用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算 ...
樓主: khmama
go

2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算表)   [複製鏈接]

NurseSally 發表於 14-4-10 21:51
用手机click呢幾條link download  不倒information啊!求救!Thanks!

手機可能唔得, 要用電腦.

引用:謝謝你。我收到份野頭都大。我唯有叫小朋友

原帖由 786 於 14-04-10 發表
謝謝你。我收到份野頭都大。我唯有叫小朋友除甲1、乙1外自己㨂
我就選到乙三 跟住我女自己選。都係選到十九間

醒目開學勳章

回覆:khmama 的帖子

謝謝你khmama

引用:少許睇唔明,甘屯門band1夠唔夠分呢? +

原帖由 katrinaau2002 於 14-04-10 發表
少許睇唔明,甘屯門band1夠唔夠分呢?
屯門band1生有1073人,如果有27.2% band1生自行成功或放棄抽獎,基本上781個英中額就剛好夠分. 不過冇人會知每區自行離場人數,只可以估計下。另外抽獎band1人數亦會受轉區人數影響。

醒目開學勳章

thx for sharing

引用:Quote:原帖由+katrinaau2002+於+14-04-10+

原帖由 khmama 於 14-04-10 發表
屯門band1生有1073人,如果有27.2% band1生自行成功或放棄抽獎,基本上781個英中額就剛好夠分. 不過冇人會 ...
Khmama
感激万分!

引用:Quote:NurseSally+發表於+14-4-10+21:51+用

手機可能唔得, 要用電腦.
知道!Thx!

引用:Quote:khmama+發表於+14-4-10+20:58+2014派

原帖由 goodboy1 於 14-04-10 發表
九龍城區 學生 -70人 英中學額 -37個
唔使咁驚,九龍城有band1生1431人,乙部抽獎英中額1160,自行離場得19%都剛好夠分,向來九龍城band1位都比band1生over好多,比上年減些少毫無影響。

想請問khmama,填升中初稿時,我已盡量寫了B1的學校在前,但經老師修改後,把福建中學+某B2中調了上來第8,9志願...說是包底...但我真的不想這樣填,為什麼老師要我們這樣填??

Thank you very much

引用:想請問khmama,填升中初稿時,我已盡量寫了B1

原帖由 littleberry99 於 14-04-10 發表
想請問khmama,填升中初稿時,我已盡量寫了B1的學校在前,但經老師修改後,把福建中學+某B2中調了上來第8,9志願 ...
呢啲係老師們對升中遊戲一知半解所致,如果一定係band1生,你最差只會派去第一間所填band2, 你填第幾志願,就會係嗰個位終止遊戲,所以我會執完雞先做包底,起碼肯定band1真係冇晒位而接受band2, 唔係放棄機會,拱手將band1位讓比人。

請問另一BK 會員分柝的有不同, 數字應該那一個正确.  謝謝各位.

53041/3 = 17681 band 1    , 其中有30% 已被自行階段收咗(已經唔計直資),即餘下12377 個band 1 ,競爭9000個英中位,即係只得 1.38 個band 1 小六生爭1個英中位。

引用:Quote:原帖由+littleberry99+於+14-04-10+

呢啲係老師們對升中遊戲一知半解所致,如果一定係band1生,你最差只會派去第一間所填band2, 你填第幾志願, ...
Khmama, 請你提點下!囡Band 1, 由深水埗轉回葵青網。甲1林護,乙1林護、2蕭明、3保祿六世、4全完,這擺位ok嗎?皆因星期1要交初稿給老師,我校學生來自多區(屬私校),恐怕老師亦不太熟我區!本人極心儀林護。

回覆:2014填表分析

謝謝,khmana

回覆 khmama 的帖子

明白,好多謝妳呢幾句說話^^
但老師只會誤會我們家長太進取..無耐~~

引用:Quote:原帖由+littleberry99+於+14-04-10+

呢啲係老師們對升中遊戲一知半解所致,如果一定係band1生,你最差只會派去第一間所填band2, 你填第幾志願, ...
khmama, 如你所講執完雞先包底,即B1生應填哂所有B1中學,才開始填B2?  沙田區是否一樣咁填?

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-04-10+發表呢啲

原帖由 lizardboy 於 14-04-10 發表
khmama, 如你所講執完雞先包底,即B1生應填哂所有B1中學,才開始填B2?  沙田區是否一樣咁填?

...
你可以下載#1嘅抽獎秘笈,有詳細解說。

引用:請問另一BK+會員分柝的有不同,+數字應該那

原帖由 kolun 於 14-04-10 發表
請問另一BK 會員分柝的有不同, 數字應該那一個正确.  謝謝各位.

53041/3 = 17681 band 1    , 其中有30% ...
53041可能未扣除國際學校學生數目,最新考生數字可在edb網找到,明天我再post條link出來。 自行30%係針對學額而非考生數目,所以假設30%band1自行離場%並不恰當。#1已加上整體band1離場%計算方法,約佔band1生38.xx%,尚未計算入直資而放棄抽獎之band1生。

回覆:khmama 的帖子

真的十分感激!

‹ 上一主題|下一主題