老師叫人第三志願就報低一個band,有雞執一啲都唔出奇!

醒目開學勳章

回覆:2014填表分析 (14/4/2014 17:12更新 + 試算表新版)

唔好意思,點解我click入d資料到都睇唔到?係咪要下載再登記?請指教pls

回覆 mimichau 的帖子

Click入去後再click "click here to start download from send place"就可看到。

醒目開學勳章

cowboymama 發表於 14-4-19 16:01

Click入去後再click "click here to start download from send place"就可看到。 ...
之前已試過多次click入只見空白一片anyway  thx:)

醒目開學勳章

cowboymama 發表於 14-4-19 16:01

Click入去後再click "click here to start download from send place"就可看到。 ...
而家睇到喇 thx:)

您好! Khmama,

1) 請問深水埗執雞band1,應該放在 瑪神, 德雅的前中後那個位置?
2) 是否寫晒所有band1,如英華,荃官等等

mingchanpp 發表於 14-4-20 13:09
1) 請問深水埗執雞band1,應該放在 瑪神, 德雅的前中後那個位置?
2) 是否寫晒所有band1,如英華,荃官等等
看來是為女兒選Band 1中學吧!
深水埗區Band 1女生形勢還是樂觀的,可選的全英中乙部學額合計有367個(336+31,不計算瑪神及德雅),以1,119名Band 1生及假設32%離場率和6成是女生計,還有457名女生要在統一階段選校,甲部大概有9%可抽中,故大約剩415個女生須繼續在乙部奮鬥,故以瑪神或德雅作為包底應該是很穩陣的。

引用:mingchanpp+發表於+14-4-20+13:09+1)+請問

引用:mingchanpp+發表於+14-4-20+13:09+1)+請問

lamhimchiu 發表於 14-4-20 23:23
咁葵青區都可以盡填band 1才band 2 可以嗎?
葵青區升中人數為3,239,以自行離場30%及甲部8%計算,估計還剩695名Band 1同學在乙部抽獎,而葵青區學額則要將全完加進後才達到746個(704+42,尾三間包括伍若瑜、陳兆民及全完)。如前面排盡所有較高名次學校,而隨機號又不夠好,則有可能會被分配到這三間其中一間。

twcho 發表於 14-4-20 15:01
mingchanpp 發表於 14-4-20 13:09
1) 請問深水埗執雞band1,應該放在 瑪神, 德雅的前中後那個位置?2) 是否 ...
請問你說以瑪神和德雅作為包底, 那包底的意思是放在第幾志願才合適, 還是全放所有band 1(本區和他區) 之後呢?

twcho  是的,包底就是在保險綫之前將所有本區及他區Band 1中學都填上。  發表於 14-4-21 21:38

回覆 twcho 的帖子

Hi twcho,
小朋友是荃灣區band2(女生),想問今年學位緊張他區間間學校都只有兩個位,
填完頭一二志願band2學校,然後填幾間他區band2學校可以嗎?林伯欣和姚連生
放到13志願是否太進取?荃灣區band2學生會唔會唔夠位派到band3林伯欣和
姚連生呢?

elbar  或試 乙3  皇仁舊生會   發表於 14-4-21 22:07
‹ 上一主題|下一主題