用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 入了民幼,如果考其他直資。。。
go

入了民幼,如果考其他直資。。。 [複製鏈接]

我想請問,如果入了民幼,將來唔考得其他直資 (因學校會cut您個民小位), 而到時民小又唔收,咁小朋友咪兩頭唔到岸? 可以分享吓經驗嗎? Thx !

0    0    0    0

回覆:kyramom 的帖子

可以等教署任意派位,當然是人地吾要果d 賣剩蔗嘅學校,其實直資或私校應該仍然可以考的.

引用:可以等教署任意派位,當然是人地吾要果d+賣

原帖由 niceboy 於 14-02-25 發表
可以等教署任意派位,當然是人地吾要果d 賣剩蔗嘅學校,其實直資或私校應該仍然可以考的.

...
但係民小討論區話,連直資私立都唔得,因為如果報考,學校會直接取消升民小個資格。。。。所以想知係咪真。。。

引用:Quote:原帖由+niceboy+於+14-02-25+發表可

原帖由 kyramom 於 14-02-25 發表
但係民小討論區話,連直資私立都唔得,因為如果報考,學校會直接取消升民小個資格。。。。所以想知係咪真。 ...
投考直資私立係唔會俾民小取消學位,只係當直資收你小朋友,你去咗註冊,教署有紀錄,就會通知民小,屆時民小就會出信俾你,取消你小朋友資格。其實都好公平,即係你都決定放民小,無理由仲俾個位你

回覆:conniew117 的帖子

會唔會民小早過其他直資注冊, 到時其他直資唔俾注冊?

cchowls 發表於 14-3-23 00:12
會唔會民小早過其他直資注冊, 到時其他直資唔俾注冊?
民小一般7月先正式註冊, 即係交定9月學費. 其實, 直資係7月前民小要交學費前通知你, 你都可以去直資讀, 一旦註冊等同放棄民小, 如你7月後先被直資CALL WAITING, 民小唔會取消你個位, 因為你都交左錢, 但同時你自己都要決定讀邊間, 唔好HOLD住兩個位

sysy474  噤大約幾時先會知民小收唔收自己 (在民幼 K2 下學期 or K3 上學期 ? )Thanks !  發表於 14-4-6 03:00

噤大約幾時先會知民小收唔收自己 (在民幼 K2 下學期 or K3 上學期 ? )Thanks !

引用:噤大約幾時先會知民小收唔收自己+(在民幼+K

原帖由 sysy474 於 14-04-06 發表
噤大約幾時先會知民小收唔收自己 (在民幼 K2 下學期 or K3 上學期 ? )Thanks !
k3 9月,一定係交自行派位表格前通知

sysy474  Conniew17 Thank you so much ar !
但直資/私小係咪會在K2 to K3 時個6-7 月開始報 ? Thanks !  發表於 14-4-6 11:58

sysy474 發表於 14-4-6 03:00
間間私小/直資既報名時間都唔同, 你可以報定先, 到民小出信通知收左, 你再考慮IN唔IN其他都得

sysy474  明白了, Conniew 117 Thank you so much ar !  發表於 14-4-8 18:48

引用:Quote:原帖由+sysy474+於+14-04-06+發表噤

原帖由 conniew117 於 14-04-06 發表
k3 9月,一定係交自行派位表格前通知
咁如果佢話收,仲可唔可以參加自行派位呀?

引用:Quote:原帖由+conniew117+於+14-04-06+發表

原帖由 tongtongma 於 14-04-18 發表
咁如果佢話收,仲可唔可以參加自行派位呀?
其實我只可以話,玩左自行民幼係唔知,除非你入到自行間學校後仲註冊埋,咁民幼就會遲少少收到教署名單,你已註冊別的津小,所以會取消民小資格。但今年開始,民小會向被取錄既民幼生先收取千幾蚊留位費。

引用:Quote:原帖由+tongtongma+於+14-04-18+發表

原帖由 conniew117 於 14-04-18 發表
其實我只可以話,玩左自行民幼係唔知,除非你入到自行間學校後仲註冊埋,咁民幼就會遲少少收到教署名單,你 ...
Oic, 唔該曬

‹ 上一主題|下一主題