用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高小階段: 小五小六
go

高小階段: 小五小六 [複製鏈接]

見到很多post, 家長話高小階段的呈分好辛苦, 請問家長係要follow小孩子溫習?定只係心理上的辛苦? 在職媽媽可以跟到咁多野嗎?
   9    0    0    0

所有野一齊要顧,學業、體藝、學界比賽、音樂/朗誦節、面試、補課、portfolio、簡介會、呈分試、排名、選校。。。。。累死。

vincher  你好劲!  發表於 14-8-20 18:04

Yanamami 發表於 14-3-24 16:12
所有野一齊要顧,學業、體藝、學界比賽、音樂/朗誦節、面試、補課、portfolio、簡介會、呈分試、排名、選校 ...
我無做齊晒 ..... 想起都煩 ......

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 brianshe 的帖子

在職媽媽可以跟到咁多野嗎?

回覆 Yanamami 的帖子

呢幾樣我無做, 除非考名校 >>>>體藝、學界比賽、音樂/朗誦節.

不過面試、補課、portfolio、簡介會、呈分試、排名、選校。。就走唔甩, 我由阿仔升小5先開始上EK, 之前一頭冒水, 連自已區有咩中學都未清楚, 又報呈分班, 又想報面試班, 最終發覺無咩用, 只要考好學校既試, 而面試內容根本估唔到, 全部都係較平時小朋友吸收幾多 & 考反應, 急才!  

回覆:DFSON 的帖子

十分認同

引用:所有野一齊要顧,學業、體藝、學界比賽、音

原帖由 Yanamami 於 14-03-24 發表
所有野一齊要顧,學業、體藝、學界比賽、音樂/朗誦節、面試、補課、portfolio、簡介會、呈分試、排名、選校 ...
哇, 睇到都擔心, 真係要多多向你學習。
嚴格來講, 我都係新手。

Yanamami  大家交流交流~~  發表於 14-3-24 18:23

引用:回覆+brianshe+的帖子 在職媽媽可以跟到咁

原帖由 rinarina 於 14-03-24 發表
回覆 brianshe 的帖子

在職媽媽可以跟到咁多野嗎?
可以(仲要無請工人姐姐),要好彩揾到份好工,同小朋友本身係自律既……

回覆:brianshe 的帖子

努力,加油呀!真係要注意小朋友身體健康,仲有升中時期既精神壓力……

brianshe 發表於 14-3-24 16:15
小四已經開始黎料啦, 小五先郁~ 慢左啦.

我小朋友, 今件小四, 開學就開始每天補習1.5小時.
我係五下先開始,逢周六、周日幫她補習三文科,睇來都不算稱職的媽咪。我睇依家小朋友都幾辛苦,想俾多點時間她玩。我囡囡天性好動貪玩,玩得少完全不得。

冇份朗誦節,其他都做齊,唔使補課, 但有上奧數,英文堂,面試班(一堂),再加數學比賽,機械人設計比賽,升中百樂等等…煩確係煩不過還算輕鬆,仲有時間打機,去短程旅行!

而家望返,時間好快,轉眼就S1了!

回覆:高小階段: 小五小六

我的兒子下學年升小五。我十分期待。

原來我咁偉大

‹ 上一主題|下一主題