用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 冇學卷後,好多功課?
go

冇學卷後,好多功課? [複製鏈接]

請問用家民生冇學卷後,係咪變得好多功課?
小朋友會吃力嗎?

0    0    0    0

我覺得正常功課,K1每日一頁,上學期油顏色,下學期畫線。星期六有親子功課,Depends on 果個星期學左D咩,小朋友同家長一齊做。
好多K1已經寫好多字,起碼MS無。

引用:我覺得正常功課,K1每日一頁,上學期油顏色

原帖由 DCMaMe 於 14-03-19 發表
我覺得正常功課,K1每日一頁,上學期油顏色,下學期畫線。星期六有親子功課,Depends on 果個星期學左D咩, ...
我囝讀緊K1已寫好多字,而且我囝12月細B所以寫字較吃力。而家等緊MS call waiting...如收會repeat K1

每日一頁連線練習,3 MIN 做完。周未有一頁數學,一頁ALPHABET,同一份親子功課,唔算多。不過,長假期 (E.G.  CHRISTMAS ) 就好多功課。

引用:每日一頁連線練習,3+MIN+做完。周未有一頁

原帖由 gloria_cwy3 於 14-03-21 發表
每日一頁連線練習,3 MIN 做完。周未有一頁數學,一頁ALPHABET,同一份親子功課,唔算多。不過,長假期 (E. ...
請問學校有沒有訓練小朋友自己做功課? 每周的親子大概要用多少時間完成?

回覆 cchowls 的帖子

連線功課很簡單,小朋友可以自行完成。周末的數學功課,小朋友在上課時已經知道要點做,所以都可以兩、三分鐘內完成。
親子功課,每周都不同,有些好簡單 (貼相),十分鐘做完,有些較複雜 (如 : 用水果做啫哩),可以做成個鐘。

引用:回覆+cchowls+的帖子 連線功課很簡單,小

原帖由 gloria_cwy3 於 14-04-15 發表
回覆 cchowls 的帖子

連線功課很簡單,小朋友可以自行完成。周末的數學功課,小朋友在上課時已經知道要點 ...
thank you.

因為見到有mama提及功課比無學券時多,所以想了解下。其實我覺得最重要係學校能夠教小朋友主動做家課,如果樣樣都要父母跟住做就比較辛苦。

‹ 上一主題|下一主題