用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學(小學部) 有冇人認識大坑真光小學
go

有冇人認識大坑真光小學 [複製鏈接]

請問有沒有人認識真光小學, 教學是否比較傳統學校?
   6    0    0    0

回覆 bksm 的帖子

我母校

其實真光都係比較傳統的,但校風 真係好好,我都希望第時我個囡有機會入到呀,環境又一流,有自己運動場,游泳池,不過聽聞現在都變得好谷....

回覆:有冇人認識大坑真光小學

如果比真資/私校學費讀傳統學校是否不值?
我上真光校綱看一些校內表現Video好似語言方面未及一些直資學校,看似英文語境比較弱一點有點担心,但升上中學DSG成績又不錯,真是想不通。

有朋友今年小一, 她說學校一年三次試, 三次試前又有三次測驗, 英文可以接受, 但中文默書D 字係你估吾到深到小一都要默的, 佢跟到都有D 頭痕, BUT 學校校風真好, 校園又夠大

回覆:yuene 的帖子

知不知道有多少個位給外來生去考?是否大部份已留給真光幼稚園的學生?

ABCdoreme 發表於 14-3-7 16:52
知不知道有多少個位給外來生去考?是否大部份已留給真光幼稚園的學生?

...
Yes.. 大坑真幼100%直上真小, 真小約收50個外來生... 但有真幼學生6月統一派位抽到津校會放棄真小,所以又會收多小小外來生

引用:回覆+bksm+的帖子 我母校其實真光都係比較

原帖由 candon 於 14-03-06 發表
回覆 bksm 的帖子

我母校
真小網頁話,升真中有70%。但我唔係好明,真中是津校,和真小只是聯繫的關係,並非直屬,何解升上中學部的%也會咁高?會不會自行收生部分,只俾真小學生?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

引用:Quote:原帖由+candon+於+14-03-06+發表回覆

原帖由 tam_bb 於 14-03-07 發表
真小網頁話,升真中有70%。但我唔係好明,真中是津校,和真小只是聯繫的關係,並非直屬,何解升上中學部的% ...
據我所知真光中學是女校,減餘男生,都有機會做到的。

三測三考,對我嚟講係酷刑。返10個月學,測考去咗9個月。

引用:三測三考,對我嚟講係酷刑。返10個月學,測

原帖由 chingcging 於 14-03-07 發表
三測三考,對我嚟講係酷刑。返10個月學,測考去咗9個月。
加埋學校假期。真小假期功課勁多

聽落幾谷下,有d擔心.

三測三考的確令我有點兒卻步

三測三考, 大人細路都好辛苦; 如果有兩個小朋友但讀不同小學, 阿媽仲辛苦.

聽朋友講好似三測三考係,測驗同考試課題一樣,只要小朋友用功,都不是太難。

引用:聽朋友講好似三測三考係,測驗同考試課題一

原帖由 bksm 於 14-03-08 發表
聽朋友講好似三測三考係,測驗同考試課題一樣,只要小朋友用功,都不是太難。

...
唔係好似,係肯定。總之每年9月至出年7月,任何學校假期都不能鬆懈。9月開學,10月就測。12月頭考。新年後又測,跟住隔3個星期又考,easter後又測,跟住又考。小二加埋tsa…

引用:如果比真資/私校學費讀傳統學校是否不值?

原帖由 bksm 於 14-03-07 發表
如果比真資/私校學費讀傳統學校是否不值?
我上真光校綱看一些校內表現Video好似語言方面未及一些直資學校, ...
第一次聽到有人咁講!我就係俾學費去讀一間好嘅傳統學校

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-03-07+發表

原帖由 chingcging 於 14-03-07 發表
加埋學校假期。真小假期功課勁多
請問真小會否要學生參與很多課外活動,一體一藝之類?

咁做真光家長是否要花很多時間比小朋友?
唔怪得很小真光家長係到答嘢啦

引用:咁做真光家長是否要花很多時間比小朋友?唔

原帖由 bksm 於 14-03-08 發表
咁做真光家長是否要花很多時間比小朋友?
唔怪得很小真光家長係到答嘢啦 ...
我唔係真光家長。我女同學讀真光所以知。

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+14-03-07+發表

原帖由 tam_bb 於 14-03-08 發表
請問真小會否要學生參與很多課外活動,一體一藝之類?
冇問呀。一聽到3測3考已打退堂鼓,冇謂玩著自己。

至於話俾錢讀傳統學校,人各有志啦,不過我唔會囉。

‹ 上一主題|下一主題