用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 請問學校有冇規定書包款式?
go

請問學校有冇規定書包款式?

如題,想預備一下,謝!

書包冇規定~ 卡通公仔又得, 大路的SPI, LEGO 又得~

醒目開學勳章 王國長老

書包文具髮飾都無規定, 唔太誇張都無人理, 放心去採購吧!
不過文具要小心, 因為小朋友幼稚園時期未必有太多私人物品帶返學, 佢地唔識咩叫自己野, 咩野可以share, 我女試過小一將d公仔文具派晒俾d新朋友, 我嘔晒血 (問人拎返又小家, 唔問又肉赤)

仲有, 學校傳統, 除左幾日特別日子, 基本上全年都可以著白波鞋, 方便小朋友跑, 好多學生都鐘意著波鞋夠方便, 去買對質數好d吧

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我仔 P1時, 買了對黑鞋只穿了一次 (影班相)

回覆:請問學校有冇規定書包款式?

另想問下小一的課本數量约多少?阿女係细碼B, 擔心佢要用大書包(因書本多)

醒目開學勳章 王國長老

Wunfung 發表於 14-3-30 16:54
回覆 Charlotte_mom 的帖子

我仔 P1時, 買了對黑鞋只穿了一次 (影班相)

我好D, 仔仔有玩童軍, 一星期總著一次, 樂團表演又著一次, 抵返

醒目開學勳章 王國長老

小花媽咪 發表於 14-3-30 19:33
另想問下小一的課本數量约多少?阿女係细碼B, 擔心佢要用大書包(因書本多)

...

我無P1書單啊......學校有儲物櫃可以俾小朋友放書, 如果小朋友夠醒目, 識分邊D可以擺低, 邊D需要拎返屋企做功課, 就唔駛帶黎帶去
如果好似我仔咁甩漏, 我就怕左佢, 寧願叫佢帶黎帶去喇(除非買2SET)

FOLDER一樣, 如果夠醒目識得執, 就唔駛帶咁多野, 否則越攪越重就拎得辛苦

回覆:Charlotte_mom 的帖子

學校有儲物櫃,太好了!

醒目開學勳章 王國長老

http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/ ... 14&&aid=560
窗口對落果D一格格就係喇

小花媽咪 發表於 14-3-30 19:33

...
SPI 書包有兩個SIZE, 大碼同細碼, 我女用SPI 的細碼書包, 到依家小三都夠用.