用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高小階段: 小五小六
樓主: rinarina
go

高小階段: 小五小六

引用:Quote:原帖由+rinarina+於+14-03-24+發表回

簽名被屏蔽

回覆:bobo2001 的帖子

多謝,阿仔每次考試我就請半日假同佢温書,同事都知我D假期係俾哂阿仔
講反升小五時,功課明顯多左好多,五點放學後不停做都有時要做到12點,仲有校內外比賽、合唱團表演、group project……等等,真係仲忙過我返工,但學校叫佢做,佢又唔say no,有時見佢忙到有壓力,成日發開口夢,唯有成日叫佢唔好咁緊張,放假去旅行relax下。依家小六,又報哂學校,等結果,阿仔乜都唔參加,我都可以輕鬆下,望返轉頭,真係好似發左場望!各位小五家長,加油啦!同仔仔囡囡一同渡過呢個時刻,雖然辛苦,但好寶貴㗎!

回覆:janecywong 的帖子

Sorry, 寫錯字,係"發左場夢"…

有疑問,小學已經挨到咁樣,中學點過,講衰點的,到中學唔識讀即使小學俾你讀到識飛都冇用架,所以我都係照自己計劃,每星期做運動,當然樂器可能做唔到天天練怕做功課太遲吵住隔離,唔會特別操,佢照樣可以睇自己喜歡嘅書。

vincher  到中学,初头傍住,然後逐漸放手   發表於 14-8-20 18:14

最緊要係休息和玩耍。

回覆:高小階段: 小五小六

覺得好睇父母和子女有什麼期望,及子女的能力。如目標定得很高,相信要付出很多,沒有免費的午餐。假設子女能力是不變的話,如父母能多花時間和少花時間,結果應不同的。就算子女成績很好,不用父母擔心,如要投考名校,成績以外的表現(如體藝獎項、社會服務也很重要)。所以須要自己了解清楚自己的期望和子女的情況,再看看現時情況能否達到自己的期望。但須要了解這方面,也要付出很多時間去了解。

978212 發表於 14-3-24 22:36
有疑問,小學已經挨到咁樣,中學點過,講衰點的,到中學唔識讀即使小學俾你讀到識飛都冇用架,所以我都係照 ...

Agree, 阿仔冇補習,冇學奧數,一樣考全級頭,就因為咁,我給他找一間b1a中學,希望日後能應付自如一點。因眼見好多同學每天都補習才緊緊入到b1尾,只為應付考試,已失去學習興趣,而攪珠入了b1a中學的,就更難適應了。

引用:覺得好睇父母和子女有什麼期望,及子女的能

原帖由 raychush 於 14-03-24 發表
覺得好睇父母和子女有什麼期望,及子女的能力。如目標定得很高,相信要付出很多,沒有免費的午餐。假設子女 ...
講得好啱!小兒學校不是名牌,可能地區學校比較谷,乜都叫D成績好既參加,而阿仔又來者不拒,我又由佢決定,做阿媽既只能從旁輔助,希望佢有克苦精神。通常辛苦在返學日子,放假時都有好多娛樂嘅

引用:有疑問,小學已經挨到咁樣,中學點過,講衰

原帖由 978212 於 14-03-24 發表
有疑問,小學已經挨到咁樣,中學點過,講衰點的,到中學唔識讀即使小學俾你讀到識飛都冇用架,所以我都係照 ...
其實係學校既功課同活動多,阿仔無補習,考試仲可以睇陣電視至瞓,都OK考全級五名內……

引用:所有野一齊要顧,學業、體藝、學界比賽、音

原帖由 Yanamami 於 14-03-24 發表
所有野一齊要顧,學業、體藝、學界比賽、音樂/朗誦節、面試、補課、portfolio、簡介會、呈分試、排名、選校 ...
勁! 佩服有時間精力做咁多嘢!
我冇咁勤力,升中 briefing 我去咗一間直資一間官校,因為兩間都近屋企。
阿女嘛。。。冇音樂、冇體藝、冇學界。。。滴汗。。。

Yanamami  有把握就唔洗搞禁多野啦~~你女唔洗搞呢d都入到好多人恨入的學校,好  發表於 14-3-25 17:43

回覆 Anniemun 的帖子

我都認同死讀才入到band1組別要有心理準備上到中學會跟唔上,始終上到中學往上難往下容易。天資+勤奮少一樣都唔得

edith208  totally agreed  發表於 14-3-27 08:39

引用:+本帖最後由+goodboy1+於+14-3-25+12:17+編

原帖由 goodboy1 於 14-03-25 發表
佢都有畫吓畫,吹中樂,不過冇考級、冇考試、冇比賽啫。

佢又好鐘意睇d偵探劇,學埋人哋d英美口音,一於寓娛樂於學習。

回覆:goodboy1 的帖子

學校的運動會佢都好熱心咁去參與架,唔係樣樣計輸嬴嘅。

仲有仲有,學校幾個 com 都夠佢忙啊。

吾通資質平凡,就吾使谷由得佢b23?
個個講到吾使點讀又多活動又考頭几名。

引用:吾通資質平凡,就吾使谷由得佢b23?個個講到

原帖由 chrischeung 於 14-03-25 發表
吾通資質平凡,就吾使谷由得佢b23?
個個講到吾使點讀又多活動又考頭几名。
...
我估問題係個谷字,呢度應該唔會有家長叫小朋友唔使讀書溫書,只係每日功課,補習同溫書到晚晚十一二點我就覺得過份,我亦好懷疑不斷重複練習有幾大幫助。

我知有部份學校功課量超多,我只慶幸我沒有為兒子選了那些學校。當然代價可能係將來會羨慕人家做狀元及大學入神科!

yuengooluk  哇,咁樣補法只怕變了薯頭.  發表於 14-3-26 23:42
978212  有啲真係星期一補到星期日架,放學後3、4個鐘,六、日操卷,呢啲可以死操到band1組別,難band1頭。  發表於 14-3-25 22:43

留意有直資要交4年級成績表
証書獎項要4年級後和有代表性
重要保持操行B以上
5年級時盡量去多幾間簡介會
6年級就只去心儀學校簡介會
還有要影一張有笑容有自信的相
要留意校服是否秤身,到6年級好多都衣不秤身
其實還有好多小節要留意

vincher  好細心!good...  發表於 14-8-20 18:11
goodboy1  煩死!  發表於 14-3-25 23:32

引用:有疑問,小學已經挨到咁樣,中學點過,講衰

原帖由 978212 於 14-03-24 發表
同意,我大仔之前都冇操過,冇補習,冇學其他野,一樣入倒b1中學,初中成績一樣好好。细仔明年開始呈分,專科補習係有,不過唔會刻意操佢,平日亦好少温習,做好功課佢鍾意玩鍾意睇書由得佢,反而keep 倒成績又唔會太大壓力。