用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港東區16網,有咩好學校?仔仔
go

香港東區16網,有咩好學校?仔仔

如題,請賜教。感謝!

回覆:香港東區16網,有咩好學校?仔仔

St micheal

回覆:cfkl 的帖子

睇你要求d咩,要1線定2線學校?要唔太多功課?要升中派位好?要程度深?定校風好?

eviza_snow 發表於 14-4-4 23:55
睇你要求d咩,要1線定2線學校?要唔太多功課?要升中派位好?要程度深?定校風好?

...
唔太多功課?請問邊間?

求校風好,升中派位也不錯

回覆:cfkl 的帖子

升中派位好(約50至80%band 1)嘅小學不外乎四小龍,即新舊基灣,丘佐榮,柴米,而校風呢幾間都好好,當然本身係因為校規嚴啦,另杏花邨韋理雖然只約有30%左右學生可上band 1中,但可能係因為學校環境關係,學生好純好乖,柴灣明德嘅學生亦唔錯,見到佢地都好有禮貌。(個人意見)

回覆:LSLC 的帖子

功課量較少的有杏花邨韋理,愛官,筲官,聖馬可小學…以前祟真都唔算多功課,但近年聽身邊朋友講,好似多咗好多功課,而梁李秀x唔好以為呢間唔算係一線學校就好少功課,呢間嘅功課量都泊得住4小龍㗎(個人意見)

vicky_hin  我仔今年讀崇真小一, 剛開學要比較多功課,但現在下學期已經變回少功課  發表於 14-4-15 17:19

同14網比較,那一網比較容易入到學術水平高的小學?如果為升中鋪路,搬去14網是否值得?

回覆:eviza_snow 的帖子

Envies_snow 多謝您的分享

lcyesther 發表於 14-4-6 07:42
同14網比較,那一網比較容易入到學術水平高的小學?如果為升中鋪路,搬去14網是否值得?

...
我當年都掙扎,最後選了14網,不過現在,兩個網差不多!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

絕對同意,14網學術較高,派位好的,例如北官,x江,x道等都係大熱,競爭力同四小龍差唔多,呢2年甚至太古小學都成為好多家長嘅首選

我當年都掙扎香港東區14 ,16網,最後選了12網 Wan Chai