用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高小階段: 小五小六
樓主: rinarina
go

高小階段: 小五小六 [複製鏈接]

講真…你估d家長真係想自己個小朋友咁辛苦,補呢樣;又學嗰樣…佢哋夠想由得d小朋友鍾意做乜就做乜!但邊有咁多天資聰穎,一點就明嘅小朋友!若自己嗰個天生一聽就明,又過目不忘就梗係唔駛攪咁多嘢…真係$多咩!

引用:講真…你估d家長真係想自己個小朋友咁辛苦

原帖由 MM1155 於 14-03-27 發表
講真…你估d家長真係想自己個小朋友咁辛苦,補呢樣;又學嗰樣…佢哋夠想由得d小朋友鍾意做乜就做乜!但邊有 ...
You are right.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

個個都一樣, 功課班, 補習班, 鋼琴試, 音樂節(校外比賽), 賣旗,賣券(校外服務), 游水(課外活動)...................仲邊有時間

選校, 排名, 簡會,portfolio就由我負責

回覆:yamyau 的帖子

我仲要同一時間兩個五年班,壓力大到爆!

Welcome to Twins Blog:
http://hk.myblog.yahoo.com/bokman-wanman

回覆 bobo2001 的帖子

我都同你一樣

十分認同各位家長的壓力.

正苦 (政府) 要提高出生率, 先搞好教育政策罷!

不要只曉得在道德高地批評我們怪獸!

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

原本要只說一點:因材施教我們的倆個囡囡,現中二及小六,小學同校,但是係好多"不同點"。
好彩我有太座的 sixth sense, 所以好似一切順利,I mean, 倆位大小姐都 好開心地係學習,大嘅將上GCSE,幾乎日日打 band打機,小小姐自主好多,報 So called 神校😰😔😌😀 全出乎意料,

引用:回覆+洋蔥頭媽咪+的帖子 原本要只說一點:

原帖由 HK4integritas 於 14-04-04 發表
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

原本要只說一點:因材施教我們的倆個囡囡,現中二及小六,小學同校,但是係好多" ...

我都十分認同孩子須因材施教,绝對冇一條公式去教導小朋友,唔同時段都會有不同問題,作為媽媽嘅我都在學習中。

可能我自己要求唔算高,只希望孩子唔好太大壓力,開心/快樂地成長,腳踏實地做人,已經足夠。所以我唔會迫囝囝學太多野,做太多野,我反而會著重培養良好親子關係/學習態度/自理能力。我细仔今年小四,响學業上佢屬中上,呢兩年佢考全级 2X /3X. 雖然唔算有咩叻,不過呢兩年測/考都係佢自己温習,我已經冇乜幫佢,所以功勞係全歸佢自己,平日功課亦係佢自己處理,我覺得有時強迫太多未必係好事,讀書叻與否都要講天份。學習係持久戰,我會認為態度先係最重要,培養佢自學能力/良好品德,將會一生受用。

我囡來梗小五呈分,都幾緊張。。。雖則平常心,但見其它同學仔都努力,不想派到不理想的學校,你知啦,一讀就六年,惟有努力,努力,再努力!!

想問下係吾係體藝,獎項及朗誦成績只有在自行至計分,大抽獎就只係計學校成績?

引用:想問下係吾係體藝,獎項及朗誦成績只有在自

原帖由 RebeccaJason 於 14-04-05 發表
想問下係吾係體藝,獎項及朗誦成績只有在自行至計分,大抽獎就只係計學校成績? ...
係,大抽獎只睇小朋友 banding (成績)

RebeccaJason  Thx!  發表於 14-4-8 21:19

你們講到好似辛苦過我當年考A Level。

enidchiu 發表於 14-4-6 18:34
你們講到好似辛苦過我當年考A Level。
A-Level 可重考,但小五小六不能重考。

9月升P.6

我都是在職媽媽 (仲要工人姐姐已離職一年)

學業、補課、體藝、考琴、音樂/朗誦節、portfolio 、校外服務都已攪掂

係屋企辛苦過返工

yamyau 發表於 14-8-16 11:54
9月升P.6

我都是在職媽媽 (仲要工人姐姐已離職一年)
最慘係屋企家務,做左唔覺,唔做好覺,無讚有擅,年中無休。

hoimaho    發表於 14-8-18 09:01

回覆:高小階段: 小五小六

「做左唔覺,唔做好覺」

最慘小五小六呢個階段,佢地開始有点返抗,唔係話你叫佢做乜就做乜,有時仲唔願做,問你死未...嘔血...

talent2000 發表於 14-3-24 20:41
回覆 rinarina 的帖子

學生資質,成績 vs 計劃
太精警了,講多少少啦!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題