用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 SN家長分享
go

SN家長分享

大家好,我想請問有冇D小朋友讀緊SN的家長可以分享下以下問題,本人很想請教﹕

1.  SN的教學係點?例如,深淺程度?學語文包括英文國語的時間?學校著重邊方面的教學?
2.  有沒有小朋友坐校車?我有見到一些舊貼文寫校車公司麻麻,又聽說車程很長 (美孚上車係7:15AM,路程很多,還有些說長沙灣去學校要個幾鐘)。我住青衣,未知有沒有人同路呢?
3. 校車安全嗎?我試過早上於校門外視察,看見有跟其他學校同車呢!亦看見某一、兩架校車很早便到達,學校也未開。
4. 老師有愛心嗎?可否細說老師的情況?會否致電家長談及小朋友在校情況?
5. 家長需參與的情況及程度如何?這點因看見面試當日的問卷有這樣的提問。
6. 現在一班有多少人數呢?
7. 考小學的成績如何?考到那間小學呢?
8. 英文的程度是否真的很流利?可以說故事/ Presentation?

家長如有以上消息可賜教 / 分享,感激萬分!

引用:大家好,我想請問有冇D小朋友讀緊SN的家長

原帖由 vineslam 於 14-03-10 發表
大家好,我想請問有冇D小朋友讀緊SN的家長可以分享下以下問題,本人很想請教﹕

1.  SN的教學係點?例如, ...
Push

回覆:SN家長分享

如果校車可打去校車公司問,我都係青衣上車,不過下晝班,佢話如機鐵站12:45 上車

carrieckl 發表於 14-3-11 01:41
如果校車可打去校車公司問,我都係青衣上車,不過下晝班,佢話如機鐵站12:45 上車

...
你係有出年k1 pm offer?我問過,佢話唔知,因為年年唔同。我都係pm offer。
我問,咁今年呢?佢話今年冇人响青衣,轉頭後面有人,可能係司機話有,佢就改口話有。我問,咁如果青衣唔夠人,係咪會同其他學校同車?佢話係。

先答左你校車的問題,我仔現k1, 住青衣地鐵附近屋苑,8:10上車,12:50落車。校車司機和褓母幾好人

vineslam 發表於 14-3-10 15:12

1.  SN的教學係點?例如, ...
你好! 我的女女依家讀緊K1...

1. 返左學之後, 覺得小朋友叻左好多. 英文國語比例安排都覺得不錯. 學校用廣東話教學, 但係每日都有45MINS 時間全英文, 小朋友學過的東西, 回家後印象都好深刻...

2. 有坐校車, 我地住得比較遠, 校車OUTSOURCE 出去的, 阿女放學要轉校車, 無計...

3. 在學校上落校車都OK 的, 嬸嬸老師都有好EXP, 校車早到學校未開都會有, 但係學校會有人即開門...

4. 我地覺得老師都好有愛心, 看小朋友的反應就知道. 沒有教我個女既老師, 都知道晒小朋友個名, 表面好惡好大聲既副校長, 更加好清楚小朋友在學校發生的事情. 很SURPRISE.....

5. 都有不同的講座, 例如教小朋友, 教講故仔等等, 可以俾家長自行選擇參加, 間唔中有D 勞作要家長一齊做, 每周有一份親子功課等等....

6. 有大班有細班, 細班既見到有十幾人, 大班既21/22 左右...

7. 因為小朋友仲係K1, 都係參考返學校公佈既INFO, 都係私小, 直G 居多......

8. K1 開學至今, 小朋友好簡單的句子, 也懂得運用/聽. 未有能力講到故仔...

希望幫到你

回覆:vineslam 的帖子

我個小朋友係今年就要畢業,在金巴倫讀佐3年,呢三年個女真是好開心,如果在放長假會日日吵要返學,至於青衣校車我女班有兩個同學住青衣,在家沒有講英文的語言環境,不過小女經過三年的學習英文都算唔錯,現在功課每天三本基本都自己搞定,不用我幫手,入小學,小女好榮幸考入九龍塘真光,

多謝大家的資訊。

Hi,

I want to sell new school bag, snack box & tray, girl uniform & sweater size S and sports uniform size S.

Pls PM if interested.

thx

各位家長,我好想仔仔入讀該校,唔知道可否請教面試考什麼及你認為成功考入之道是什麼?謝謝!

回覆:gigibbbb 的帖子

我舊年係一個家長去聽簡介會及填問卷,另一個家長帶小孩子去見老師,問小孩子名字,邊個带你來?玩砌圖,指出公仔的眼耳口鼻,問我平時誰人照顧小孩子。走的時候老師會叫小孩子泊番好張椅子。我個仔當時首先泊好我張椅再泊自己個張,老師當時好讃赏他,我平時有教架,所以身教很重要!

回覆:Lawfamily2409 的帖子

謝謝你的分享啊!

回覆:gigibbbb 的帖子