用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 6年級家長心理探討
樓主: saiwanho
go

6年級家長心理探討   [複製鏈接]

預咗比人問,答你又何妨,當年小兒報了直資,被同學仔問報了那一間,還被同學仔理直氣壯教訓小兒點解要DOWN GRADE自己,係又如何?

這帖子很勁,吸引了各路高人,包括了一些很久未有發言的高手。

Jackieson  係law...  發表於 14-2-11 15:43
saiwanho  大家真給面子,我都無想過會有這麽多回應。  發表於 14-2-7 23:05

引用:當年的我也沒有吞吞吐吐,只因了解遊戲規則

原帖由 Yukyuk 於 14-02-06 發表
當年的我也沒有吞吞吐吐,只因了解遊戲規則。
見到別的家長不願意講也不介意,心𥚃明白的,送上祝福 ...
我也是,同意

回覆:6年級家長心理探討

你地比同校家長咪正常啦! 我比個同幼稚園但不同小學的家長問,我諗著大家冇conflict咪一五一十講佢知,我問番佢點,最後連影都冇

ohnono  這些家長,最後一定又會在適當的時候再出現,然後又失縱!  發表於 14-2-8 01:13
ohnono    發表於 14-2-8 01:08

回覆:Yanamami 的帖子

收到!我個女而家小四,好快進入緊張狀態,我要提醒自己唔好去8人!各自修行,好啱

saiwanho  小4就來取經,醒目家長!!  發表於 14-2-11 12:53

saiwanho 發表於 14-2-3 12:33
自行選校都過得7788,最近找過好幾位6年級的家長聊天,有自己學校的師兄師姐家長,也有外面(他區)學校的 ...

【 如果是選了名校,怕輿論的壓力,給人家笑不自量力,如果不成功,又怕給人家笑多一次

我被你講中, 我囡是 band one 頭的學生, 因為選了名校,怕輿論的壓力,給人家笑不自量力,如果不成功,又怕給人家笑多一次。

所以別人問我, 我會避答, 又或者是隨便講出兩間  band 1 尾 / band 2頭 中學,

小朋友不同意我做法, 四圍宣傳兩間已選的名校, 當然被我責駡。 我知我是做錯, 但現在真的舒服得多, 無壓力。

講咗一個咁大的大話, 真係好迫不得已。 家長們, 對不起。

至於 【怕洩密以後,其他家長會改變策略,您選了,我也不吃虧,我又選,我小孩和您小孩比個高低】, 我本人覺得絕對不會拿小朋友的前途來鬥氣。

ACE2126 發表於 14-2-11 11:59
個人私隱分享要睇對方夠唔夠老友。
Agree!!!

chumamma 發表於 14-2-11 11:45
【 如果是選了名校,怕輿論的壓力,給人家笑不自量力,如果不成功,又怕給人家笑多一次 】

我被你講中,  ...
您的個案,我覺得遺憾,不是因爲您對其他家長沒有說出自己真實心儀,而是您孩子給您罵了一頓。小孩無心,公佈與否其實可以先和孩子溝通好,免得2人口徑不一致。您不想孩子說出來,也可以告訴孩子您的憂慮,相信孩子會明白。不過都說了,順其自然吧,希望孩子能在自行階段進心儀學校。

確實好多人有“憎人富貴厭人貧”的不健康心態,人家怎麽想您不能控制,自己保持謙厚的態度就可以了。

好多人有比較的心態(心理不健全的普遍現象),怕您孩子進了名校,而自己的進次一些的,又無面子了,一于去馬,不排除有如此不成熟的家長存在。同意不應拿小孩的前途鬥氣。要贏人,先要贏自己,看看自己孩子有什麽不足,對症下藥,鼓勵全力以赴,是最好的方法,無謂跟人家比較。

回覆 chumamma 的帖子

明白你的想法, 不過如果可以坦白說出, 或可訓練小朋友面對失敗的能力

我又講下,我仔上年升中,我校b1a有約30人,d家長成日問人揀邊間,個個都想揀最top那間,上屆呢間計埋抽獎共有15人入左,除左級頭幾名,其如都怕自行吾收抽獎唔掂,好幾個問完我仔揀邊間, 問番佢佢又依依哦哦,自已諗住唔答人就米問人啦,其實我仔也不過是級1x,揀最top嘅預左大抽獎,大家唔需要怕比人睇少喎,當你有幸入左呢間學校,就算唔係自行嗰40個收你又如何?到你入左仲考到頭40先係最top架我仔嘅S1班主任都係咁講架

saiwanho  Agree!!  發表於 14-2-12 14:20

有部分家長實在很過份,討論人家考第幾,問人分數問到底,去邊到補習也問一餐,當問番佢時就即走,:

王家爸爸    發表於 14-8-28 16:59

係好似走唔切 即刻望錶話有事走先

其實知道人家報邊間學校又點?係有實力既,洗咪怕

哎喲! miss咗呢個post而家先見到。
當時我有問必答及反問,其他家長都係,所以冇乜反感

deky01 發表於 14-8-28 09:34
哎喲! miss咗呢個post而家先見到。
當時我有問必答及反問,其他家長都係,所以冇乜反感 ...
我都係有問必答, 因為自行/乙一, 我都幫啊囡报反自己直屬中學,反而有家長覺得我唔係講真話

saiwanho 發表於 14-2-3 13:15
經歷過今年看到衆家長的保留態度,下年到我的時候我不主動去問人啦,費時給人印象我好8,或猜度以爲我想刺 ...

可能你地會接送仔女所以有機會接觸到其他家長, 話題都不離開這些, 我就好些少, 因為仔自己自行返放學, 今年升小5 都係識到3位家長叫熟D, 至於最熟都係得一位, 所以應該唔會有人問我
‹ 上一主題|下一主題