用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 Degree 轉 LAW
go

Degree 轉 LAW [複製鏈接]

我係BACHLOE HON IN COMMUNICATION, 做左3年ADMIN, 人工同前景唔太好, 想轉LAW FIRM 做SEC 或LEGAL ASSISTANT, 跟著考個LAWYER 番來,第時想俾BB好D的生活。
BB現在5個月,會唔會好吃力?
有冇第二個方法可以考LAWYER會快D?
   1    0    0    0

Part-time:
HKUSPACE MMU CPE (2yrs) +LLB (1yr) +PCLL (2yrs)
London U External LLB (min 2yrs) + Conversions (?yrs) + PCLL (2yrs)
CUHK JD (3.5yrs) + PCLL (2yrs)
LLB/JD 要高分才可入PCLL

王家爸爸  CityU JD (2 years full time)  發表於 14-4-15 16:10

熱血勳章

cow 發表於 14-1-29 09:32
Part-time:
HKUSPACE MMU CPE (2yrs) +LLB (1yr) +PCLL (2yrs)
London U External LLB (min 2yrs) + Conver ...
請問這些都可以申請持續進修基金嗎?

王家爸爸  就算可以,也只是杯水車薪。  發表於 14-4-15 16:10

好似唔得.

熱血勳章

回覆 cow 的帖子

請問budget幾多?可以分期嗎?擔心壓力大

回覆:Jackie_fck 的帖子

在職讀law, 很辛苦。英文好,相信你沒問問,記性更要好,一科記200個案例入場考試是基本消費,一年考三科,讀三年,所有假期返學讀書,dry到不得了,冇持續進修基金。成績好要再讀PCLL, 再找實習才可做律師。讀degree到成為律師,前後6-7年。假設你入到好公司,基本上由頭來過,起薪點是高,但工作量更高,如果單純為錢,當然去馬。但你帶著孩子,除非你忍心給人帶,自己勁少時間陪孩子,那麼,由今日起算十年,你都會忙到發瘋。好不好,我說不到,我自己讀了學位使沒有繼續。總之,在職讀書頗辛苦,呢科冇得「符錄」丶亦冇我tip題,考試好多cross issues。

回覆:torunpoland 的帖子

回覆:minna321@ 的帖子

Which part~time llb degree u did?thx

回覆:Degree 轉 LAW

兩年讀完好勁,仲入倒PCLL

回覆:anthony010103 的帖子

學費好誇張,請認真考慮

引用:我係BACHLOE+HON+IN+COMMUNICATION,+做左3

原帖由 Jackie_fck 於 14-01-28 發表
我係BACHLOE HON IN COMMUNICATION, 做左3年ADMIN, 人工同前景唔太好, 想轉LAW FIRM 做SEC 或LEGAL ASSISTA ...
part time讀law係非常10分極之辛苦,如你讀HKU SPACE個program,放左工仲要仆上HKU 半山campus…3/4年嘅part time law非人生活+初為人母+exam , study etc 絕對係非常大challenge...

醒目開學勳章 王國長老

minna321@ 發表於 14-4-20 02:09
我自己半工讀兩年part time LLB 跟住1年full time PCLL再加兩年training終於5年時間搞掂。好彩入到大行年薪 ...
你一定係好叻
我roommate同你一樣, 讀完first degree後part time讀LLB再full time讀PCLL, 而家係銀行VP
佢係我認識嘅人入面讀書最勁的一個, 當年畢業係first hon仲係dean's list, 佢有同我講, LLB只有精英至入到PCLL, 但好多大行都要求PCLL所有科目要first attempt合格至會請, 壓力好大, 佢都入到大行, 一上工有得飛去london train半年果種, 但好多讀得一般的同學(讀得PCLL都好唔一般啦其實)有D運滯嘅, 見local firm真係俾人開1xxxx一個月, 超慘

‹ 上一主題|下一主題